Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana kierunku drzwi w lodówce - ważne informacje

(Temat utworzony: 09-02-2018 05:02 PM)
90359 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy temat to zmiana kierunku drzwi w lodówce. Czy można wykonać tą czynność samodzielnie czy tylko przez specjalistę? Czy przełożenie drzwi samodzielnie powoduje utratę gwarancji? Jest to często pojawiające się pytanie a odpowiedzi podawane są różne.

Przedstawię wam dzisiaj oficjalne stanowisko producenta w tej sprawie.

Przełożenie drzwi w lodówce na przeciwną stronę można wykonać samodzielnie i nie wpyłwa to w żaden sposób na obowiązywanie gwarancji.

Teraz kilka uwag i szczegółów:

Przy zmianie kierunku drzwi samodzielnie należy pamiętać o kilku rzeczach.

Pierwsza, bardzo istotna to obrócenie uszczelki o 180 stopni w płaszczyźnie lodówki. Wtedy będziemy mieli pewność że uszczelka będzie prawidłowo przylegać do obróconych drzwi i nie będzie żadnych strat temperatury.

Druga sprawa to prawidłowe przełożenie wiązki. W lodówkach z zewnętrznym wyświetlaczem elektronika lodówki jest połączona z urządzeniem właśnie na łączeniu drzwi. Przy przełożeniu wiązki trzeba wykazać się dużą ostrożnością, aby jej nie uszkodzić. Należy rozpiąć wiązkę, przeciągnąć ją na drugą strone zarówno w lodówce jak i w drzwiach a następnie podpiąć ją ponownie.

Co ważne, jeżeli dojdzie do uszkodzenia w trakcie jej przekładania, gwarancja tego nie obejmie i naprawa będzie płatna.

Zatem należy zachować tu należytą staranność.

Dodatkowo, wszystkie potrzebne akcesoria do przełożenia drzwi znajdują się w zestawie. Nie trzeba będzie niczego dokupować, by takiej czynności dokonać.

Oczywiście jeżeli nie jesteśmy pewni czy damy sobie radę, warto skorzystać z pomocy specjalisty. Autoryzowany Serwis z przyjemnością pomoże w tej czynności. Serwisant przyjedzie, w mgnieniu oka przełoży drzwi i nie będzie trzeba zaprzątać sobie sprawą głowy. Jednak usługi tej nie obejmuje gwarancja, zatem będzie ona płatna.

Często sklepy dodają tę opcję ze sprzętem w prezencie lub za niewielką opłatą, co też jest dużym ułatwieniem.

Jak było u was? Podjeliście się zmiany kierunku drzwi samodzielnie? Jak wam poszło? Pojawiły się jakieś trudności czy poszło "jak po maśle"? Czy pomógł wam w tym serwisant?

114 Odpowiedzi
cancerzet
First Poster
Opcje

Witaj,

mogę prosić o więcej informacji na temat wyjęcia tej uszczelki? Czy na prawdę jest to konieczne w nowej lodówce? (RB37j506...).

Czy wyciąga się ją tak łatwo jak uszczelkę z okna plastikowego? :smiling-face:

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć 

Jest to konieczne, ponieważ uszczelka nie jest idealnie równa. Jeżeli jej nie przekręcimy po przełożeniu drzwi, może dojść do nieszczelności drzwi, co oznacza problemy z chłodzeniem, jak i głośniejszą pracę. Ta uszczelka jest na wcisk. Trzeba ją dosłownie wyciągnąć, przekręcić o 180 stopni i wcisnąć na miejsce. Nie wyciągałam nigdy uszczelki z okna, więc nie jestem w stanie porównać :face-with-tears-of-joy:

0 Like
Gacek
First Poster
Opcje

Dzisiaj przekładałem drzwi w lodówce Samsung RB37J506MSA i natrafilem na mały problem mianowicie środkowy zawiast który przytrzymuje drzwi zamrażarki i utrzymuje drzwi lodówki ma miejsce na 3 śruby, 2 duże i 1 mniejsza i problem polega na tym, że jak wykręcałem małą śrubę z prawej strony (fabryczne ustawienie drzwi) to nie bylo problemu z dojściem śrubokrętem ale jak już przełożyłem zawias na lewą stronę to nie ma jak tej śrubki wkręcić bo jest za mała szpara między zawiasem a dolnymi drzwiami od zamrażaki. Koniec końców drzwi przełożyłem i nie wkręciłem tej 1 małej śrubki ale nie daje mi to spokoju. Jakieś porady ?

0 Like
Opcje

Cześć Gacek,

Domyślam się o którą śrubkę chodzi, ale mógłbyś dla pewności podesłać zdjęcie?

Upewnię się co do moich przypuszczeń i sprawdzę jak wygląda to u mnie.

0 Like
Gacek
First Poster
Opcje

Oto zdjęcie wspomnianego zawiasu

Środkowy zawiasŚrodkowy zawias

Jedyne co mi przychodzi na myśl aby ją wkręcić to odkręcić dolny zawias, zdjąć drzwi od zamrażarki wkręcić śrubke wstawić z powrotem drzwi i zakończyć operacje na dolnym zawiasie. Nie powiem troche mozolne bo znów wyciągać większość rzeczy z lodówki/zamrażarki i przechylać na na ściane aby jakoś się dostać do tych śrub od spodu lodówki.

0 Like
Opcje

Cześć @Gacek,

Rzeczywiście trudna operacja. A powiedz nie dało się zamontować najpierw zawiasu a następnie drzwi?

Instrukcja mówi o właśnie takiej kolejności.

0 Like
Gacek
First Poster
Opcje

Z każdego zawiasu wystaje taki metalowy łepek, na którym się osadza drzwi czy to lodówki czy zamrażarki i problem polega na tym, że jak osadzę drzwi od dołu i będę chciał osadzić je od góry tym środkowym zawiasem, który miałbym prędzej przykrecić to się nie da właśnie przez ten metalowy łepek, który lekko wchodzi w drzwi w celu obracania ich.

Udało mi się nawet znaleźć zdjęcie poglądowe ten środkowego zawiasu oto on:

zawias srodkowy.png

0 Like
Opcje

Witaj ponownie Gacek,

To co przychodzi mi do głowy, to zamontowanie w pierwszej kolejności środkowego zawiasu od zamrażarki a później dolnego.

Jeśli nadal będzie problem z przykręceniem tej śrubki można również skorzystać z pomocy autoryzowanego serwisanta.

Zajmują się oni na co dzień takimi usługami, więc myślę, że mają na to jakiś sposób.

Po szczegóły zapraszam na priv.

0 Like
TomaszekP
First Poster
Opcje

Witam, mam problem z lodówką model RB37K63612C.Zmienilem strony w drzwiach ale mam wrażenie że się słabo otwierają i nie wiem czy to jest normalne w tym modelu czy ja coś źle zrobiłem. Słabo tzn że nie mogę bez problemu  wyciągnąć półki do mycia lub plastikowego pojemnika na warzywa

0 Like