16-06-2019 01:03 PM
Witam.! Tak jak w temacie...Kostkarka sie napełnia mrozi ale nie wyrzuca kostek lodu do pojemnika..Nie wiem co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy...Ostatnio działała teraz juz nie...Powiem tak ze gdy wcisne guzik testowy to wysypoje lod i napełnia z powrotem woda..Juz nie wiem co robic..Moze ktos ma jakies sugestje..? Z Góry Wielkie Dzieki za każda podpowiedz...Pozdrawiam
08-01-2020 10:59 AM
Produkty sa zamarznięte, woda w pojemnikach kostkarki zamarza po 2-3 godzinach. pewnie w dniu dzisiejszym sprawdzę temperaturę innym termometrem.
Po wciśnięciu przycisku test, ramię kostkarki porusza się w górę, tacka z lodami przekreca się i lody wypadają po czym wszystko wraca na swoje miejsce i wlewa się woda.
Jutro wróćę z dodatkowymi informacjami.
09-01-2020 03:39 PM
Daj znać, jak już będziesz coś więcej wiedział.
09-01-2020 08:48 PM
Przeprowadziłem proces rozmrożenia i czyszczenia lodówki, trwało to ok. 3-4 godzin. Przy czyszczeniu odkęciłem pokrywę na tylnej ścianie zamrażarki (część lewa) pod którą znajduje się parownik - nie był oszroniony czy zamrożony.
Ponownie wyczyścilem, przedmuchałem sprężonym powietrzem spiralę skraplacza z tyłu lodówki (w komorze kompresora). Kurzu wewnatrz nie było.
Po złożeniu, włączeniu, po ok. 21 godzinach wygląda to tak:
- W części prawej, przy ustawionej temperaturze na poziomie 4C, wyświetlana temperatura 4C, wewnątrz panuje 3,7 do 4C ( czujnik w połowie wysokości).
- W części lewej , przy ustawionej temperaturze -19C, wyświetlana jest -19C, wewnątrz panuje masymalnie -7,2C do -8C (czujnik w polowie wysokości).
Produkty nie są prawidłowo zmrożone, np.: lody sa miękkie.....
Zauważyłem również, że kompresor pracuje nierówno, raz jakby szybciej i ciszej, raz jakby wolniej i głośniej. Podczas pracy jest bardzo gorący myslę, że 60-70C. Kostkarka nadal nie działa.
Przy przełączaniu kostkarki w tryb "ice OFF" slychac charakterstyczny "klik" przeaźnika na płycie głównej znajdującej się na gorze lodówki. Słyszalne to było wowczas, gdy sprężarka nie pracowała.
Jeżeli coś jeszcze mogę sprawdzić, proszę o sugestie.
10-01-2020 11:41 AM
Panie i Panowie Experci, jakieś mowe informacje może?
11-01-2020 12:07 PM – ostatnio edytowany 10-02-2020 07:06 AM przez MonikaGS
Cześć @arturpapciak,
Super, że wszystko sprawdziłeś. Z tych objawów ciężko zdalnie stwierdzić czy wina leży po stronie elektroniki czy silnika.
Moim zdaniem jedym rozwiązaniem jest zaproszenie serwisu, żeby sprawdzili płytę główną w trybie serwisowym.
Wyszukiwarka serwisów poniżej:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
07-04-2021 08:08 AM
Udało się komuś coś ustalić?
Lodówka dwa lata i pojawił się dokładnie ten sam problem - lód się robi, ale wysypywanie przyciskiem..
07-04-2021 04:14 PM
Cześć @SphunaR
Sprawdź proszę, czy w zamrażarce nie jest za ciepło. Powinno być -19 lub chłodniej. Upewnij się też, czy wcześniej podane rozwiązania w tym wątku pomogą, jeśli nie, proponuję kontakt z serwisem:
09-02-2022 08:01 PM
@arturpapciak, @SphunaR minęło już trochę czasu, że podejrzewam, że udało się rozwiązać problem. Szkoda, że nie zostało to napisane, w czym była przyczyna. Jakieś informację? Mam dokładnie ten sam problem. Pozdrawiam
10-02-2022 02:00 PM
Cześć!
Czy posiadasz ten sam model lodówki, co w temacie? Czy objawy są takie same? Co się dzieje po naciśnięciu przycisku "test"?
26-07-2022 07:02 PM
Hej. U mnie było to samo. Usterka okazała się bardzo banalna. Przez nieuwagę zasłoniłam ten otwór wewnątrz zamrażarki na tylniej ściance na samej górze (postawiłam tam pudelko z lodami). Po usunięciu kostkarka zaczęła normalnie wyrzucać lód. Pozdrawiam