01-02-2019 11:52 AM — edytowano 01-02-2019 03:45 PM
Cześć
Czasami pranie, pomimo prawidłowego ustawienia programu jest mokre lub niedosuszone. Taka sytuacja może mieć miejsce w kilku przypadkach, dlatego dzisiejszy temat dedykuję właśnie pralko-suszarkom i suszarkom.
Zaczynamy
SUSZARKI
Najczęściej spotykaną przyczyną niedosuszonego prania jest:
1. ZA KRÓTKI PROGRAM
Należy sprawdzić działanie urządzenia przy mniejszym załadunku lub przy dłuższym programie. Jeżeli powyższe działanie nie przyniesie rezultatu, przechodzimy do następnego punktu.
2. ZATKANE FILTRY
Urządzenie posiada dwa osobne filtry, które należy czyścić w różnych odstępach czasu.
Filtr wymiennika ciepła wystarczy czyścić raz w miesiącu, natomiast w przypadku filtra na kłaczki, zalecane jest czyszczenie po każdym suszeniu. W obu przypadkach zalecane jest odczekanie do pełnego wyschnięcia. W ten sposób łatwiej będzie nam w pełni doczyścić urządzenie.
3. NIEPRAWIDŁOWA INSTALACJA
W przypadku używania szufladki należy jedynie upewnić się, że węże z tyłu urządzenia są w pełni wciśnięte w otwory na nie i że szufladka jest prawidłowo domknięta, nic jej nie blokuje w środku i że nie ma uszkodzeń.
Jeżeli mamy możliwość podłączenia urządzenia do odpływu, należy zachować odpowiednie wysokości montażowe.
W przypadku samodzielnych suszarek mamy dwie możliwości odprowadzania wody z urządzenia. Szufladka i standardowy odpływ.
W punkcie 1. Została określona wysokość, licząc od spodu suszarki, ponieważ często urządzenia te są montowane na pralkach, w związku z tym wysokości od ziemi w takich przypadkach by nie miały żadnego zastosowania.
Jeżeli wiemy, że instalacja odprowadzająca wodę jest prawidłowa, należy sprawdzić również drożność węży, jak i samego odpływu.
4. ZASILANIE
Tak jak w przypadku większości urządzeń AGD, jeżeli występują problemy z zasilaniem, urządzenie może nie pracować prawidłowo. Zawsze upewnijmy się, czy suszarka jest podłączona bezpośrednio do gniazdka z uziemieniem i czy problem z suszeniem występuje również po przełączeniu urządzenia do innego źródła zasilania.
5. ZABUDOWA
Na rynku polskim wszystkie urządzenia z serii pralek, pralko-suszarek i suszarek są urządzeniami wolnostojącymi. Suszarki wydzielają sporo ciepła, w związku z tym nie należy ich montować w zabudowie. Musimy dać urządzeniu możliwość odprowadzania ciepła.
PRALKO-SUSZARKI
Tu mamy mniej elementów do sprawdzenia, ponieważ w większości są powiązane bezpośrednio z pracą samej pralki.
1. FILTR
Tak samo, jak w suszarkach i pralkach w urządzeniu występuje filtr cząsteczek. Ważne, żeby go czyścić regularnie i prawidłowo montować na miejscu.
2. ODPROWADZANIE WODY
W tym przypadku nie mamy możliwości odprowadzania wody do samej szufladki, w związku z tym jeszcze ważniejsza jest prawidłowa instalacja węża w odpływie. Jeżeli po wirowaniu pranie jest bardziej suche niż po suszeniu, może to oznaczać, że odpływ jest za nisko. Podczas trybu suszenia ciśnienie wody jest zdecydowanie niższe, przez to woda może się cofać do urządzenia.
3. ZASILANIE
Urządzenie, jak w poprzednim przypadku, powinno być podłączone bezpośrednio do gniazdka z uziemieniem, bez użycia żadnych przedłużaczy.
Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego pamiętajmy, żeby czyścić urządzenia regularnie, zanim pojawią się jakiekolwiek problemy z pracą. Gdybyście mieli jakieś sytuacje, w przypadku których moje porady nie podziałały zapraszam do dyskusji.
Mam nadzieję, że powyższe instrukcje będą dla Was przydatne. Liczę na komentarze i pytania
10-03-2019 02:26 PM — edytowano 10-03-2019 02:46 PM
A czy normalne jest to ,że zanieczyszczenia w wymienniku ciepła są wilgotne?
11-03-2019 11:38 AM
Hej @Andziullaa, zgadza się, to całkowicie normalne Przed czyszczeniem najlepiej jest poczekać, aż całkowicie wyschną, w ten sposób będzie łatwiej i nie zakleją się blaszki.
12-03-2019 08:55 AM
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
05-10-2019 04:39 PM
Kupiłam pralkę 6 tygodni temu. Pralka nie suszy prania. Po przeczytaniu wskazówek zmierzyłam odpływ był za nisko, przenieśliśmy go wyżej. Jest na wysokości 65cm. Sprawa się nie poprawiła. Po 3 tygodniach użytkowania i dalszej męki zabrał ją serwis na 3 tygodnie. Otrzymywałam informację że u nich też nie suszy. Po tym czasie dostałam ekspertyzę że pralka sprawna i pralkę mi odesłano. Pralka jest dalej nie sprawna, pranie po suszeniu bardziej mokre niż po zwykłym praniu. Czy mógł by mi ktoś pomóc, czy jedyną drogą do rozwiązania problemu pozostanie sąd?
05-10-2019 05:31 PM — edytowano 05-10-2019 07:20 PM
@Ola6 Napisze Ci tak w pierwszej kolejności, jaką powinnaś, zrobić to odwołać się od decyzji serwisu pisząc, do działu reklamacji Samsunga możesz to zrobić przez e-maila . Druga możliwość to zgłosić to u sprzedawcy gdzie zostało zakupione urządzenie i zgłosić to z tytułu rękojmi. Trzecia możliwość to udać do rzecznika praw konsumenta on Ci pomoże wystosować odpowiednie pismo. Jeśli sama chcesz, iść do sądu to mija, się z celem prędzej Ci się skończy, gwarancji niż dojdzie do pierwszej sprawy.
Jeszcze bardzo ważne nie wolno zgłaszać tej samej rzeczy w dwóch miejscach równocześnie.
05-10-2019 05:44 PM
05-10-2019 06:00 PM
@Ola6 W najpierw napisz, do Samsunga będzie szybciej i nie zapomnij dołączyć opinii z serwisu i poproś o zmianę serwisu, jeśli są takie możliwości. Jeśli chodzi, o sprzedawcę będzie dłużej, bo mają 14 dni i nie można od razu żądać pieniędzy a tylko naprawa lub wymiany.
01-12-2020 05:46 PM
Ja posiadam pralko-suszarkę WD80K52E0AW już ok 14 mcy.
W miarę regularnie co 6mcy zapycha się górna pompa/wiatrak. Efektem jest gorące mokre pranie po "suszeniu".
Bez serwisanta na gwarancji tego oczyścić się nie da.
Jak dla mnie jest to niestety wada fabryczna ale w projektowaniu tego modelu (być może inne mają podobnie);
Też na początku myślałem, że może czyszczenie dolnego filtra lub fartucha bębna coś pomoże..., ale finalnie i tak zapychała się część do której dojścia nie ma.
Jeśli ktoś nie lubi się bawić w rozkręcanie i czyszczenie, lub nie chce wydawać kasy na serwis, to sugeruje poszukać na rynku dedykowanych modeli do suszenia.
07-10-2021 07:04 PM