Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lodówka Side by side Model RSH5ZLBG Problem z Kostkarka

(Temat utworzony: 16-06-2019 01:03 PM)
11607 Wyświetlenia
Dario0201
Student
Opcje

Witam.! Tak jak w temacie...Kostkarka sie napełnia mrozi ale nie wyrzuca kostek lodu do pojemnika..Nie wiem co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy...Ostatnio działała teraz juz nie...Powiem tak ze gdy wcisne guzik testowy to wysypoje lod i napełnia z powrotem woda..Juz nie wiem co robic..Moze ktos ma jakies sugestje..? Z Góry Wielkie Dzieki za każda podpowiedz...Pozdrawiam

0 Like
27 Odpowiedzi
EwaK
Hotshot
Opcje

@Dario0201, rozmróź pojemnik na kostki, jeżeli coś tam jest, zresetuj urządzenie, odłączając na 30 sekund od zasilania i wykonaj ponownie test kostkarki. Bo rozumiem, że problem dotyczy samej foremki, że ona nie wyrzuca kostek, a nie podawania lodu do szklanki, tak?

Dario0201
Student
Opcje

Dokładnie tak...Sama foremkaa sie nie obraca...Test robiłem kilkukrotnie i za kazdym razem przeszedł pozytywnie tzn..Lód opuszczał foremke...Tak reszta działa bez zarzutu...

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@Dario0201, mimo wszystko wykonaj test zaraz po resecie tj. odłączeniu urządzenia od sieci. Możesz spróbować jeszcze zresetować samą kostkarkę przez włączenie funkcji ICE OFF i jej wyłączenie. Daj znać czy to coś pomoże :smiling-face:

tom1971
First Poster
Opcje

czy ma ktoś info. co może być powodem nie wyrzucanai lodu z lodówki samsung rsh5zlbg, pojemnik się napełnia ale nie wyrzuca lodu. Po resetowaniu ręcznie lód zostaje wyrzucony , woda napełnia pojemik i znowu nic.

dzięki za jakies info.

0 Like
Opcje

Cześć @tom1971 ,

Sprawdzałeś kwestie wymienione w poprzednich postach? Jeśli tak, pozostaje kontakt z serwisem.

0 Like
arturpapciak
First Poster
Opcje

Cześć,

Panowie Dario oraz Tom. Czy Wasze problemy z kostkarką zostały juz rozwiązne? Mam podobny problem ze swoim samungiem i zaczynam szukac rozwiązań. Reset juz wykonałem - bez rezultatu, czyściłem rownież spiralę wymiennika z tyłu. Mam wrażenie, że agregat lodówki pracuje cały czas.... Mam zamiar dokonać jeszcze gruntowego czyszczenia całej lodówki z rozmrozeniem włącznie.

Czy mogę prosic o pomoc pracownika Wsparcia technicznego?

Dziękuję.

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @arturpapciak

rozbieś "test" kostkatki? Jaka temperatura panuje w komorze? Rozmrożenie jest dobrym pomysłem, o ile koskarka lub jej kanał uległy oblodzeniu.

0 Like
arturpapciak
First Poster
Opcje

Tak, robiłem test przyciskiem kostkarki. Kostkarka wyrzuca wówczas lód, napełnia się, mrozi się w przciagu 2-3 godzin ale samoczynnie nie wyrzuca ladu. Temperatura ustawiona była na -19.

Odłączałęm również lodówką na ok. 30 minut, czyściłem wymiennik oraz wentylator znajdujący się w komorze agregatu z kurzu. Mam wrażenie, że agregat działa non-stop a wcześniej wyłączał się okresowo....   

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Działanie kompresora może być ciągłe, zgodnie ze specyfiką silników DI, co więcej, powiązane jest z pracą kostkarki. Jesteś pewien, że w komorze panuje prawidłowa tempeartura? Na wyrzucenie lodu z tacki ma 12 godzin. Czy przy teście kostkarki plastikowe ramię się poruszało?

0 Like