03-01-2025 11:40 PM — edytowano 13-01-2025 09:07 PM
UPDATE 13/01/2025: niestety po tygodniu Lodówka znów jakby nie domaga z chłodzeniem. Co prawda nie ma nieprzyjemnego zapachu na szczęście, ale czuję różnicę jak chłodziła po restarcie a jak teraz chłodzi przy czym wyświetlać cały czas pokazuje 3 stopnie w chłodziarce. Tak jakby lodówka nagle traciła swoją moc w chłodzeniu i nie pokazuje że temp wzrosła tylko pokazuje defaultowe temp czyli 3 i -19. Czy ktoś tak miał i co było powodem? Lodówkę mamy w zabudowie i po prostu robi mi się słabo na samą myśl, że będą musieli to rozbierac jeśli mamy wezwać serwis. niestety lodówka jest po gwarancji- wytrzymała 2.5 roku.
Może ktoś tak miał i doradzi co pomogło. Lodówka pokazywała normalnie 3 stopnie - jednak czułam jakiś dziwny zapach pomimo że wydawał się, że chłodziła. Usunęłam wszelkie stare jedzenie wymyłam pułki.
Jednak zobaczyłam, że masło jest miękkie gdzie zazwyczaj było twarde jak skała po wyjęciu.
Pomyslelismy, ok, zresetujemy lodówkę - wyłączyliśmy i wlaczylismy. Po godzinie pokazuje nagle 9 stopni. Gdzie zaznaczę, że wyświetlacz pokazywał 3 stopnie przed resetem. Posprawdzaliśmy czy nic niczego nie blokuje. Poprzenosilismy produkty i sprawdziliśmy żeby nie zatykały tych otworów z tyłu. Włączyliśmy ten tryb szybkiego chłodzenia i zobaczymy, ale boję się, że może to nie pomóc. Dajcie znać czy tak mieliście i co ostatecznie pomogło aby lodówka zaczęła chłodzić.
UPDATE: tryb chłodzenia nie pomógł, próbujemy rozmrozić. Niestety nie mamy możliwości aby odłączyć całkiem od prądu, zrobiliśmy krótki reset odłączyliśmy i podłączyliśmy do gniazdka - bo inaczej by nam spadło gniazdko za zabudowę… lodówka wyłączona i zostawiliśmy na ok 11h. Włączyliśmy ponownie - widać, że zamrażarka spada temperatura, ale lodówka nadal pokazuje 9. Po jakimś czasie i temperatura zaczęła spadać w chłodziarce. Rozmrożenie i wyłączenie z gniazdka i włączenie pomogło. Teraz chodzi poprawnie i brzydki zapach zniknął.
Moze to komuś pomoże - ewidentnie no frost raz na rok-dwa lata trzeba rozmrozić a w zasadzie doprowadzić do temp pokojowej i potem włączyć. Też radzę nie wyłączać door alarm bo możliwe, że u nas drzwi się nie domykały i coś blokowało przez tygodnie.
07-01-2025 11:47 AM
@Anna194 Dzień Dobry
Dziękujemy za przekazanie przydatnych informacji jak rozwiązać problem. Tak to prawda że przy technologii No Frost zalecane jest raz na jakiś czas właśnie takie rozmrożenie lodówki 
13-01-2025 05:47 PM — edytowano 13-01-2025 09:12 PM
Chyba pospieszyłam się z dobrymi wiadomościami. Lodówka pochodziła z tydzień i znowu mam wrażenie, że nie chłodzi na pełni możliwości przy 3 stopniach. Wyświetlacz nie pokazuje, że temperatura wzrasta - pokazywał cały czas 3 i -19. Nie wiemy co się dzieje. To tak jakby lodówka nie dostawała sygnału ze temperatura spada i zaczyna powoli się rozmrażać jednocześnie pokazując prawidłowe (niby) temperatury. Jakby traciła swoją moc chłodzenia powoli. Też zauważyliśmy, że nie wydobywa z siebie dźwięku, zazwyczaj jest taki charakterystyczny dźwięk ze wiadomo, że chłodzenie chodzi, tutaj jakby nie ma tego i czujemy, że jest cieplej w środku niż normalnie. Znowu zrobiliśmy restart ale bez rozmrażania - po prostu wyłączyliśmy i włączyliśmy - i zaczęła działać poprawnie ale nie wiemy na ile znowu…
16-01-2025 08:12 AM
Czy ktoś miał taki problem?
16-01-2025 12:09 PM
Cześć @Anna194!
Dobrze by było wezwać w takim razie serwisanta na miejsce, żeby sprawdził co się dzieje z lodówką. Rozmrażanie jej raz na jakiś czas powinno być wystarczające dla prawidłowej pracy. Jeśli ona wraca do pracy po resecie prądowym jedynie chwilę, problem może być głębszy. 😞