Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Folia ochronna, czy polaryzacyjna na ekranie TV? - poradnik

(Temat utworzony: 20-10-2021 02:22 PM)
37213 Wyświetlenia
MagdaB
Expert
Opcje

Hej 😊

Po zakupie nowego telewizora mamy przed sobą wyzwanie w postaci jego rozpakowania i przygotowania do pierwszego uruchomienia. Dziś chciałabym Wam przybliżyć temat zastosowanych przez firmę Samsung zabezpieczeń tak, aby, na przykład, nie pomylić folii polaryzacyjnej ekranu z folią ochronną.

Jakich oznaczeń szukać?

Jeżeli telewizor jest zabezpieczony folią ochronną do usunięcia, na ekranie zobaczysz naklejkę z kodem kreskowym.

MagdaB_0-1634731749156.png

Dodatkowo w jednym z rogów odbiornika odnajdziesz końcówkę taśmy do chwycenia. Może się zdarzyć, że jej nie będzie, ale to żaden kłopot. Możesz po prostu samodzielnie przykleić kawałek taśmy klejącej.

MagdaB_1-1634731813198.png

UWAGA: Jeżeli na ekranie TV nie ma kodu kreskowego, to telewizor nie jest zabezpieczony folią!

To co widzisz to folia polaryzacyjna, której absolutnie nie zrywamy! Skutkuje to uszkodzeniem mechanicznym TV, które nie jest objęte bezpłatną naprawą gwarancyjną.

Folia polaryzacyjna może delikatnie odznaczać się przy ramkach lub w rogach odbiornik. To tylko oznaczenie stosowane w procesie produkcyjnym, które nie powinno Cię martwić.

MagdaB_2-1634731998437.png

Dla ostrzeżenia kilka przykładów uszkodzonej mechanicznie folii polaryzacyjnej:

MagdaB_3-1634732026049.png

MagdaB_4-1634732047203.png

Jak usunąć folię ochronną?

Aby gładko i sprawnie poszło, w pierwszej kolejności włącz TV na kilka godzin, dzięki temu ekran rozgrzeje się i folia łatwo odklei się od urządzenia. Po czym chwyć za końcówkę taśmy i zdejmij ostrożnie folię zgodnie ze wskazanym kierunkiem.

MagdaB_5-1634732110666.png

Samsung jako zabezpieczenie urządzeń stosuje również tzw. pianki i listwy ochronne. Je również należy zdjąć zgodnie ze wskazówkami graficznymi na samej listwie.

MagdaB_6-1634732148083.png

W sytuacji, w której masz pytania lub wątpliwości dotyczące folii ochronnej, lub innego zabezpieczenia TV, zawsze możesz skontaktować się ze wsparciem technicznym firmy Samsung 801-172-678.

Powodzenia! 😎

81 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MagdaB, Świetny poradnik ! Na pewno pomoże wielu osobą mającym wątpliwości dotyczące folii ochronnej na matrycy.

@MagdaB wrote:

Folia polaryzacyjna może delikatnie odznaczać się przy ramkach lub w rogach odbiornik. To tylko oznaczenie stosowane w procesie produkcyjnym, które nie powinno Cię martwić.

MagdaB_2-1634731998437.png

Dodam tylko małą uwagę od siebie, że zazwyczaj folia polaryzacyjna odznacza się bardzo małymi bąbelkami powietrza w rogach ekranu.

MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @kamil40013 :smiling-face: Cieszę, że poradnik Ci się podoba. Z tymi bąbelkami to trzeba jednak ostrożnie, warto trzymać się zasad :winking-face:

jarinho10
Apprentice
Opcje

Mam pytanie odnośnie tej folii(powłoki antyrefleksyjnej). Posiadam tv samsung qe55q80rat i od początku do czyszczenia ekranu używam ścierki z mikrofibry. Mimo tego po ponad roku użytkowania powłoka ta jest już strasznie porysowana a każde najmniejsze nawet namoczenie ścierki wodą skutkuje nie znikającą plamą na matrycy. W związku z tym mam pytanie czy istnieje w ramach gwarancji możliwość wymiany tej powłoki antyrefleksyjnej czy nie ma na to szans?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@jarinho10 Czy możesz pokazać zdjęcie tej matrycy? Jak masz porysowany ekran serwis nie wymieni Ci w ramach gwarancji.

jarinho10
Apprentice
Opcje

Na zdjęciu nie widać plam ani rys, widoczne są tylko przy bliskim podejściu i spojrzeniu pod światłem. Gdybym przemył cały ekran lekko zwilżoną ścierką to czuję że cała ta powłoka by zeszła. Na innym forum czytałem że ten rodzaj powłoki tak ma i praktycznie nie idzie nic z tym zrobić. Moim zdaniem powinno się reklamować tą folię ponieważ nie ma żadnej możliwości jej umycia czy przetarcia bez jej uszkodzenia. Podobny jest tak tylko w tych modelach z 2019 roku bo wcześniej i później były dawane inne folie. Dla mnie jest to powód do reklamacji gdyż płacąc duże pieniądze za tv nie mam możliwości go umyć czy nawet przetrzeć... 

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@jarinho10, przetrzeć suchą ściereczką z mikrofibry możesz, natomiast nikt nigdy nie zalecał korzystania z mokrej/wilgotnej ściereczki, niezależnie od modelu i roku produkcji. Skontaktuj się z autoryzowanym serwisem i skonsultuj sprawę, może coś dodatkowo doradzą: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

rumisek
Pioneer
Opcje

Dzień dobry

Też mam problem z powłoką po przetarciu tłustej plamy wielkości śliwki roztarłem ją do wielkości dłoni i tak zostało. TV przecierany bez żadnych płynów ściereczką do okularów przy niewielkim nacisku. Masakra tak łatwo zeszła że jestem w szoku! TV QE65QN85AAT

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@rumisek, w takiej sytuacji z wyczyszczeniem matrycy może pomóc serwis: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

rumisek
Pioneer
Opcje

Z wyczyszczeniem? Czyli zdarciem całej powłoki?

0 Like