17-01-2025 11:39 AM
Witam
Posiadam zmywarkę jak w temacie. Zmywarka ma 3 lata i jakiś czas temu wyskoczył błąd zalania czujnika dolnego. Po zdemontowaniu ściany zmywarki i odsłonięciu płaszcza wodnego okazało się że przelewa się woda z dolnego lewego, prawdopodobnie otworu odpowietrzającego (chociaż nie rozumiem po co on tam jest), który jest beż żadnej zaślepki. Podczas pracy zmywarki woda przelewa się przez otwór łączący zmywarkę z płaszczem i przelewa się do komory otwartej o której wspomniałem wcześniej. Po chwili poziom wody w tej komorze dochodzi do momentu przelania. Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego zbiera się tam woda której jedynym ujściem jest przelanie się.Lewy dolny róg tam przelewa się woda.
17-01-2025 01:23 PM
Cześć @Paweł28!
Jeśli pojawiał Ci się błąd LC - to najczęściej występuje on w przypadku zapchania pompki spustowej. To jest ta część w komorze filtra, jeśli woda nie ma swobodnego przepływu, staje i się zapełnia, przez co wyświetla błąd. Inną kwestią może być sam błąd czujnika. Nie ma dostępnych instrukcji serwisowych, żeby sprawdzić czy faktycznie powinna być w tym miejscu zaślepka. Myślę, że tutaj wspomóc mógłby serwis, który podpowie co można w związku z tym zrobić. Poniżej link do wyszukiwarki serwisów:
18-01-2025 11:12 AM
Błąd który się pokazuje wynika z obecności wody pod zmywarką. Zmywarka działała bez zarzutu przez 3 lata. Wymieniłem uszczelkę łączącą płaszcz z wnętrzem zmywarki. Dopiero ostatnio zauważyłem że ta woda zbiera się w tej małej komorze i przelewa się przez ściankę. Spróbuję poszczycić płaszcz i zobaczę czy to pomoże.