09-02-2018 05:02 PM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy temat to zmiana kierunku drzwi w lodówce. Czy można wykonać tą czynność samodzielnie czy tylko przez specjalistę? Czy przełożenie drzwi samodzielnie powoduje utratę gwarancji? Jest to często pojawiające się pytanie a odpowiedzi podawane są różne.
Przedstawię wam dzisiaj oficjalne stanowisko producenta w tej sprawie.
Przełożenie drzwi w lodówce na przeciwną stronę można wykonać samodzielnie i nie wpyłwa to w żaden sposób na obowiązywanie gwarancji.
Teraz kilka uwag i szczegółów:
Przy zmianie kierunku drzwi samodzielnie należy pamiętać o kilku rzeczach.
Pierwsza, bardzo istotna to obrócenie uszczelki o 180 stopni w płaszczyźnie lodówki. Wtedy będziemy mieli pewność że uszczelka będzie prawidłowo przylegać do obróconych drzwi i nie będzie żadnych strat temperatury.
Druga sprawa to prawidłowe przełożenie wiązki. W lodówkach z zewnętrznym wyświetlaczem elektronika lodówki jest połączona z urządzeniem właśnie na łączeniu drzwi. Przy przełożeniu wiązki trzeba wykazać się dużą ostrożnością, aby jej nie uszkodzić. Należy rozpiąć wiązkę, przeciągnąć ją na drugą strone zarówno w lodówce jak i w drzwiach a następnie podpiąć ją ponownie.
Co ważne, jeżeli dojdzie do uszkodzenia w trakcie jej przekładania, gwarancja tego nie obejmie i naprawa będzie płatna.
Zatem należy zachować tu należytą staranność.
Dodatkowo, wszystkie potrzebne akcesoria do przełożenia drzwi znajdują się w zestawie. Nie trzeba będzie niczego dokupować, by takiej czynności dokonać.
Oczywiście jeżeli nie jesteśmy pewni czy damy sobie radę, warto skorzystać z pomocy specjalisty. Autoryzowany Serwis z przyjemnością pomoże w tej czynności. Serwisant przyjedzie, w mgnieniu oka przełoży drzwi i nie będzie trzeba zaprzątać sobie sprawą głowy. Jednak usługi tej nie obejmuje gwarancja, zatem będzie ona płatna.
Często sklepy dodają tę opcję ze sprzętem w prezencie lub za niewielką opłatą, co też jest dużym ułatwieniem.
Jak było u was? Podjeliście się zmiany kierunku drzwi samodzielnie? Jak wam poszło? Pojawiły się jakieś trudności czy poszło "jak po maśle"? Czy pomógł wam w tym serwisant?
22-08-2018 09:48 PM
Witaj,
mogę prosić o więcej informacji na temat wyjęcia tej uszczelki? Czy na prawdę jest to konieczne w nowej lodówce? (RB37j506...).
Czy wyciąga się ją tak łatwo jak uszczelkę z okna plastikowego?
23-08-2018 01:02 PM
Cześć cancerzet!
Jest to konieczne, ponieważ uszczelka nie jest idealnie równa. Jeżeli jej nie przekręcimy po przełożeniu drzwi, może dojść do nieszczelności drzwi, co oznacza problemy z chłodzeniem, jak i głośniejszą pracę. Ta uszczelka jest na wcisk. Trzeba ją dosłownie wyciągnąć, przekręcić o 180 stopni i wcisnąć na miejsce. Nie wyciągałam nigdy uszczelki z okna, więc nie jestem w stanie porównać
02-09-2018 04:17 PM
Dzisiaj przekładałem drzwi w lodówce Samsung RB37J506MSA i natrafilem na mały problem mianowicie środkowy zawiast który przytrzymuje drzwi zamrażarki i utrzymuje drzwi lodówki ma miejsce na 3 śruby, 2 duże i 1 mniejsza i problem polega na tym, że jak wykręcałem małą śrubę z prawej strony (fabryczne ustawienie drzwi) to nie bylo problemu z dojściem śrubokrętem ale jak już przełożyłem zawias na lewą stronę to nie ma jak tej śrubki wkręcić bo jest za mała szpara między zawiasem a dolnymi drzwiami od zamrażaki. Koniec końców drzwi przełożyłem i nie wkręciłem tej 1 małej śrubki ale nie daje mi to spokoju. Jakieś porady ?
03-09-2018 01:57 PM
Cześć Gacek,
Domyślam się o którą śrubkę chodzi, ale mógłbyś dla pewności podesłać zdjęcie?
Upewnię się co do moich przypuszczeń i sprawdzę jak wygląda to u mnie.
04-09-2018 12:24 AM
Oto zdjęcie wspomnianego zawiasu
Środkowy zawias
Jedyne co mi przychodzi na myśl aby ją wkręcić to odkręcić dolny zawias, zdjąć drzwi od zamrażarki wkręcić śrubke wstawić z powrotem drzwi i zakończyć operacje na dolnym zawiasie. Nie powiem troche mozolne bo znów wyciągać większość rzeczy z lodówki/zamrażarki i przechylać na na ściane aby jakoś się dostać do tych śrub od spodu lodówki.
04-09-2018 11:55 AM
Cześć @Gacek,
Rzeczywiście trudna operacja. A powiedz nie dało się zamontować najpierw zawiasu a następnie drzwi?
Instrukcja mówi o właśnie takiej kolejności.
04-09-2018 01:00 PM — edytowano 04-09-2018 01:07 PM
Z każdego zawiasu wystaje taki metalowy łepek, na którym się osadza drzwi czy to lodówki czy zamrażarki i problem polega na tym, że jak osadzę drzwi od dołu i będę chciał osadzić je od góry tym środkowym zawiasem, który miałbym prędzej przykrecić to się nie da właśnie przez ten metalowy łepek, który lekko wchodzi w drzwi w celu obracania ich.
Udało mi się nawet znaleźć zdjęcie poglądowe ten środkowego zawiasu oto on:
04-09-2018 06:47 PM
Witaj ponownie Gacek,
To co przychodzi mi do głowy, to zamontowanie w pierwszej kolejności środkowego zawiasu od zamrażarki a później dolnego.
Jeśli nadal będzie problem z przykręceniem tej śrubki można również skorzystać z pomocy autoryzowanego serwisanta.
Zajmują się oni na co dzień takimi usługami, więc myślę, że mają na to jakiś sposób.
Po szczegóły zapraszam na priv.
20-10-2018 11:20 PM
Witam, mam problem z lodówką model RB37K63612C.Zmienilem strony w drzwiach ale mam wrażenie że się słabo otwierają i nie wiem czy to jest normalne w tym modelu czy ja coś źle zrobiłem. Słabo tzn że nie mogę bez problemu wyciągnąć półki do mycia lub plastikowego pojemnika na warzywa