29-01-2021 09:42 AM — edytowano 29-01-2021 10:58 AM
Do swojego telewizora (QE55Q64TAU) mam podłączone dwa kable antenowe, jeden z kablówki*, drugi z anteny satelitarnej (rys. A).
Nie korzystam z dekodera, ani z modułu CAM, wyszukuje po obu kablach to co jest niezakodowane (oczywiście osobno, raz wyszukuje jako telewizja kablowa, a następnie jako telewizja satelitarna). Po kablówce mam wyszukane standardowe kanały (głównie te co są w naziemnej), a z anteny satelitarnej zostawiłem sobie ok. 60 kanałów FTA, posortowanych, przefiltrowanych, to co było interesujące (w aplikacji ChanSort na komputerze).
No i mamy taką sytuację, oglądam telewizję, np. z kablówki i chce włączyć jakiś program z anteny satelitarnej. Robię to w następujący sposób:
Niby proste, ale sporo jest wciskania. Moje pytanie, czy jest jakiś szybszy na to sposób? Czy można sprawniej przełączać się pomiędzy kanałami z dwóch różnych źródeł/tunerów (kabli antenowych)? Znacie jakiś myk?
Dla mnie idealnie byłoby połączyć obie listy (ale tak nie można) lub na belce z aplikacjami umieścić obie ikonki „TV na żywo”, która jedna byłaby odpowiedzialna za kanały z kablówki, a druga za kanały z satelity (fotomontaż, rys. B). W chwili obecnej, ikonka "TV na żywo" zmienia dynamicznie u dołu podpis "Kablowe" / "Satelitarne" w zależności od tego co oglądamy.
Może ktoś z Was ma kontakty w Samsungu i podsunie mój pomysł ? Bo chyba nie ma takiej opcji? Podkreślam, że nie korzystam z satelity przez dekoder podłączony do tv po HDMI.
* W miejsce kablówki można oczywiście podłączyć telewizję naziemną.
20-08-2021 11:45 PM
@Romanek100 Wystarczyło przeszukać zawartość forum zamiast zakładać nowy temat. Poza tym czy jest to model z 2019 czy 2020 lub z tego roku nic się nie zmieniło.
20-08-2021 11:50 PM
Nie. Nie ma nigdzie poruszonego podobnego problemu. A link nie do końca o tym mówi. Mój problem jest zupełnie inny. Bo CI+TV naz. nie dodaje ikony w menu, a tuner tak. To jest zwrócenie uwagi na ten problem. Ale może ja czegoś do końca nie wiem i może jest jakieś inne wyjście (np. doinstalować jakąś aplikacje). To jest nowy model z grudnia 2020.
20-08-2021 11:57 PM
@Romanek100 Twój TV nie jest z grudnia 2020 a z kwietnia/maj.
A co napisałeś w tym temacie?
Nie ma żadnej aplikacji aby przełączała miedzy SAT a naziemną.
21-08-2021 12:04 AM — edytowano 21-08-2021 12:10 AM
Fakt, powinienem tam odpowiadać. Uważam, że to jest błąd oprogramowania. Nigdzie nie jest opisane jak to przełączać. Link z tego tematu mówi zupełnie o czymś innym - choć może i problem podobny. Tu jak widać na zdjęciu 3 tego problemu nie ma, bo jest dodatkowa ikonka. (tak tez mam jak miałem podłączony tuner sat) Wtedy nie ma najmniejszego problemu z przełączaniem. Problem powstaje przy dodaniu CI. Bo wtedy TV nie rozpoznaje i wszystko jest pod "niebieską ikonką" TV na żywo/Canal+ i wtedy jest problem.
21-08-2021 12:14 AM
@Romanek100 Co można dodać/ulepszyć? Pomysły, sugestie.
Pamiętaj że QLED i TU dostają tę samą wersje FW 2014.
25-05-2022 10:32 AM
Witam
Czy jest jakiś sposób przypięcia albo szybkiego wywołania swojej listy ulubionych kanałów?
Utworzyłem sobie dwie listy ulubionych: 1. Satelitarne, 2. Naziemne
Chciałbym mieć możliwośc szybkiego przełączania się między nimi,
najlepiej z poziomu menu głównego "Domek" tak jak przypinam aplikacje jub wejścia HDMI.
Jest na to jakiś sposób?
Pozdrawiam
Mar
25-05-2022 11:04 AM
@Ma73k Nie ma możliwości przypisania jakiegoś skrótu do paska Smart. Możesz ewentualnie wybierać Guide na pilocie i w ten sposób zmieniać listę
25-05-2022 11:25 AM
A jaki jest najszybszy i najprostszy sposób
w TV Samsung na wykonanie takiego manewru:
Oglądam kanał naziemny i chcę przełączyć na kanał nadawany satelitarnie
a po jakimś czasie w drugą stronę: spowrotem z SAT -> na inny kanał naziemny
Czy za każdym takim przełączeniem muszę przeklikiwać się przez kilka poziomów menu?
25-05-2022 03:57 PM
@Ma73k Zapoznaj się z tym tematem.
25-05-2022 08:39 PM
Dziękuję za podpowiedź.
Nie wiedziałem, że ten problem był już poruszany i nadal jest nierozwiązany.
Temat do zamknięcia z nadzieją, że programiści Samsunga zadziałają w końcu.