14-04-2020 06:36 PM — edytowano 14-04-2020 06:37 PM
Witam
Jestem już kolejnym użytkownikiem u którego pękła szyba zewnętrzna w piekarniku Samsung NV75N7647RS. Pękła sama podczas zamykania.
Serwis nie poczuwa się do naprawy gwaranacyjnej. Uważajcie na tą firmę bo może uszkodzić oczy małych dzieci.
29-12-2022 04:54 PM — edytowano 29-12-2022 04:54 PM
@darusiapiwonia Co do wpisów, to można też zauważyć że pojawiło się kilka co ciekawe właśnie w okresie zimowym,....🤔
29-12-2022 06:22 PM
30-12-2022 03:20 PM
Odwołanie od reklamacji uznane Przyjedzie Serwisant i wymieni ten element
30-12-2022 03:40 PM
30-12-2022 03:50 PM
Wszystko bezpłatnie
29-01-2023 12:23 AM
No cóż, czyli nie jest tak jak Pan tu od początku wypisuje i Samsung uznał reklamację, a więc swoją winę w tej kwestii. Ja mogę tylko poprosić, żeby nie popełniał Pan postów, które nic rzeczowego do sprawy nie wnoszą, a są pańską subiektywną nie popartą żadną wiedzą techniczna, wspierającą li i tylko stanowisko Samsunga, opinią.
Z tego, co wyczytałem to forum użytkowników Samsunga oczekujących m.in. wsparcia i pomocy, a nie potępienia i naruszania ich dóbr osobistych poprzez posądzanie ich o próbę wyłudzenia nienależnego świadczenia ze strony Samsunga.
29-01-2023 12:25 AM — edytowano 29-01-2023 01:01 AM
PS.
Zamieszczone zdjęcia pokazują drzwiczki łamane.
29-01-2023 12:59 AM
Niestety myli się Pan.
Są producenci i producenci, jednym zależy na pozytywnej opinii, inni są na tyle duzi, że już im na tym nie.
Jakiś czas temu miałem przypadek szyby prysznicowej, która sobie wybuchła, o dziwo w łazience, a więc nie przeżyła szoku termicznego, nikt w nią nie uderzył, ani co gorsza na niej nic nie postawił (dużo szkód wokół). Producent w ciągu 7 dni przysłał nową bez zastrzeżeń i zbędnych pytań. Bo ma świadomość, że szkło hartowane może wybuchnąć np. na skutek niewłaściwej mieszanki użytej do jego wytworzenia, naprężeń konstrukcyjnych. To samo się dzieje z szybami pojazdów. Amerykańska Komisja ds. Bezpieczeństwa Produktów w latach 2015/18 otrzymała ponad 700 zgłoszeń o wybuchających drzwiczkach.
Jason Haraldsen, fizyk z University of North Florida, mówi, że takie incydenty prawdopodobnie mają miejsce, gdy ciepło łączy się z mikropęknięciami w szybie piekarnika. Nie widać tego gołym okiem, a większość ludzi tego nie zauważy. Pęknięcia mogą wystąpić np.podczas przenoszenia albo zatrzaskiwania drzwiczek piekarnika...
Będzie to wadą konstrukcyjną albo materiałową.
W ub. roku został złożony pozew zbiorowy przeciwko GE w sprawie wybuchających drzwiczek.
Proszę wytłumaczyć, ponieważ zdjęcia przedstawiają zewnętrzną szybę drzwiczek:
jak na zewnętrznej stronie drzwiczek można coś położyć?!
jak szyba która powinna mieć ok 30st może podlegać szokom termicznym w kuchni?!
jaką siłą należy uderzyć żeby szyba hartowana pękła?!
Problemem jest tu kwestia dowodowa, bo zwykle się to dzieje w momencie, w którym nikt się tego nie spodziewa. Trzeba by mieć kamerę nakierowaną 24H na piekarnik!!!.
W starszym poście poszkodowana wspomina o 4 świadkach potwierdzających, że w kuchni nikogo nie było. Sąd pewnie uwzględni takie zeznania. Ale kwota naprawy, jeśli dotyczy to tylko drzwiczek jest na tyle mała, że nikomu nie chce się bawić w takie dochodzenia.
Szkody wywołane wybuchem szyby, Samsung powinien załatwiać z OC za produkt. Niestety ma prawdopodobnie zbyt wysoką franszyzę integralną i musiałby pokrywać to z własnych środków, przed czym się broni.
Rada dla tych, którzy mają motywację do prowadzenia sprawy, to zasięgnięcie opinii rzeczoznawcy - biegłego sądowego i to Sądu, który będzie prowadził sprawę. Ta zabawa jest opłacalna w momencie, gdy odłamki szyby spowodowały szkody w przedmiotach otaczających lub szkody osobowe, ale będzie to trwać latami.
Zgadzam się, że może się zdarzyć że nabywca taką szybę uszkodzi będzie to zapewne dotyczyć częściej szyb wewnętrznych. Szyba zewnętrzna to w dużej mierze wada materiałowa albo konstrukcyjna.
29-01-2023 07:19 AM — edytowano 29-01-2023 07:22 AM
@ManxVR Świetnie, to bardzo dobre informacje że producent uznał reklamację, zawsze warto taką złożyć dziękujemy za informacje 😃👍
29-01-2023 08:16 AM
Powiem tak - przyjechał serwisant. Wymienił mi tę szybę. Po chwili powiedział „ dobrze, że mamy mnóstwo tego na serwisie”. I teraz co najlepsze - samsung nie wymienia dolnej części, która samoistnie pękła tylko całe drzwi… Przypadek, że drzwi do dual piekarników są w dużym zapasie?
jak dla mnie wyszła jakaś pechowa partia i tyle …. Najważniejsze, że wymienione 😄