16-08-2017 11:33 AM
Tuner SAT TV SAMSUNG model UE40MU6442 dziwnie się zachowuje pod względem odbioru sygnału SAT : już dwa razy całkowicie zniknąl sygnał ( 0 kanałów) . Antena SAT jest OK , bo sprawdziłem odbiór na dekoderze SAT. Raz ,po kilku dniach, wrócił sygnał , A za drugim razem ,dopiero jak wyłączyłem z prądu włączony telewizor , wszystko wróciło do normy. Czy ktoś potrafi rozwiązać tę "zagadkę" ? Będę niezmiernie wdzięczny.
17-08-2017 03:35 PM
Hej @fredko24
Czy sprawdzałeś jaką siłę sygnau wskazuje telewzior jak odbiera kanały.
Choć dziwne jest to że pomaga soft reset odbironika - czyli odłaczenie od zasilania. Ten objaw może wskazywać, że warto wykonać pełen reset odbiornika. Sądzę, że warto umówić się z infolinią na usługę sprawdzenia zdalnego odbiornika i reset płyty głównej.
17-08-2017 05:53 PM
Dzięki KarolW za sugestie. Aktualnie TV odbiera przez swój tuner sygnały SAT. Jeżeli znów zniknie jak poprzednio wtedy poproszę usługę zdalnego sterowania odbiornikiem o pomoc. Przypominam Ci tylko że podczas tej sytuacji kiedy była ta usterka, sprawdzałem sygnał z anteny za pomocą miernika wychyłowego i był normalny. Na dekoderze SAT tez był sygnał. Moim zdaniem ten satelitarny tuner telewizyjny może być słabo dopracowany .
21-08-2017 12:43 PM