Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak dźwięku przez amplituner po podłączeniu dekodera, błąd HDMI

(Temat utworzony: 23-05-2022 06:47 PM)
1581 Wyświetlenia
Marcin941
First Poster
Opcje

Witam. Od kilka dni jestem "szczęśliwym" posiadaczem telewizora QE75QN91AAT.

Mój problem jest następujący, posiadam amplituner firmy pioneer podłączony został kablem hdmi z tv przez wyjście earc. Wszystko pięknie dzialalo do czasu podpięcia dekodera tv. 

Nagle dźwięk po kilku godzinach od podłączenia z amplitunera znika i jest tylko z głośników tv, wyskakują blad by podłączyć hdmi do wejść earc chociaz ciągle jest podpięty.

Żeby było śmieszniej po wyciagnieciu kabla hdmi od dekodera dźwięk do amplitunera wraca... ktoś ma pomysł jak to ugryźć?

0 Like
22 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Marcin941  Na początek zacznij od wymiany kabli HDMI. 

Marcin941
First Poster
Opcje

Posiadam  kable firmy unitek i na każdym z nich jest identyczny problem. Gdy podpinam więcej urządzeń niż  1 amplituner przestaje działać i na tv wyskakuje błąd po odpięciu innych urządzeń amplituner wraca do życia. Zmiana na inne kable nie pomaga próbowałem 

0 Like
AdamJu
Navigator
Opcje
Dekoder zakłóca pracę tv, i ... niewiele z tym zrobisz. Ewentualnie jeśli tak nie masz podłącz dekoder do amplituners i powinien problem ustać . Wtedy obraz przechodzi przez smplituner dalej to tv. Po wybraniu źródła w amplitunerów gdzie jest podłączony dekoder.
0 Like
Marcin941
First Poster
Opcje

Wczoraj podłączyłem dekoder wlasnie przez amplituner i wyskoczył ten błąd po kilku godzinach, dzisiaj dokupiłem dłuższy kabel i podłączyłem dekoder bezpośrednio do tv. Myślałem ze to rozwiąże problem lecz problem powrócił po kilku godzinach. Na prawdę dekoder zakłoca prace telewizora za ponad 10.000zł? Czy to jakiś malo śmieszny żart? Sprzęt w tej klasie ma problem z więcej niż jednym złączem hdmi? 

0 Like
AdamJu
Navigator
Opcje
Tak, i tu cena nie ma nic do rzeczy. Bo to błąd po stronie dekodera, który operator zamówił z najtańszych komponentów aby biznes działał i taki jest skutek.
0 Like
Marcin941
First Poster
Opcje

Na telewizorze firmy na S wszystko działało normalnie, nigdy ani 1 raz nie miałem takich problemów więc nie wiem czy wina leży tylko po stronie kablówki. Czy podłączenie amplitunera przez wejscie optyczne może być dobrym rozwiązaniem?  Lub ewentualne podłączenie kablówki przez moduł CI+?

0 Like
AdamJu
Navigator
Opcje
To już musisz pokombinować.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Marcin941  Napisz jaki masz dokładny model dekodera oraz aplitunera? 

Czy możesz pokazać jaki to jest błąd? 

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w-z-hdmi/m-p...

0 Like
Marcin941
First Poster
Opcje

received_926599768347953.jpeg

 Tak wygląda błąd na tv.

Model amplitunera: pionner vsx-830

Dekoder: cyfrowy polsat, Evobox lite  D56AT

test kabla hdmi będę mógł wykonać za około godzinkę jak wroce do domu.

0 Like