Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pralko-suszarka się zawiesza

(Temat utworzony: 18-04-2020 09:50 AM)
12804 Wyświetlenia
Jacek20
First Poster
Opcje

Witam, 

Proszę o pomoc z pralko suszarka Samsung model WD80K52E0ZX. Od czasu do czasu się zacina, zawiesza. Tzn. czas programu dochodzi do 1 minuty ale po tej minucie programu nie kończy, przez kolejne kilkadziesiąt minut pracuje aż dochodzi do próby ręcznego wyłączenia. Wtedy okazuje się że drzwi są zablokowane, cyfra 1 z wyświetlacza znika a zamiast tego pojawia się coś takiego jak niżej. Ostatnio taki cyrk był na programie AirWash. Dodam że pralka jest praktycznie nowa, ma może miesiąc i z 8-10 pran za sobą.

20200416_162248.jpg

34 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lucy869  Jeżeli w górnej części pralki nie ma żadnych oznak spalenizny w okolicy elektroniki to znaczy że nie zapaliła się.

No nic,  czekamy zatem na weryfikację serwisu.

0 Like
stna123
First Poster
Opcje

IMG_3085.jpeg

Od miesiąca używam pralki i do dzisiaj było wszystko ok. Dzisiaj jak wcisnęłam pauzę żeby otworzyć drzwiczki pralki czas na wyświetlaczu jaki pozostał do końca cyklu zmienił się na pierwotny. Czyli zanim kliknęłam pauzę do końca cyklu wirowania pokazywało mi 6 min, nacisnęłam pauzę i jak nacisnęłam znowu żeby dalej wirowało czas wrócił na początek cyklu czyli 12 min. Nie wiem o co chodzi, zawsze jak wciskałam pauzę nic się nie zmieniało, a dzisiaj takie coś. Próbowałam kilka razy i za każdym razem po naciśnięciu pauzy czas wracał do początkowego. Ktoś wie o co chodzi? Może coś nacisnęłam i ustawienia się jakoś zmieniły, nie mam pojęcia, ale nie podoba mi się to. 
#czas  

0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
A próbowałaś na dłuższą chwilę wyłączyć z prądu i włączyć jeszcze raz pralkę?

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
stna123
First Poster
Opcje

Próbowałam. Na normalnym cyklu prania można pauzować i nie ma żadnych problemów, chyba po prostu tylko na wirowaniu nie można tego robić bo czas wraca do początku cyklu. By musiała sprawdzić to osoba która ma taką samą pralkę, żeby stwierdzić czy tylko u mnie tak się dzieje na wirowaniu czy tak po prostu jest. 

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @stna123!

W tej sytuacji spróbuj wykonać kalibrację pralki:
1. Upewnij się, że w bębnie nie znajdują się żadne ubrania,
2. Zamknij drzwiczki i włącz pralkę przyciskiem zasilania,
3. Przytrzymaj jednocześnie przycisk temperatury (lewy dolny róg) oraz opóźnionego zakończenia (prawy górny róg, na czarnym tle) przez 3 sekundy
4. Na panelu sterowania powinien pojawić się komunikat CB lub CLB, po jego pojawieniu się naciśnij przycisk start/stop, tak jakbyś chciała włączyć normalny tryb prania
5. Na panelu pojawią się migające kreski - oznacza to, że kalibracja włączyła się.

Program trwa od 3 do 5 minut i ma za zadanie kalibrację wagi bębna - jeśli jest ona źle ustawiona, pralka może się zatrzymywać na ostatnich minutach prania. Przed włączeniem kalibracji możesz wyczyścić filtr odprowadzający wodę. Po wykonaniu tych czynności spróbuj włączyć jakikolwiek program prania, nawet na pusto.

Daj znać, czy kalibracja pomogła. 😉