Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Piekarnik Samsung Chef Collection NQ50J9530BS jak wyłączyć tryb Eco

(Temat utworzony: 27-11-2017 07:04 PM)
6664 Wyświetlenia
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje

Jak wyłączyć tryb Eco zgodnie z instrukcją obsługi aby cały czas był wyświetlany czas (zegar) na wyświetlaczu.

W instrukcji obsługi jest napisane, że trzeba wyłączyć tryb Eco, tylko jak to zrobić.

Funkcja wyświetlania czasu na wyświetlaczu jest tylko po zakończonej pracy piekarnika kilka minut. a bardzo ładnie się prezentuje na wyświetlaczu, przecież ta funkcja zegara nie pobiera więcej prądu niż praca piekarnika?

Żadna oszczędność a za to efekt wizualny zegara super.

Michał_J
Voyager
Opcje

@lukasz_wolynka,

z tego co wiem to Samsung nie udostępnia kodu źródłowego i narzędzi programistycznych do publicznej wiadomości.

Rozumiem, że irytuje Cię błąd w oprogramowaniu, ale w tym przypadku trzeba poczekać na jego aktualizację.

0 Like
lukasz_wolynka
Apprentice
Opcje

@MichałJ

Czy coś się zmieniło w kwestii aktualizacji oprogramowania dla piekarnika ? Jest możliwość nadania rozpędu dla tej sprawy ? Jest możliwość skontaktowania się z osobą zlecającą zadania ?

0 Like
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć @lukasz_wolynka ,

Ja przekazałem Twoje zgłoszenie do zespołu pracującego nad oprogramowaniem. Zespół ten nie przekazuje informacji na temat daty wprowadzenia poprawki.

0 Like
JaroC
First Poster
Opcje

Witam!

Też zakupiłem ten piekarnik i mam ten sam problem. Na początku męczyłem się z instrukcją, która wprowadza w błąd.

Dopiero teraz przeczytałem na forum, że nie da się wyłączyć trybu ECO i ustawić zegara na stałe.

Dla mnie to jest żenada, że Samsung deycduje za klienta jak bardzo ma być ECO. Akurat chyba samo wyświetlanie zegara, co jest bardzo przydatne w kuchni, chyba nie zużywa aż tyle energii. Tak czy inaczej to klient powinien decydować czy chce czy nie ten zegar. A już funkcja wyświetlania zegara przez 5 minut to totalna porażka. Komu i czemu to ma służyć to już chyba tylko super inteligenti analitycy z Samsunga mogliby wytłumaczyć...

Nie wieczy czy to jest taki problem to poprawić? Tak jak ktoś juz tu napisał. Samsung sprzedał i ma opinie klientów w d... 

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@JaroC na ten moment nie mamy informacji, czy zostanie to zmienione. Wyświetlanie ciągłe jest jednak stałym zużyciem energii, gdzie Samsung aktywnie bierze udział w akcjach pro Eco :smiling-face:

0 Like
lukasz_wolynka
Apprentice
Opcje

Wcześniejsza informacja mówiła że zostało zlecenie przekazane do programistów. Teraz nie wiadomo czy zostanie zrobione. Uważam, że jeżeli Samsung miałby być faktycznie eko to powinien wprowadzać rozwiązania, które skutkowałyby mniejszym zużyciem energii podczas pieczenia, a nie wprowadzać produkt, który nie jest przyjazny dla użytkownika i sam interfejs nie jest przemyślany do końca (np. moduł wifi dużo zużywa energii nie wyświetlanie zegara). Czekam na realne działania i wysłuchanie próśb klientów. Czy Samsung nie powinien w pierwszej kolejnosci słuchać  opinii swoich klientów? Przecież nie jesteście jedyni na rynku.

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @lukasz_wolynka!

Poruszasz ciekawe tematy, które wymagją głębszej analizy tej sprawy. Moduł WiFi może ograniczać swój pobór prądu, gdy nie jest aktywny. Efektywnie, może okazać się bardziej energooszczędny od świecącego wyświetlacza. Jeżeli nie używasz, możesz ten moduł całkowicie wyłączyć. 

Pamiętaj, że musimy spełniać stale zwiększające się ograniczenia odnośnie poboru mocy urządzenia, programiści też muszą się z tym liczyć.

0 Like
kalwin
Journeyman
Opcje

Nie rozumiem jak można mówić o oszczędzaniu energi poprzez wyłączenie wyświetlacza w piekarniku o mocy 3kW! Ile ten wyświetlacz pobiera energii?  1W, czy jeszcze mniej?  Absurd i oczywiste niedopatrzenie programistów, które miejmy nadzieję, że zostanie poprawione - Samsung podobno słucha opinii swoich klientów i to do klienta powinna należeć decyzja, czy zużyje tą 1Wh energii więcej...

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

@kalwin, pozostaje nam czekać. Tak jak napisałem wyżej, to nie jest wyłącznie sprawa linijki kodu, ale też potencjalnej zmiany specyfikacji urządzenia.

0 Like
dziobak79
Apprentice
Opcje

Kupując piekarnik kierowałem się instrukcją obsługi, w której jest napisane, że można wyłączyć tryb eco, zostawić włączony wyświetlacz i zegar pozostanie. To była dla mnie dość ważna funkcja. Jakież było moje zdziwienie, jak okazało się, żę nie działa to tak jak jest w instrukcji. Nie mogłem już oddać piekarnika, bo był zamontowany w meblu. Zacząłem szukać porady na forum i znalazłem. Myślałem, że skoro nie tylka ja mam taki problem i inni też się skarżą, to zostanie to za jakiś czas rozwiązane. Czekam już ponad rok i jak widzę nie ma żadnej chęci ze strony SAMSUNG!. To jest totalna porażka! Generalnie sprawa nadaje się do rzecznika praw konsumenta. Urządzenie działa niezgodnie z instrukcją obsługi co oznacza, że jest to ewidętny błąd w oprogramowaniu, a nie zamierzona funkcja. Jednak tu na forum pracownicy SAMSUNG cały czas usilnie przekonują, że to jest zamierzone i jak ci się nie podoba to kup sobie inny! NIE MOGĘ KUPIĆ SOBIE INNEGO BO JUŻ KUPIŁEM TEN!!! Co mam teraz wyrzuć na śmietnik piekarnik za 3k zł? 

0 Like