Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze sterowaniem pilotem TV -> Amplituner

(Temat utworzony: 10-08-2019 11:43 PM)
2835 Wyświetlenia
Gawello
Apprentice
Opcje

Witam,

połączyłem swój telewizor Samsung 55Q90R poprzez kabel optyczny do amplitunera Yamaha R-N803d. Sterowanie głośnością działa. Jednak nie można poprzez pilota Samsunga włączać i wyłączać zasilania amplitunera po mimo, że podczas konfiguracji tv spokojnie wyłącza i włącza amplituner

Proszę o pomoc.

0 Like
26 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Gawello Już nie raz było tu pisane o słynych aplitunerach Yamach czy w TV masz już najnowszy firmware wer 1312 ? Czy masz już też najnowszy firmware w  Yamaha R-N803d  https://europe.yamaha.com/en/products/audio_visual/hifi_components/r-n803d/downloads.html

Gawello
Apprentice
Opcje

Otóż przeszukałem formu i widziałem tylko problemy z podłączeniem przez kable hdmi arc, których nie ma mój amplituner. TV jak i amplituner mają aktualne firmware-y. Co można zrobić ? 

Dzięki za pomoc :winking-face:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Gawello  Czy robiłeś reset obu urządzeń i ponową konfiguracje ?

0 Like
Gawello
Apprentice
Opcje

Jeśli chodzi o amplituner to tak naprawdę resetu tam nie wykonasz, a jeśli chodzi o TV, to dwa razy go konfigurowałem przywracałem u do ustawień fabrycznych więc nie wiem co jeszcze można zrobić ? Technicznie ujmując po kablu optycznym przy uruchomieniu tv lub amplitunera powinien automatycznie uruchomić się drugie urządzenie tak ? 

Czy to działa tylko po kablu HDMI ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Gawello  Nie wszystkie urządzenia mogą załączać po wejściu optycznym do tego są potrzebne oba kable HDMI i optyczny. Nie znam twojej Yamachy mówisz przejrzeć instrukcje co trzeba ustawić.

0 Like
Gawello
Apprentice
Opcje

Skoro tv jest w stanie uruchomić i wyłączyć amplituner to czemu nie może tego zrobić pilot, no ale poszperam jeszcze w instrukcji yamahy.

Tak czy inaczej dzięki za poświęcony czas :smiling-face:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Gawello  Sprawdziłem na innym TV i amplitunerze i z pilota TV można sterować włączaniem i wyłączaniem amplitunera gdy jest podłączony po wejściu optycznym zaznaczyłem czerwoną strzałką na zdjęciu. Nie ma możliwości automatycznego włączenia i wyłączenia mimo że przechodzi test podczas konfiguracji.

Przy podłaczeniu po HDMI ARC jest pełna funkcjonalność niż po optyku.

20190811_074646.jpg

0 Like
Gawello
Apprentice
Opcje

Hmm, wygląda na to, że mamy różne menu. Ja nic takiego nie mam. Jedynie, co można robić to przestawiać źródło dzwięku jak na załączonym zdjęciu, chyba, że gdzieś indziej można to znaleźć.

20190811_121535.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Oczywiście że mamy inne MENU ale poczytaj w instrukcji obsługi na temat sterowania za pomocą pilota Smart na stronach 29 i 44 http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201907/20190701121230466/MUSDVBEUR-2.0.7_EM_MUSE_EU_POL...

0 Like