Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jeden pilot problem z IR.

(Temat utworzony: 12-01-2020 12:33 PM)
2280 Wyświetlenia
lukasz86
Journeyman
Opcje

Witajcie, od niedawna jestem nowym użytkowniem telewizora Samsung UE50RU7472. Mam problem z pilotem który steruje wszystkimi urządzeniami, a dokładniej problem jest na lini od telewizora do dekodera Cyfrowego Polsatu HD5000. Połączenie odbywa się przez IR. Gdy stoję na przeciwko telewizora to sygnał jest odbijany ode mnie i trafia do dekodera, nietety jak nie ma niczego ani nikogo kto mógłby odbić sygnał, następuje brak połączenia, próbowałem już umieszczać dekoder w różnych miejscach, bez skutku, jeśli tylko postawię jakiś przedmiot który odbije sygnał to jest połączenie. Co w związku z tym zrobić, żeby wyjść z tej sytuacji?

0 Like
19 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@lukasz86  Od zawsze był problem  z dodaniem nowego urządzenia, żeby było można, nim w pełni sterować można zobaczyć, jaki jest producent tego urządzenia na tablice znamionowej.

0 Like
lukasz86
Journeyman
Opcje

Nawet nie wiedziałem, wykorzystałbym przesył po podczerwieni, ale tak jak napisałem w pierwszym poście, muszę coś postawić żeby sygnał się odbił i wtedy dotrze do dekodera, ścianę mam ok 3m i sygnał nie odbija dobiero gdy coś postawię do 1.5 m, czy jest możliwe aby ir z telewizora miał taką słabą moc...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@lukasz86  Kiedyś było coś takiego jak "Przedłużacz podczerwieni IR Blaster" a teraz sterowanie odbywa się przez HDMI i pilota Smart control.

IR.PNGPrzedłużacz podczerwieni IR Blaster.jpg

lukasz86
Journeyman
Opcje

Dziękuję, za obszerne wyjaśnienie, a wracając do HDMI, czy znając dokładnie model elektroniki która siedzi w dekoderze, to byłaby możliwość rozwiązać problem z połączeniem po HDMI, czy wtedy musiałbym wybrać inny model, czy jest jakaś inna funkcja "manualna" gdzie mógłbym to ręcznie skonfigurować?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@lukasz86 Czy możesz mi napisać lub pokazać co jest na tablice znamionowej tego dekodera ? Mój znajomy ma, dekoder HD5000 a pod spodem ma, markę Sagemcom a jak jest u Ciebie ?

0 Like
lukasz86
Journeyman
Opcje

@vdsl2  napisał(a):

@lukasz86 Czy możesz mi napisać lub pokazać co jest na tablice znamionowej tego dekodera ? Mój znajomy ma, dekoder HD5000 a pod spodem ma, markę Sagemcom a jak jest u Ciebie ?

właśnie sprawdzałem, nie mam niestety żadnego oznaczenia na obudowie dekodera, jest tylko numer seryjny: D4AB-111980....
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Pod spodem dekodera.

Przechwytywanie12.PNG

0 Like
lukasz86
Journeyman
Opcje

Niestety nie ma takiej naklejki, rozebrałem dekoder i znalazłem model płyty: ETON ET866 94V-0

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@lukasz86 Proponuje Ci, żebyś zadzwonił, na infolinie Samsung tel. 22 607 93 33 sprawdzą, zdalnie co jest, nie tak z twoim TV są do twojej dyspozycji przez 24H i 7 dni w tygodniu.

0 Like
lukasz86
Journeyman
Opcje

ok, dziękuję za pomoc.

ps. dzisiaj pracownik Samsunga próbował zdalnie naprawić problem, niestety bez potywynego wyniku. Sprawdzałem też podmienić kabel HDMI i też nic to nie zmieniło. Czy ktoś ma podobny problem z tym dekoderem? Czy jednak ten dekoder czyli HD5000, działa bez problemu z tym telewizorem. Pytam ponieważ nie wiem czy wymiana dekodera na ten sam model coś pomoże.

0 Like