Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Lodówka RF56J9041SR problem z kostkarką

(Temat utworzony: 01-01-2019 09:59 AM)
21819 Wyświetlenia
Anna6427
Apprentice
Opcje

Witam, 

lodówka ma 4 miesiące i jakiś czas temu pojawił się problem z kostarką-nie wytwarza kostek lodu. Woda z dystrybutora leci, po naciśnięciu przycisku wytwarzania lodu słychać tylko pracę mechanizmu a kostki nie lecą. 

Bardzo proszę o pomoc-może ktoś miał ten sam problem.

Korzystałam z rad zamieszczonych na forum, ale bez skutku.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
76 Odpowiedzi
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @Marcin2019!

W tej sytuacji spróbuj w pierwszej kolejności zresetować samą kostkarkę przyciskiem test znajdującym się przy foremkach z lodem - w instrukcji jest dokładnie opisane, gdzie znajduje się ten przycisk. Jeśli to nie pomoże, zresetuj całą lodówkę. 

Marcin2019
First Poster
Opcje

Witam zrobiłem jak napisałeś kostkarka działa wyrzuciło lód nalalo wodę odłączyłem od prądu na 15min po włączeniu ślimak obraca się dalej co jakiś czas zauważyłem że po naciśnięciu dozownika lodu nie ma żadnej reakcji wtedy ślimak się nie obraca i nie dozuje lodu 

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @Marcin2019!

Czy na panelu sterowania na pewno masz włączoną opcję Ice ON? Sprawdź też temperaturę w zamrażalniku - w komorze musi być minimum -18* żeby kostkarka mogła prawidłowo pracować. 

0 Like
Marcin2019
First Poster
Opcje

Witam tak było włączone teraz jest wyłączone bo przerzucało  lod  cały czas na drzwi kostki normalnie produkuje tylko nawet przy wyłączonej kostakarce słychać że ślimak się obraca co jakiś czas a chyba nie powinnien się obracać? 

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @Marcin2019!

Ślimak obraca się tylko po naciśnięciu dozowania lodu. Jeśli obraca się samoistnie, najlepiej będzie skontaktować się z centrum autoryzowanym Samsung, aby technicy sprawdzili co dzieje się z kostkarką. Poniżej w linku możesz znaleźć lokalne centrum autoryzowane wpisując nazwę miejscowości lub kod pocztowy:

http://www.samsung.com/pl/support/servicelocation/

Marcin2019
First Poster
Opcje

Ok dziękuję bardzo

0 Like
Rob180
First Poster
Opcje

Mam dokładnie to co pokazałeś na obrazku, co tydzień tak się robiło.
Jakiś czas miałem samozaparcie i usuwałem to różnymi sposobami, ale już odpuściłem.
Nie używamy kostkarki już wiele miesięcy.
Czy udało Ci się ostatecznie jakoś rozwiązać ten problem?

0 Like