Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Lodówka RF56J9041SR problem z kostkarką

(Temat utworzony: 01-01-2019 09:59 AM)
22075 Wyświetlenia
Anna6427
Apprentice
Opcje

Witam, 

lodówka ma 4 miesiące i jakiś czas temu pojawił się problem z kostarką-nie wytwarza kostek lodu. Woda z dystrybutora leci, po naciśnięciu przycisku wytwarzania lodu słychać tylko pracę mechanizmu a kostki nie lecą. 

Bardzo proszę o pomoc-może ktoś miał ten sam problem.

Korzystałam z rad zamieszczonych na forum, ale bez skutku.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
76 Odpowiedzi
JolaŁ
Expert
Opcje

@Elexis96 
Wykonaj test kostkarki pod pustą szufladą (niżej szczegóły). Jeśli to nie pomoże, skontaktuj się z infolinią pod numerem.801-172-678 Na pewno pomogą 😊

Capture.PNG

kleriusz
First Poster
Opcje
U mnie problem z kostkarką wystąpił jak zwiększyłem temperaturę do -15 w zamrażalce. Nagle kostki przestały być tworzone, choć Orientowałem sie dopiero po 1 miesiącu, bo tyle bylo lodu.
Wystarczyło zmniejszyć temp. do -18 i kostki znowu zaczęly sie tworzyć.
0 Like
BartekZ
Student
Opcje

Problem z kostkarką polega na tym, iż automatycznie nie wyrzuca gotowych kostek lodu do pojemnika na lód. Dopiero jak wcisnę przycisk "test"  wylatują kostki lodu, następnie następuje nalanie wody do foremek, i za 2,5h kostki lodu są gotowe, ale automat ich nie wyrzuca-dopiero przycisk test to robi.( nawet jak pojemnik na lód jest pusty).

Był autoryzowany serwis Samsunga i nie wie czemu tak się dzieje- jedyne zaproponowane rozwiązanie to po kolei wymieniać moduły kostkarki, aż w końcu zacznie działać- metoda prób i błędów. Trochę kiepsko jak na profesjonalny #serwis Samsung#

Zastanawiam się, czy może czujnik IR, który daje sygnał kostkarce, że pojemnik na lód jest pełny, się nie uszkodził??tylko jak można to sprawdzić? a może ktoś ma inny pomysł?

Będę wdzięczny za wsparcie

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @BartekZ!
Po każdym naciśnięciu przycisku test, jak i po odłączeniu lodówki od zasilania, system kostkarki się resetuje. Oznacza to, że woda naleje się do foremki, ale obróci się ona samoczynnie po raz pierwszy dopiero po 24h. W ciągu 48h od resetu prądowego czy też przyciskiem test kostkarka wróci do systematycznej pracy i będzie podawać partię lodu co kilka godzin. 
Czy próbowałeś odczekać ten czas po naciśnięciu przycisku?

Ważnym aspektem jest też regularna wymiana filtra (powinno się go wymieniać mniej więcej co 6 miesięcy). Lodówka nie będzie też podawać lodu, jeśli w zamrażalniku będzie temperatura wyższa niż  -18*, a otwory wdmuchujące powietrze w zamrażalniku będą zasłonięte produktami.

BartekZ
Student
Opcje

Dziękuję za informację. Tak dla pewności zrobię to wszystko jeszcze raz i napisze w przyszłym tygodniu jak wygląda sytuacja

0 Like
BartekZ
Student
Opcje

Jestem po testach zgodnie z wytycznymi. Po każdej czynności odczekałem ponad 48h. Temp w lodówce mam 4stopnie a w zamrażarce -18 (wloty powietrza nie były zasłonięte). Dodam też że dwa tygodnie temu był u mnie autoryzowany serwisant, który stwierdził że nie jest w stanie stwierdzić który element zawodzi i że trzeba wymienić kostkarkę, a na pytanie: co jeśli jest uszkodzony element z czujką IR- stwierdził że wtedy trzeba będzie wymienić drugi element czyli moduł z IRem.

Chcę uniknąć naprawy w stylu: wymieniamy wszystko po kolei aż zacznie działać.

Aktualnie po wciśnięciu przycisku "test" kostki lodu wylecą z tacy, woda się naleje i niby wszystko jest ok-ale same dalej nie chcą tego robić. ;-(

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@BartekZ, myślę, że jeśli nawet na miejscu nie ma możliwości stwierdzić, co zawiniło, to zdalnie tym bardziej tego nie ustalimy. Pozostaje ponownie zgłosić się do autoryzowanego serwisu celem diagnostyki i naprawy lodówki.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Marcin2019
First Poster
Opcje

Witam mam problem z kostkarka mianowicie lód jest produkowany normalnie wsypuję się do pojemnika i tak zaczyna się problem mianowicie ślimak obraca się co jakiś czas samoczynnie co powoduje wysypywanie lodu na otwór w drzwiczkach 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Marcin2019  Witam

Jaki model lodówki?

Marcin2019
First Poster
Opcje

Side by Side RS50N3913BC

0 Like