Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pranie wyjęte z suszarki jest mokre? Oto możliwe przyczyny!

(Temat utworzony: 01-02-2019 11:52 AM)
47804 Wyświetlenia
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć :smiling-face:

Czasami pranie, pomimo prawidłowego ustawienia programu jest mokre lub niedosuszone. Taka sytuacja może mieć miejsce w kilku przypadkach, dlatego dzisiejszy temat dedykuję właśnie pralko-suszarkom i suszarkom.

Zaczynamy :smiling-face:

SUSZARKI

Najczęściej spotykaną przyczyną niedosuszonego prania jest:

1. ZA KRÓTKI PROGRAM

Należy sprawdzić działanie urządzenia przy mniejszym załadunku lub przy dłuższym programie. Jeżeli powyższe działanie nie przyniesie rezultatu, przechodzimy do następnego punktu.

2. ZATKANE FILTRY

Urządzenie posiada dwa osobne filtry, które należy czyścić w różnych odstępach czasu.

1.png

Filtr wymiennika ciepła wystarczy czyścić raz w miesiącu, natomiast w przypadku filtra na kłaczki, zalecane jest czyszczenie po każdym suszeniu. W obu przypadkach zalecane jest odczekanie do pełnego wyschnięcia. W ten sposób łatwiej będzie nam w pełni doczyścić urządzenie.

3. NIEPRAWIDŁOWA INSTALACJA

W przypadku używania szufladki należy jedynie upewnić się, że węże z tyłu urządzenia są w pełni wciśnięte w otwory na nie i że szufladka jest prawidłowo domknięta, nic jej nie blokuje w środku i że nie ma uszkodzeń.

Jeżeli mamy możliwość podłączenia urządzenia do odpływu, należy zachować odpowiednie wysokości montażowe.

W przypadku samodzielnych suszarek mamy dwie możliwości odprowadzania wody z urządzenia. Szufladka i standardowy odpływ.

2.png

W punkcie 1. Została określona wysokość, licząc od spodu suszarki, ponieważ często urządzenia te są montowane na pralkach, w związku z tym wysokości od ziemi w takich przypadkach by nie miały żadnego zastosowania.

Jeżeli wiemy, że instalacja odprowadzająca wodę jest prawidłowa, należy sprawdzić również drożność węży, jak i samego odpływu.

4. ZASILANIE

Tak jak w przypadku większości urządzeń AGD, jeżeli występują problemy z zasilaniem, urządzenie może nie pracować prawidłowo. Zawsze upewnijmy się, czy suszarka jest podłączona bezpośrednio do gniazdka z uziemieniem i czy problem z suszeniem występuje również po przełączeniu urządzenia do innego źródła zasilania.

5. ZABUDOWA 

Na rynku polskim wszystkie urządzenia z serii pralek, pralko-suszarek i suszarek są urządzeniami wolnostojącymi. Suszarki wydzielają sporo ciepła, w związku z tym nie należy ich montować w zabudowie. Musimy dać urządzeniu możliwość odprowadzania ciepła.

PRALKO-SUSZARKI

Tu mamy mniej elementów do sprawdzenia, ponieważ w większości są powiązane bezpośrednio z pracą samej pralki.

1. FILTR

Tak samo, jak w suszarkach i pralkach w urządzeniu występuje filtr cząsteczek. Ważne, żeby go czyścić regularnie i prawidłowo montować na miejscu.

3.png

2. ODPROWADZANIE WODY

W tym przypadku nie mamy możliwości odprowadzania wody do samej szufladki, w związku z tym jeszcze ważniejsza jest prawidłowa instalacja węża w odpływie.  Jeżeli po wirowaniu pranie jest bardziej suche niż po suszeniu, może to oznaczać, że odpływ jest za nisko. Podczas trybu suszenia ciśnienie wody jest zdecydowanie niższe, przez to woda może się cofać do urządzenia.

4.png

3. ZASILANIE

Urządzenie, jak w poprzednim przypadku, powinno być podłączone bezpośrednio do gniazdka z uziemieniem, bez użycia żadnych przedłużaczy.

Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego pamiętajmy, żeby czyścić urządzenia regularnie, zanim pojawią się jakiekolwiek problemy z pracą. Gdybyście mieli jakieś sytuacje, w przypadku których moje porady nie podziałały zapraszam do dyskusji.  

Mam nadzieję, że powyższe instrukcje będą dla Was przydatne. Liczę na komentarze i pytania :smiling-face:

CINO89
Journeyman
Opcje
Model pralko suszarki.20211007_192330_15418.jpg
0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@CINO89 Cześć!

