Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Folia ochronna, czy polaryzacyjna na ekranie TV? - poradnik

(Temat utworzony: 16-06-2022 09:19 PM)
2252 Wyświetlenia
MagdaB
Expert
Opcje

Hej 😊

Po zakupie nowego telewizora mamy przed sobą wyzwanie w postaci jego rozpakowania i przygotowania do pierwszego uruchomienia. Dziś chciałabym Wam przybliżyć temat zastosowanych przez firmę Samsung zabezpieczeń tak, aby, na przykład, nie pomylić folii polaryzacyjnej ekranu z folią ochronną.

Jakich oznaczeń szukać?

Jeżeli telewizor jest zabezpieczony folią ochronną do usunięcia, na ekranie zobaczysz naklejkę z kodem kreskowym.

MagdaB_0-1634731749156.png

Dodatkowo w jednym z rogów odbiornika odnajdziesz końcówkę taśmy do chwycenia. Może się zdarzyć, że jej nie będzie, ale to żaden kłopot. Możesz po prostu samodzielnie przykleić kawałek taśmy klejącej.

MagdaB_1-1634731813198.png

UWAGA: Jeżeli na ekranie TV nie ma kodu kreskowego, to telewizor nie jest zabezpieczony folią!

To co widzisz to folia polaryzacyjna, której absolutnie nie zrywamy! Skutkuje to uszkodzeniem mechanicznym TV, które nie jest objęte bezpłatną naprawą gwarancyjną.

Folia polaryzacyjna może delikatnie odznaczać się przy ramkach lub w rogach odbiornik. To tylko oznaczenie stosowane w procesie produkcyjnym, które nie powinno Cię martwić.

MagdaB_2-1634731998437.png

Dla ostrzeżenia kilka przykładów uszkodzonej mechanicznie folii polaryzacyjnej:

MagdaB_3-1634732026049.png

MagdaB_4-1634732047203.png

Jak usunąć folię ochronną?

Aby gładko i sprawnie poszło, w pierwszej kolejności włącz TV na kilka godzin, dzięki temu ekran rozgrzeje się i folia łatwo odklei się od urządzenia. Po czym chwyć za końcówkę taśmy i zdejmij ostrożnie folię zgodnie ze wskazanym kierunkiem.

MagdaB_5-1634732110666.png

Samsung jako zabezpieczenie urządzeń stosuje również tzw. pianki i listwy ochronne. Je również należy zdjąć zgodnie ze wskazówkami graficznymi na samej listwie.

MagdaB_6-1634732148083.png

W sytuacji, w której masz pytania lub wątpliwości dotyczące folii ochronnej, lub innego zabezpieczenia TV, zawsze możesz skontaktować się ze wsparciem technicznym firmy Samsung 801-172-678.

Powodzenia! 😎

81 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@rumisek, nie, nie zdarciem, dlaczego tak mówisz? Kontaktowałeś się z autoryzowanym serwisem, jak pisałem wyżej?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

rumisek
Pioneer
Opcje

Nie jeszcze się nie kontaktowałem. 

9A47C7B7-0902-4A40-B2C7-F88A4332F5DF.jpeg

0 Like
rumisek
Pioneer
Opcje

Tak to wygląda, podejrzewam że to kwestia czasu jak ludzie bedą się zgłaszać z podobnymi problemami

0 Like
madal
First Poster
Opcje

Wczoraj otrzymałem tv i po rozpakowaniu taka niespodzianka Pierwsza myśl że matryca uszkodzona ale zastanawia mnie czemu to się odkleja z tą białą taśmą Czy to jakieś szkło zabezpieczające?

20220523_142328.jpg

0 Like
rumisek
Pioneer
Opcje

To nie jest czasem pęknięta matryca? Możesz zrobić foto bez flasha?

0 Like
madal
First Poster
Opcje
Mam zapakowany bo reklamację zgłosiłem do sklepu Zaskoczyło mnie tylko że z tą białą taśmą się to odkleja
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@madal, to ewidentne uszkodzenie, a odkleja się pewnie powłoka antyrefleksyjna, która pewnie została uszkodzona. Jeśli tak to wyglądało od samego wypakowania TV, to musisz zgłosić się do sklepu lub firmy kurierskiej, więc bardzo dobrze robisz, że to reklamujesz.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

rumisek
Pioneer
Opcje

Napisz jaki model tv?

0 Like
MatiW
Pathfinder
Opcje

@madal TV musiał być w jakiś sposób uderzony, nie ma tutaj znaczenia ani folia ochronna, ani powłoka antyrefleksyjna.

Portalnet
Pathfinder
Opcje

Czy wszystkie sprzedawane teraz telewizory z serii QLED i Neo QLED  (szczególnie seria Q7 i Q8 ) mają tą naklejoną folię polaryzacyjną ?

0 Like