Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Brak dzwięku przez kabel HDMI

(Temat utworzony: 16-08-2017 11:20 AM)
32579 Wyświetlenia
fredko24
First Poster
Opcje

Posiadam od niespełna miesiąc TV Samsung model UE40MU6442. Podłącztłem do niego tuner ( dekoder) SAT marki Ferguson model Ariva 102E .Przez kilka dni była fonia , potem  już zniknęła wizja cały czas jestOK. Sprawdziłem dekoder w innych odbiornikach TV ,wszystko OK . Zrobiłem wszystko co można ; zeresetowałem Tv, i dekoder , nic to nie dało. Czy ktoś może wie o co chodzi z tym szkopułem? Bo ciężko się dodzwonić z serwisem TV , a do punktu mam bardzo daleko ( 200 km).

Dziekuję z góry za pomoc

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
KarolW
Pathfinder
Opcje

Hej @fredko24

Rozumiem że znikeła fonia z dekodera a obraz cały czas jest. Rozumiem, że z innych źródeł np. smarta dźwięk jest.  

Dobrze by było gdybyś miał jeszcze jakieś urzadzenie, które mógłbyś podłaczyć poprzez HDMI. Dla przykładu konsola, odtwarzacz Blueray. Warto sprawdzić czy z tych źródeł dźwięk działa.

Mam jeszcze pytanie, czy zmieniałeś jakieś ustawienia w menu TV. Chodzi w szczególności ustawienie HDMI UHD COLOR. Jeżeli ta funkcja jest uruchomiona to musisz ją wyłaczyć. Tą funkcję należy uruchomić tylko jak podłaczamy źródło sygnału 4K i korzystamy z kabla hdmi minimum 2.0. 

Jeżeli te podpowiedzi nie pomogą, a już resetowaleś odbiornik to warto skontaktować sie z infolinia w celu umówienia usługi zdanego sprawdzenia odbiornika. Konsultant będzie mógł poprzez internet nadpisać sterowaniki portów lub wykonać reset płyty głównej. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
2 Odpowiedzi
Rozwiązanie
KarolW
Pathfinder
Opcje

Hej @fredko24

Rozumiem że znikeła fonia z dekodera a obraz cały czas jest. Rozumiem, że z innych źródeł np. smarta dźwięk jest.  

Dobrze by było gdybyś miał jeszcze jakieś urzadzenie, które mógłbyś podłaczyć poprzez HDMI. Dla przykładu konsola, odtwarzacz Blueray. Warto sprawdzić czy z tych źródeł dźwięk działa.

Mam jeszcze pytanie, czy zmieniałeś jakieś ustawienia w menu TV. Chodzi w szczególności ustawienie HDMI UHD COLOR. Jeżeli ta funkcja jest uruchomiona to musisz ją wyłaczyć. Tą funkcję należy uruchomić tylko jak podłaczamy źródło sygnału 4K i korzystamy z kabla hdmi minimum 2.0. 

Jeżeli te podpowiedzi nie pomogą, a już resetowaleś odbiornik to warto skontaktować sie z infolinia w celu umówienia usługi zdanego sprawdzenia odbiornika. Konsultant będzie mógł poprzez internet nadpisać sterowaniki portów lub wykonać reset płyty głównej. 

0 Like
fredko24
First Poster
Opcje
Trafiłeś bez błędnie z tą sugestią o wyłączeniu funkcji HDMI UHD COLOR !..Właśnie dziś usługa zdalnego zarządzenia odbiornika mi to załatwiła i jest dźwięk ! Niemniej wielki dzięki Tobie !!...Pozdrawiam.
0 Like