Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Bieg gwarancji - nowy qn91b czy jednak nie !

(Topic created on: 29-12-2022 07:14 PM)
437 Views

I have this problem too

Kashen
Pioneer
Options
Piszę tutaj, bo od wsparcia Samsung w zakladce wsparcie wysłałem w tej sprawie wczoraj pytanie i dotąd nie uzyskałem odpowiedzi na bardzo ważne pytanie czy zakupiony telewizor QE55QN91B w listopadzie jest faktycznie nowym, który sklep mi sprzedał jako nowy. Pytanie brzmiało:
" Witam, 15 listopada kupiłem w jednej lokalnej siesi telewizor QE55QN91B. Od początku mam z nim problemy, np. brakuje funkcji testu video, czasami nie reaguje na pilota, brak testu akustyki pomieszczenia itp. oraz co najgorsze na ekranie po dokładnym przyjżeniu się są jasne plamy, których nie można usunąć. Podejrzewam, że sprzedali mi używany lub nawet naprawiany telewizor jako nowy. Z tąd moje pytanie jak stwierdzić ten fakt, bo po rejestracji produktu pokazuje mi że gwarancjja kończy się w lipcu 2024r, a przecież kupiłem go w listopadzie nie lipcu"
Dzisiaj ponowiłem pytanie tym razem z mojego konta Samsung, bo to jednak trochę zbyt długo trwa ten brak odpowiedzi. Na infolinie już nie dzwonię, bo to graniczy z cudem, oczekiwanie w dwóch przypadkach trwało ponad 30 minut szok!!!
A ze względu na poważne wątpliwości co do tego czy mnie przypadkiem nie oszukano w sklepie pomijając fakt, że od samego początku był z tym telewizorem problem, mam podejrzenia, że jasna plama na ekranie jest tego wynikiem.
Zatem czy mogę sprawdzić w własnym zakresie czy produkt dostałem nowy czy nie?

0 Likes
28 REPLIES 28
Edys075
Samsung Members Star ★
Options
Jeśli na początku nikt nie poinformował Pana, że to telewizor powystawowy, ani odnowiony to nie ma mowy o sprzedaży używanego sprzętu. Jaki to sklep ? Produkt był oryginalnie zapakowany ? Ofoliowany ? Generalnie po opisanych problemach reklamowałbym go w serwisie, nie ma na co czekać.

Z kolei jeśli chodzi o gwarancje to jej bieg zaczyna się w dniu kupna produktu i od tego czasu liczone są 24 miesiące. Podstawą jest paragon lub faktura. Proszę się nie przejmować tym co jest napisane po rejestracji - być może to jakaś pomyłka.

Listę dostępnych serwisów znajdziesz pod tym linkiem :

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Kashen
Pioneer
Options
Tak, nikt mnie nie poinformował, ba nawet się o to pytałem przed zakupem czy napewno jest nowy. Nie rozumiem oryginalnie i odpowiednio zafoliowany, bo karton byl od modelu QN90B, tylko przyklejona etykieta była z właściwym modelem i nr seryjnym. Czy oryginalnie? Trudno mi określić zaklejony był zwykłą taśmą.
Co do tego czy był wczesniej używany to z tego co wyczytałem serwis Samsunga ma możliwości stwierdzenia kiedy i ile godzin pracował. Ja chcę mieć tylko pewność czy dostałem nowy i tym bardziej nie po serwisie za który zaplaciłem czy jednak dostałem używany, który powinien być wobec tego tańszy i być o tym poinformowany.
Bo jeśli tak, to reklamację będę składał z tytułu rękojmi,a nie gwarancji. I najgorsze jest to że niewyobrażam sobie ani jednego dnia bez telewizora
0 Likes
Kashen
Pioneer
Options
Do najbliższego serwisu mam 80km, do sklepu Media Expert 4km
0 Likes
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Options

@Kashen, Opakowanie telewizora fabrycznie sklejone jest zwykłą taśmą. Jeśli więc taśma nie jest naruszona lub nie jest nałożona druga warstwa, to telewizor musiał być fabrycznie zapakowany.

Rekin1968
Explorer
Options
Sprawdzić ilość przepracowanych godzin w menu serwisowym
0 Likes
Kashen
Pioneer
Options
Nie wiem jak tam wejść na tym modelu, ale też czytałem, że to pozbawi mnie gwarancji, dlatego wysłałem zapytanie do support u Samsung lecz nikt od wczoraj nie dpowiada co mnie bardzo dziwi.
0 Likes
Rekin1968
Explorer
Options
Wszystko znajdziesz na YouTube 😉
0 Likes
Rekin1968
Explorer
Options
Możesz połączyć się też zdalnie z supportem Samsunga
0 Likes
Kashen
Pioneer
Options
To nie takie proste, sprawdziłem przed chwilą karton i tego nie mogę stwierdzić, bo już otwarty, a taśmy jak taśmy mogły być nałożone wielokrotnie, trudno to stwierdzić i nikt tego nie jest w stanie potwierdzić, bo to zwykła taśma20221229_182351_1000000906_1672334634.jpg20221229_182433_1000000907_1672334673.jpg
0 Likes