Do weryfikowania usterek upoważnione są autoryzowane serwisy producenta. Technik dokonuje oględzin urządzenia i wydaje opinię. Po samych zdjęciach nie jesteśmy w stanie ustalić takich informacji.  Jeśli potrzebujesz wsparcia serwisu, najbliższy dla Twojego rejonu znajdziesz tutaj: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

WerciaCz
First Poster
Opcje
Mam suszarkę samsung dv90ta240ae, taką samą ma moj siostra,kupiłam ją 19.11.
Susze 2 prania i niedosusza. Jest ciepłe ale wilgotne. Myślałam ze to wina albo czasu albo tego że np.byly swetry razem z ubrankami dzieci ale siostra nie ma takiego problemu. Suszy na krótsze programy i również różne ubrania i ma suche. Dzisiaj suszyłam reczniki-1h30min,przy końcówce czas zmienil sie na 22min a potem na 36min. W końcu recznie wyłączyłam i wszystko bylo susze.
Jaki może być powód?w instrukcji nie znalazłam odpowiedzi i nie wiem czy nie reklamować.
Pozdrawiam:)
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @WerciaCz 

Jest kilka programów suszenia, które szczegółowo opisuje instrukcja:

https://downloadcenter.samsung.com/content/UM/202011/20201120103202438/DV5000T_DC68-04209J-00_PL.pdf

Przy odpowiednio dobranych progamach warto poprosić infolinię o pomoc: 801-172-678 lub +48 22 607-93-33 😁

Wełpa
First Poster
Opcje

Wiem że to już pewnie dawno nieaktualne ale może komuś pomoże. Miałem podobny problem i po wyczyszczeniu kanału skraplacza suszarka dalej słabo suszyła i zapychała się. Okazało się że to był objaw innego problemu. W potrójnym elektrozaworze padł zawór, który płukał zimną wodą kanał skraplacza. Przez to kanał się zapychał a para słabo się skraplała.

0 Like
CINO89
Journeyman
Opcje
Nadal aktualne. Co jakiś czas rozbieram i czyszczę. Właśnie zaczęła suszyć gorzej więc wkrótce będę rozbierał. Dasz jakieś zdjęcia o który elektrozawór chodzi? W sumie sprawdzę który bo będzie do niego prowadził wąż. Pytanie tylko jak sprawdzić czy działa?
0 Like
Members_Bs6vd7N
Student
Opcje

Witam, również mam problem z suszarką samsung model DV90M6200CW/EO

Pranie wyciągam wilgotne,  suszarka potrafi mimo programu na 3h suszyć pranie po 5-6 h, pod drzwiczkami ciągle jest woda.

Właściwie po każdym praniu wyciągam klaczki a dolny filtr staram się zostawiac otwarty, żeby szybciej wyschnął.

Miałam powyginane blaszki (od czyszczenia), które wyprostowałam, zajęło mi to dużo czasu, dlatego zapobiegawczo wycięłam z worka do odkurzacza taką osłonę, która zatrzymuję przedostanie się pyłu pomiędzy blaszki, ale jest ciągle mokra, dlatego po każdym suszeniu wyciągam ją do wyschnięcia. 

Czy ktoś wie co może być przyczyną ciągłej wody, długiego suszenia i mimo to wilgotnego prania?

Dodam, że często suszę, mam dużą rodzinę, ale też często czyszce urządzenie, uważam, że aż za często, dlatego moja prośba o pomoc

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@Members_Bs6vd7N Cześć!

Przyczyną tutaj może być uszkodzenie skraplacza. Czy widoczne są tam jakieś ślady korozji? Powyginane blaszki mogły się również przyczynić do zebrania się tam większej ilości zanieczyszczeń. Oczywiście, ma to wpływ na jakość suszenia, ponieważ jest to połączone z całym zespołem kompresora. Jednak najlepiej wezwać autoryzowany serwis, który zdiagnozuje usterkę na miejscu. Serwis odnajdziesz pod tym adresem -> https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Możesz także skontaktować się z działem wsparcia klienta, jeśli masz np. dodatkową ochronę albo urządzenie jest jeszcze na gwarancji. Kontakt -> https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo

Members_Bs6vd7N
Student
Opcje

Dziękuję za szybką odpowiedź. 

Co do skraplacza to pomimo wyprostowanych blaszek bardzo długo schnie i właściwie to nie wysycha do końca bo jest kolejna partia do suszenia.

Mam wrażenie, że w środku, pomiędzy blaszkami, głęboko, jest tak jakby szlam. Korozja,  czyli mam tu na myśli delikatne ślady na rdzy są widoczne na dole blaszek z lewej strony. 

Tak średnio co 2, 3 suszenia jest mokro na podłodze, przed blaszkami bardzo, wyświetlacz też czasami jest zaparowany. 

0 Like
Muszka00
Journeyman
Opcje
Posiadam pralko-suszarke firmy samsung przez miesiąc stosowałam proszek do prania i po pewnym czasie po włączeniu suszenia cała guma wypełnia mi się białym proszkiem potrafi być go sporo dodatkowo pranie wyciagam niewysuszone i tu mam pytanie czy zapchałam cos tym proszkiem i teraz on wydostaje się podczas suszenia czy to może być kamien?
0 Like