Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

(QE65LS03AAU) - wyjście optyczne z amplitunerem MR780 Magnata

(Temat utworzony: 21-03-2023 09:41 PM)
343 Wyświetlenia
dzin_z_butelki
First Poster
Opcje

Mam problem z softem TV, dźwięk z głośników stereo powinien być tylko gdy wybiorę źródło w ustawieniach TV optyczne, ale większość aplikacji ma jakiś błąd i by był dźwięk z Amplitunera Magnata to muszę zmienić źródło na "głośniki TV" i żeby wbudowany się nie dublował z MR780 to muszę wyciszyć głośnik TV. Irytujące. 

Dodatkowo nie mogę skonfigurować pilota TV by obsługiwał amplituner (funkcja podstawowa głośniej-ciszej).

MA ktoś może podobne problemy z Amplitunerami? Co zaradzić by dźwięk był obsługiwany prawidłowo dla każdej aplikacji tak samo, nie zaś czasami optyczne a czasami glosniki TV .
0 Like
9 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dzin_z_butelki Jaką masz wersję firmware 2111w TV czy inną?

https://www.samsung.com/pl/support/model/QE65LS03AAUXXH/#downloads

Trzeba pamiętać że żadna firma nie gwarantuje prawidłowego działania inną marką.

dzin_z_butelki
First Poster
Opcje
21111679433298239_1679433298216_0.jpg
0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @dzin_z_butelki  :smiling-face: Zacznijmy od najprostszego sposobu, czyli odłączenia wszystkich urządzeń od zasilania na minimum minutę. Kolejno super by było, jakbyś sprawdził działanie amplitunera z innym tv. Test krzyżowy już by nam wiele pomógł. 
Jeżeli Twój głośnik ma inną opcję podłączenia do TV niż przewód optyczny, to tak samo proponuję sprawdzenie, czy będzie się działo to samo. 
Co do konfiguracji pilota Tv, aby obsługiwał Twój amplituner. Rozumiem, że masz na myśli korzystanie z tak zwanego pilota uniwersalnego? Jeżeli tak, to on działa przez hdmi, a nie optyku. Chyba, że producent Magnat zapewnia Cię inaczej. 

0 Like
dzin_z_butelki
First Poster
Opcje
Teoretycznie jest tez możliwość użycia pilota uniwersalnego po optyku, gdyż jest taka funkcjonalność gdy mam ustawione wyjacie optyczne, ale nie udało mi się po prostu połączyć akurat z moim amplitunerem w tej konfiguracji.
0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

W praktyce pilot uniwersalny działa przez hdmi. 

0 Like
YesItsMaciej
Journeyman
Opcje
Hej mam identyczny problem z nowym modelem Q80BA. Przez kilka godzin opcja wysyłania dźwięku przez wyjście optyczne działała poprawnie. Po podłączeniu kolejnego urządzenia do HDMI (PlayStation 5) też było okej. Ale gdy chciałem ponownie skorzystać z pierwszego urządzenia HDMI (Chromecast) wtedy wysyłanie dźwięku przez wyjście optyczne przestało działać. Gdy zmieniłem ustawienia aby dźwięk szedł na głośniki telewizora wtedy okazało się że jest wysyłany jednocześnie na wyjście optyczne oraz na głośniki TV. Ale za każdym razem gdy ustawiam wyjście optical dźwięku brak. Odłączenia wszystkich urządzeń i restart telewizora nie pomaga 😞
0 Like
YesItsMaciej
Journeyman
Opcje
Tak więc muszę używać telewizora wysyłając dźwięk na głośniki wbudowane oraz jednocześnie na wyjście optyczne i trzymać głośniki wbudowane na głośności 0
0 Like
dzin_z_butelki
First Poster
Opcje
Dokładnie. I nic nie da się zrobić. Co więcej nawet zauważyłem że crashuje się to w zależności od aplikacji jaka akurat uruchomię
0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@YesItsMaciej Zawsze możesz poprosić wsparcie techniczne Samsunga o pomoc. Konsultanci pod numerami 801-172-678 lub 22 607-93-33 połączą się zdalnie i sprawdzą twój telewizor.

0 Like