Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QE65S90D czyszczenie panelu

(Temat utworzony: 19-02-2025 12:01 AM)
305 Wyświetlenia
adam861
Student
Opcje

Cześć, 

Parę dni temu kupiłem telewizor s90d, naprawdę jestem zadowolony z zakupu. Jest tylko jeden problem, na ekranie mam kilka niewielkich tłustych plam(pewnie nieważnie dotknąłem panelu w czasie ustawiania telewizora na półce rtv. Próbowałem wycierać plamy sucha szmatka z mikrofibry, jednak plamy tylko się rozmazały. W internecie jest masę różnych porad jak te telewizory qdoled czyścić, od wody destylowanej przez spraye do czyszczenia okularów aż do alkoholu izopropylowego, jednak w większości opisanych doświadczeń pojawiał się problem z pojawieniem się niebieskich smug ( uszkodzona powłoka antyrefleksyjna?). Czy ktoś z was posiada ten tv i ma sprawdzony i bezpieczny sposób na czyszczenie?

0 Like
5 Odpowiedzi
xpromar
Voyager
Opcje
Wyłącz telewizor, weź ściereczke do okularów, namocz ciepłą wodą przetrzyj w miejscu gdzie masz te plamy i drugą suchą ścierką wytrzyj do aucha tylko nie wycieraj microfibrą żeby powłoki nie porysować.
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@adam861  Do czyszczenia używamy wyłącznie wody. Warto też zainwestować w miękką mikrofibrową ściereczkę, która jest dedykowana do delikatnych powierzchni. Najlepiej unikać używania alkoholu izopropylowego, bo może uszkodzić powłokę antyrefleksyjną.

adam861
Student
Opcje

Tak spróbuję, natomiast na wielu forach zagranicznych użytkownicy pisali ze czyścili woda(destylowana aby była "czysta") i po zostawały duże rozmazane smugi...

Szukam więc osoby która na tym konkretnym modelu(a więc z tą konkretną powłoka antyrefleksyjna) wykonywała czyszczenie i udało się osiągnąć idealnie czysty panel. 

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@adam861  Nie raz czyściłem wodą i nie pozostawia żadnych smug. Nie wolno czyści ręcznikiem papierowy on może uszkodzić ekran(porysować)

Zerknij do tej wiadomości 

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/folia-ochronna-czy-polaryzacyjna-na-ekranie-tv-poradn...

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@adam861, Najważniejsze, aby nie dociskać szmatki do ekranu i za bardzo nie trzeć. Zgadzam się z wypowiedziami poprzedników, że do czyszczenia najlepsza jest miękka szmatka delikatnie zwilżona wodą. Ewentualnie przy mniejszych zabrudzeniach możesz chuchnąć na ekran i użyć suchej szmatki. Stosuję oba sposoby przy S90C i nie zauważyłem żadnych plam na powłoce.