19-02-2025 12:01 AM
Cześć,
Parę dni temu kupiłem telewizor s90d, naprawdę jestem zadowolony z zakupu. Jest tylko jeden problem, na ekranie mam kilka niewielkich tłustych plam(pewnie nieważnie dotknąłem panelu w czasie ustawiania telewizora na półce rtv. Próbowałem wycierać plamy sucha szmatka z mikrofibry, jednak plamy tylko się rozmazały. W internecie jest masę różnych porad jak te telewizory qdoled czyścić, od wody destylowanej przez spraye do czyszczenia okularów aż do alkoholu izopropylowego, jednak w większości opisanych doświadczeń pojawiał się problem z pojawieniem się niebieskich smug ( uszkodzona powłoka antyrefleksyjna?). Czy ktoś z was posiada ten tv i ma sprawdzony i bezpieczny sposób na czyszczenie?
19-02-2025 03:47 AM
19-02-2025 08:42 AM
@adam861 Do czyszczenia używamy wyłącznie wody. Warto też zainwestować w miękką mikrofibrową ściereczkę, która jest dedykowana do delikatnych powierzchni. Najlepiej unikać używania alkoholu izopropylowego, bo może uszkodzić powłokę antyrefleksyjną.
19-02-2025 12:50 PM
Tak spróbuję, natomiast na wielu forach zagranicznych użytkownicy pisali ze czyścili woda(destylowana aby była "czysta") i po zostawały duże rozmazane smugi...
Szukam więc osoby która na tym konkretnym modelu(a więc z tą konkretną powłoka antyrefleksyjna) wykonywała czyszczenie i udało się osiągnąć idealnie czysty panel.
19-02-2025 01:04 PM
@adam861 Nie raz czyściłem wodą i nie pozostawia żadnych smug. Nie wolno czyści ręcznikiem papierowy on może uszkodzić ekran(porysować)
Zerknij do tej wiadomości
19-02-2025 02:56 PM
@adam861, Najważniejsze, aby nie dociskać szmatki do ekranu i za bardzo nie trzeć. Zgadzam się z wypowiedziami poprzedników, że do czyszczenia najlepsza jest miękka szmatka delikatnie zwilżona wodą. Ewentualnie przy mniejszych zabrudzeniach możesz chuchnąć na ekran i użyć suchej szmatki. Stosuję oba sposoby przy S90C i nie zauważyłem żadnych plam na powłoce.