05-11-2020 12:07 PM
Witam. Zakupiłem telewizor QLED 43 całe QE43Q67T.
Elegancko go używałem aż do czasu jak dzieci mi go wypalcoły i chciałem go przetrzeć. Dostrzegłem, że to chyba folia ochrona. Dziwne bo folie z ramki zdarłem. Nie miałem żadnej naklejki informującej o tym, że jest folia na matrycy. Próbowałem w rogu to odczepić,
podważyć i trzyma się to strasznie mocno. Nie chcę używać większej siły i jakiś ostrych narzędzi.
Poniżej umieszczam zdjęcia i proszę o informację i pomoc.
14-11-2020 07:45 PM
@JakubCzajkowski Czy udało się rozwiązać problem ?
19-12-2020 08:52 PM
Zrobiłam podobnie.... tylko więcej.... Nie wiem co dalej 😕
02-04-2021 08:29 PM
Dzień dobry
Szkoda, że nie trafiłem tu wcześniej, bo kilka dni temu też tak uszkodziłem swój telewizor.
Po zakupie i instalacji telewizora, sugerując się informacjami w Internecie (bardzo sprzecznymi) zrobiłem coś, czego - teraz już wiem - nie powinno się robić. Zacząłem usuwać folie z ekranu myśląc, że jest to folia ochronna. Folia ta nie pokrywała całego ekranu i wyglądała jak coś, co należy usunąć. Zmyliły mnie te odstępy między ramką. Zrobiłem dokładnie to, o czym mowa np. tu https://eu.community.samsung.com/t5/tv/2020-q60t-qled-tv-uk-does-it-come-with-a-screen-protective-fi... (jak widać, nie jesteśmy jedyni, którzy coś takiego zrobili). Dodatkowo znalazłam taki film: https://www.youtube.com/watch?v=htsLNkLjLvA gdzie również wiele osób zrobiło podobnie jak ja (u mnie na szczęście zatrzymałem się po odchyleniu około 10 cm folii). Cały pech polega na tym, że na niektórych modela QLED są te folie ochronne, na niektórych nie ma. Uważam, że na ekranie powinna być wyraźna naklejka (wiem...dla idiotów) aby nie zrywać żadnej folii (ponieważ w tym modelu nie jest to folia ochronna ale polaryzacyjna). Domyślam się, że naprawa czegoś takiego kosztuje tyle co cały nowy telewizor. Żal mam do siebie, że popełniłem tak idiotyczny błąd (jak to zrobiłem i się zorientowałem co zrobiłem, myślałem, że mi serce pęknie, bo TV kupiony na raty, na 3 lata) ale mam też żal do firmy Samsung (bo jak widać wyżej, klienci popełniają podobne błędy, więc problem jest znany). Szkoda, że mając sygnały, iż dochodzi do tego typu nieświadomych i niecelowych uszkodzeń Samsung nie zamieszcza (wielkimi wołami) informacji na panelach, aby nic nie zrywać. Quick Guide miałem w ręku, bo szukałem danych o śrubach do mocowania do uchwytu (też informacje niepoprawne, bo podane jest, że śruba M8, długość 39-41 mm, a to jest zdecydowanie za mało; musi być minimum 45 mm - lub 50 mm ale wtedy dystanse) ale po prostu nie zauważyłem tych malutkich znaczków z przekreślonym czymś. Pisałem do Samsung ale odpowiedź była taka, jakiej się spodziewałem. Uszkodziłeś.....nie nasz problem. Teraz zostałem z uszkodzonym TV (na włączonym prawie nie widać tego naderwania; nie zerwałem całości a tylko odkleiłem). Tak więc ku przestrodze. NIE ODRYWAJCIE.
Z pozdrowieniami
Bartek
09-04-2021 04:30 PM
Dzień dobry
Samsung...cisną mi się na usta mocne słowa ale się powstrzymam. Dzisiaj dotarł do mnie nowy telewizor. Ten sam model. Kupiony w tym samym sklepie. I co? I ma folię zabezpieczającą na ekranie. Po prostu *****. Zrobiłem już sobie dokumentację filmową i zdjęciową. Jak tak można, że ten sam model ma inne zabezpieczenia, a instrukcja jest taka sama. Poprzednio TV uszkodziłem, bo właśnie to coś na ekranie wyglądało jak folia.
13-04-2021 12:07 PM — edytowano 13-04-2021 01:18 PM
Cześć @Dazzall , @JakubCzajkowski ,
Folie, które są przeznaczone do zerwania, są wyraźnie oznaczone stosownym tekstem/kodem kreskowym lub rysunkiem. Jeżeli na ekranie nie ma żadnej naklejki/kodu kreskowego itp,. to oznacza to, że na ekranie nie ma folii, którą należy usunąć. Na ekranie znajduje się powłoka polaryzacyjna, usunięcie jej spowoduje uszkodzenie matrycy.