Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pralka WF80F5E5U4W/EO samoistnie zatrzymuje się podczas cyklu.

(Temat utworzony: 21-09-2020 11:48 AM)
491 Wyświetlenia
Szamek
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Czy u kogoś występował podobny problem? Pralka po włączeniu cyklu pierze przez ok. 15-20 minut, po czy tak jakby "zacinał się" bęben lub silnik (coś pstryka, bęben próbuje obrócić się, ale ruch to tylko kilka cm i wraca do pierwotnej pozycji). Po kilku takich ruchach przechodzi w stan hibernacji na 3-5 min, po czym rusza i po kilku/kilkunastu obrotach dzieje się to samo. Zwykle program który ma trwać ok. 2 godzin trwa 1,5 - 2 godzin dłużej.

Pralka stoi w tym samym miejscu od zakupu, robiłem autodiagnozę (nic nie wykrywa), odłączałem od gniazdka, kalibrowałem. Gniazdko sprawdzone przez elektryka, nic mu nie dolega.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, rady i sugestie.

0 Like
7 Odpowiedzi
HubertK
Expert
Opcje

@Szamek Cześć,

Opisana przez Ciebie sytuacja może być związana z przeładowaniem pralki, bądź np. źle rozłożonym wsadem w komorze bębna. Na jakim programie to zauważyłeś? Czy próbowałeś zmniejszyć załadunek i sprawdzić inny program? Czy wyświetlacz generuje jakiś kod błędu? Upewnij się również, czy pralka jest wypoziomowana i stoi stabilnie.

0 Like
Szamek
First Poster
Opcje

Cześć, 

Sprawdzałem na wszystkich programach (poza wełną). Wielkość wsadu nie ma znaczenia; dzieje się tak i przy praniu kilku t-shirt'ów i kilku par jeans'ów.

Ani wyświetlacz ani smart check nie pokazują żadnego błędu.

Pralka jest wypoziomowana i stoi stabilnie (w tym samym miejscu od 6 lat). 

0 Like
Szamek
First Poster
Opcje

Dziś pojawił się na wyświetlaczu kod 3E

0 Like
Opcje

Cześć @Szamek ,

Komunikat dużo wyjaśnia. 3E oznacza problem z silnikiem. Z tego co widzę Twój model WF80F5E5U4W ma silnik Digital Inverter. Zatem zgłoś sprawę na infolinii powołując się na 10-letnią gwarancję Digital Inverter.

0 Like
Szamek
First Poster
Opcje

Dzięki za info :smiling-face:

0 Like
FireBeat1
Student
Opcje

Witam, ja mam obecnie ten sam problem, pralka stanęła podczas prania i obecnie podczas testu wyskakuje błąd 3E2. Z tego co widzę to błąd silnika. U mnie to digitalinverter wiec pytanie jest czy jeżeli to jest błąd czujnika to jest to.trakrowane jako awaria silnika czy nie? Restarty nic nie dają, kalibracja niemożliwa ponieważ silnika się nie uruchamia.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@FireBeat1, to już serwis musi ustalić, dlaczego tak się dzieje. Skoro restarty nie pomagają, proponuję skontaktować się z najbliższym autoryzowanym punktem serwisowym i umówić wizytę: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.