Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bieg gwarancji - nowy qn91b czy jednak nie !

(Temat utworzony: 29-12-2022 04:23 PM)
2128 Wyświetlenia
Kashen
Pioneer
Opcje
Piszę tutaj, bo od wsparcia Samsung w zakladce wsparcie wysłałem w tej sprawie wczoraj pytanie i dotąd nie uzyskałem odpowiedzi na bardzo ważne pytanie czy zakupiony telewizor QE55QN91B w listopadzie jest faktycznie nowym, który sklep mi sprzedał jako nowy. Pytanie brzmiało:
" Witam, 15 listopada kupiłem w jednej lokalnej siesi telewizor QE55QN91B. Od początku mam z nim problemy, np. brakuje funkcji testu video, czasami nie reaguje na pilota, brak testu akustyki pomieszczenia itp. oraz co najgorsze na ekranie po dokładnym przyjżeniu się są jasne plamy, których nie można usunąć. Podejrzewam, że sprzedali mi używany lub nawet naprawiany telewizor jako nowy. Z tąd moje pytanie jak stwierdzić ten fakt, bo po rejestracji produktu pokazuje mi że gwarancjja kończy się w lipcu 2024r, a przecież kupiłem go w listopadzie nie lipcu"
Dzisiaj ponowiłem pytanie tym razem z mojego konta Samsung, bo to jednak trochę zbyt długo trwa ten brak odpowiedzi. Na infolinie już nie dzwonię, bo to graniczy z cudem, oczekiwanie w dwóch przypadkach trwało ponad 30 minut szok!!!
A ze względu na poważne wątpliwości co do tego czy mnie przypadkiem nie oszukano w sklepie pomijając fakt, że od samego początku był z tym telewizorem problem, mam podejrzenia, że jasna plama na ekranie jest tego wynikiem.
Zatem czy mogę sprawdzić w własnym zakresie czy produkt dostałem nowy czy nie?

0 Like
Kashen
Pioneer
Opcje
Tak, już to robiłem, w sprawie usterek tego telewizora zaraz po zakupie, ale czekanie ponad 30 minut za każdym razem na rozmowę to przesada. Nic nie mogli poradzić na nie, zrobili zdalny reset i powiedzieli jak to nie pomoże zgłosić usterki do serwisu. W między czasie zauważyłem plamę na monitorze której nie mogłem usunąć więc zacząlem wypytywać i szukać odpowiedzi. Wtedy też na koncie Samsung zobaczyłem niezgodność daty gwarancji. To wzbudziło moje duże podejrzenie, że telewizor nie jest nowy. Chciałem oddać lecz w sklepie powiedzieli że czas na zwrot minął i faktycznie tak było bo minął 14 dzień od zakupu. Ale jest reklamacja i tu się właśnie chcę upewnić co lepsze, rękojmia czy gwarancja. Moim zdaniem to sprzedawca jednak odpowiada skoro to produkt używany. Czekam na odpowiedż od Samsunga, jesli nowy to oddam do serwisu z tytułu gwarancji, bo telewizor ewidentnie ma problem techniczny jak i z plamą na ekranie której nie można się pozbyć
0 Like
Rekin1968
Explorer
Opcje
U mnie był serwisant Samsunga w sumie w innej sprawie i bez problemu przy okazji sprawdził ilość przepracowanych godzin a nawet poprawił kilka spraw w menu serwisowym 😉 mam model Qe55q77a i mimo że to niższy model od Twojego hula aż miło,w sumie też zastanawiam się nad qn91b.
0 Like
Kashen
Pioneer
Opcje
Ja zanim sie zdecydowałem na zakup tego modelu to minęło 3 miesiące. Brałem pod uwagę także Sony, bo obie marki użytkuję już od kilkudziesięciu lat. Ostatni model 3D Samsunga służył mi parę ładnych lat i 0 problemów. Sony w drugim pokoju tak samo. Po długich przemysleniach wybur padł jednak na ten najnowszy model. W porównywalnej cenie był też Sony. Trafiłem jednak chyba na ferelny model lub Samsung traci na jakości. Od 1-go uruchomienia był problem, potem wyszło, że nie reagował często na pilota, obraz sporadycznie gubi ostrość, zniknęły funkcje, które są w tym modelu i na koniec ta plama na monitorze. To tak naprawdę juź drugi egzemplarz, bo wcześniej po teście przewodu HDMI ciągle komunikat, że wymień kabel, bo słabej jakości. Wymieniłem 3 i w końcu wymieniłem telewizor. Okazało się że to býła tylko wina oprogramowania. Teraz żałuję, bo wszystko działało idealnie. Po wymianie to koszmar, ciągle jakieś niespodzianki
0 Like
Kashen
Pioneer
Opcje
No tak, ale nie chcę stracić gwarancji przez to, ze wejdę w tryb serwisowy. Z drugiej strony dziwię się, że producent nie pozwala na sprawdzenie stanu bez wchodzenia w ten tryb. Wtedy sprzedawca tak łatwo by nie oszukiwał, bo klient przed zakupem mógł by sprawdzić co kupuje i podjąć decyzje
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kashen  napisał(a):
No tak, ale nie chcę stracić gwarancji przez to, ze wejdę w tryb serwisowy. Z drugiej strony dziwię się, ze producent nie pozwala sprawdzenie stanu bez wchodzenia w ten tryb

