Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dwa kable antenowe (kablówka i satelita) - przełączanie kanałów między nimi

(Temat utworzony: 29-01-2021 09:42 AM)
18098 Wyświetlenia
Maciejwl
Navigator
Opcje

Do swojego telewizora (QE55Q64TAU) mam podłączone dwa kable antenowe, jeden z kablówki*, drugi z anteny satelitarnej (rys. A). 

help_kanaly_cabl_a.jpg

Nie korzystam z dekodera, ani z modułu CAM, wyszukuje po obu kablach to co jest niezakodowane (oczywiście osobno, raz wyszukuje jako telewizja kablowa, a następnie jako telewizja satelitarna). Po kablówce mam wyszukane standardowe kanały (głównie te co są w naziemnej), a z anteny satelitarnej zostawiłem sobie ok. 60 kanałów FTA, posortowanych, przefiltrowanych, to co było interesujące (w aplikacji ChanSort na komputerze).

No i mamy taką sytuację, oglądam telewizję, np. z kablówki i chce włączyć jakiś program z anteny satelitarnej. Robię to w następujący sposób:

1. na pilocie wciskam dłużej, do środka, klawisz od przełączania kanałów,
  2. na telewizorze pojawia się skrócona lista kanałów z kablówki,
  3. na górze, z listy rozwijalnej, wybieram źródło/grupę kanałów "Satelitarne" (do wyboru mam dwa Kablowe i Satelitarne),
  4. pojawia się lista kanałów przypisanych do wybranego źródła. Można oglądać i przełączać kanały w ramach listy przypisanej do anteny satelitarnej. Jeżeli chcemy zmienić źródło kanałów, należy przejść do kroku 1 i w kroku 3., analogicznie, zmienić źródło na "Kablowe".

help_kanaly_cabl_sat.jpg

Niby proste, ale sporo jest wciskania. Moje pytanie, czy jest jakiś szybszy na to sposób? Czy można sprawniej przełączać się pomiędzy kanałami z dwóch różnych źródeł/tunerów (kabli antenowych)? Znacie jakiś myk? 

Dla mnie idealnie byłoby połączyć obie listy (ale tak nie można) lub na belce z aplikacjami umieścić obie ikonki „TV na żywo”, która jedna byłaby odpowiedzialna za kanały z kablówki, a druga za kanały z satelity (fotomontaż, rys. B). W chwili obecnej, ikonka "TV na żywo" zmienia dynamicznie u dołu podpis "Kablowe" / "Satelitarne" w zależności od tego co oglądamy.

help_kanaly_cabl_b.jpg

Może ktoś z Was ma kontakty w Samsungu i podsunie mój pomysł :smiling-face: ? Bo chyba nie ma takiej opcji? Podkreślam, że nie korzystam z satelity przez dekoder podłączony do tv po HDMI.

* W miejsce kablówki można oczywiście podłączyć telewizję naziemną.

30 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Maciejwl
Navigator
Opcje

To jest całkowicie inna kwestia, link nie na temat, nie o to się pytam 😞
A z resztą, sortowanie kanałów wg. kolejności jaką ja chce, z moją numeracją, itp., wolę robić przez ChanSort na kompie. W przypadku wyszukania ok. 500 kanałów jest to zdecydowanie najwygodniejsze i najszybsze. 

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
Maciejwl
Navigator
Opcje

Ok. drugi Twój link wspomina o problemie braku połączenia kanałów z dwóch tunerów. Ale pierwszy nadal nie rozumiem jak się ma to mojego wpisu? Tam jest instrukcja tworzenia listy ulubionych w ramach jednego tunera - chyba, że czegoś nie widzę?

Podsumowując, czy jest inne rozwiązanie opisywanej tutaj kwestii czy nie?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Na belce masz, najczęściej oglądane programy może w ten sposób się przełącza.

Nie sprawdzę u siebie, bo nie mam podpiętej SAT.

0 Like
Maciejwl
Navigator
Opcje

Ha :smiling-face:  niestety nie. Najczęściej oglądane programy również dynamicznie się zmieniają (tak jak podpis pod ikoną) w zależności od tego z jakiego tunera korzystamy w danej chwili. Jak mam kablówkę, to wyświetlają się najczęściej oglądane z kablówki, jak mam satelitę to z satelity.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie ma innej możliwości przełączania się między tunerami.

Maciejwl
Navigator
Opcje

Szkoda, czyli można mój wpis potraktować jako PORADNIK :smiling-face: , jak to w ogóle zrobić. Sam kiedyś miałem z tym zagwozdkę :winking-face:

0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje

@Maciejwl  Jak masz numerację kanałów pokrywającą się, to może spróbuj tak:

oglądając kanał tv kablowej np.1 uruchom z pilota jeszcze raz kanał 1.

Zmiana tunera cyfrowego na analogowy tak działa, może zadział też kablowy z sat.