@Kashen  Jak zostanie zrobiony głęboki reset TV to tracisz wszystko i nikt nie jest wstanie sprawdzić kiedy został pierwszy raz uruchomiony TV.

Kashen
Pioneer
Opcje
A taki głęboki reset kto może zrobić? Czy to może zrobić każdy czy tylko po wejściu w tryb serwisowy, co skutkuje utratą gwarancji dobrze rozumiem?
0 Like
Rekin1968
Explorer
Opcje
Niestety teraz telewizory produkują byleby chodziły tylko do końca gwarancji i kupować następny nowy tv kiedyś miałem Sony Trinitron chodził chyba z 10 lat i jeszcze go dobrze odsprzedałem😉
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Reset flash:

Włącz TV
Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na TV
Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na pilocie
Odczekaj 30 sek. - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie
Odczekaj następnie 30 sek. - 1 min. TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową
Ważne. Sposób ten zalecany jest dla TV podłączonych do Internetu, gdyż po resecie część ustawień przywracana jest poprzez sieć. Może on przywrócić ustawienia fabryczne całego telewizora, więc ważne jest spisanie dotychczasowych ustawień. Jeśli TV nie ma połączenia z siecią- nie wolno go wykonywać.

Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego. Gdy TV nie odpowiada przez 3 min, należy włączyć TV za pomocą pilota I spróbować wykonać reset ponownie.

Kashen
Pioneer
Opcje
Kurcze, czy dobrze rozumiem, że to skasuje wszystko? Bo ja sugerując się na tym forum w celu eliminacji problemów z moim TV taki reset zrobiłem chyba z tydzień po zakupie co mi nic nie dało, bo problemy, które były zostały i chyba przez to zniknęła też opcja testu Video, która była wcześniej. Czy to można naprawić, bo aktualizacja z 5 grudnia nie pomogła. Czy utraciłem gwarancję? Co z tym teraz zrobić? Ale jeśli telewizor był wcześniej aktywowany to Samsung i tak powinien mieć takie dane na serwerze a tym bardziej jak był serwisowany
0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Kashen :smiling-face: Czas pracy matrycy możesz sprawdzić sam za pomocą aplikacji SmartThings w telefonie. Informacja jest usuwana, jeżeli Konsultant zresetuje Ci zdalnie TV oraz jeżeli wykonasz tzw. reset pamięci podręcznej, który zaproponował Ci @vdsl2 . Także najpierw sprawdź dane w aplikacji, a później możesz myśleć o resecie. 
Wykonanie resetu tv z menu telewizora nie powoduje utraty gwarancji, tutaj możesz być spokojny.
Dodam jeszcze, że na infolinii nie uzyskasz informacji przez ile czasu Twój telewizor był włączony zanim go kupiłeś. To jest do sprawdzenie tylko w aplikacji lub przez serwisanta w serwisie. Także dobijanie się na infolinię nie jest Ci potrzebne w tym temacie.