Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Lc zmywarka

(Topic created on: 06-12-2021 11:24 AM)
76052 Views
Aneta9
Journeyman
Options

Zmywarka wyskakuje błąd Lc.  Serwisant raz byl i stwierdzil ze wszystko ok ponownie sie to stało jak mozna zresetować ? Z prądu odłączona juz była ?

81 REPLIES 81
arczi4
Student
Options

Miałem ten sam problem i po wpisach na tym forum doszedłem do wniosku że biorę sprawy w swoje ręce nie licząc na pseudo serwisantów. A więc zacznijmy od zasady działania czujnika wykrywającego wyciek wody - na spodzie zmywarki znajduje się plastikowa obudowa wpinana na zatrzaski która pełni funkcję misy na środku której w wytłoczeniu znajduje się prosty mechanizm pływakowy czyli styropianowy krążek pracujący na pionowym sworzniu, który w momencie wycieku i napełniania się wytłoczenia wodą wypływa do góry i uruchamia krańcówkę, która to wyłącza cały cykl mycia i wyrzuca błąd LC. Dopóki woda unosi pływak styropianowy błąd nie zniknie. Stanie się to dopiero jak wyparuje a że paruje raz szybciej a raz wolniej to błąd znika po różnych czasookresach. A teraz przyczyna wycieku: w moim przypadku sprawa okazała się banalna co nie oznacza że zdiagnozowanie było łatwe bo musiałem poodkręcać boczne obudowy i obserwować co się dzieje w czasie pracy. Na lewej bocznej ściance zmywarki są dwa otwory odpowiedzialne za suszenie połączone na zewnątrz z plastikowymi zbiornikami odbierającymi wodę dostającą się tam w czasie procesu mycia, które uszczelnione są na zasadzie gumowej uszczelki dociskanej od zewnątrz do komory myjącej plastikową nakrętką wkręcaną od wewnątrz (widoczne na załączonym foto). Wystarczyło porządnie ręką je dokręcić i przeciek zlikwidowany. Wiem jaki to frustrujący problem więc mam nadzieję że choć trochę pomogłem.nakrętki.JPG

sumsang2000
Apprentice
Options

Witam Panie Przemku,

Zgodnie z rozmową piszę jak temat został rozwiązany:

Przed kolejną wizytą serwisanta dzwoniłem do firmy od której kupiłem zmywarkę, powiedzieli że serwisant powinien wypisać dokument o braku możliwości naprawy, bo dzwonili do serwisu i tak podobno ustalili.

Przyjechał serwisant nie wiedząc nic o tym, powiedział że jedyne co może, to wpisać w raport że odmawiam naprawy, zadzwoniłem do firmy sprzedawcy, powiedzieli że odbiorą sprzęt i żeby odmówić kolejnej naprawy, a oni zwrócą pieniądze za zakup sprzętu.

Otrzymałem zwrot pieniędzy, ale musiałem załatwić transport i demontaż, za co już zwrotu nie dostanę. Niech każdy sam wyciągnie wnioski z powyższej sytuacji.

0 Likes
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Options

@sumsang2000  Dziękuję za informacje 

Michalskii
Student
Options
Dzień dobry,

W jaki sposób wyciąga się ten zbiornik?
0 Likes
HubertK
Expert
Options

@Michalskii Cześć! Jaki zbiornik masz na myśli i jaki model zmywarki posiadasz?

0 Likes
Michalskii
Student
Options
Dzień dobry, model taki.
Ogólnie błąd LC. Zmywarka wylała wode, nie wiadomo czemu, potem wyskoczył błąd LC. Czekamy aż wyschnie, wyczyściliśmy filtry, sprawdziliśmy rury. Po 16 godzinach nadal błąd LC. Zmywarka odłączona od prądu i wody.20230129_112311_48334_1674987794.jpg
0 Likes
HubertK
Expert
Options

@Michalskii Dzięki za informacje. Sprawdź pozostałe elementy odpływu (syfon), może coś tam się zapchało i zmywarka nie może odprowadzić wody. Poza tym uszczelka w drzwiach jest czysta i nie odgięła się nigdzie? Żadnych zmian w ciśnieniu wody?

Jeśli to posprawdzasz i nie pomoże, to trzeba będzie wezwać serwis na dokładne sprawdzenie zmywarki oraz zlokalizowanie przyczyny wycieku. W tym celu skontaktuj się z obsługą klienta: https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo

arczi4
Student
Options

Nie musisz wyciągać żadnego zbiornika. Dokręć ręką dwie nakrętki które masz z lewej strony wewnątrz zmywarki będące jednocześnie wlotami powietrza (są na moim foto). Tam właśnie z reguły występuje wyciek wody. Jak coś pisz na priv to wszystko ci wytłumaczę. 

0 Likes
MimiSzał
First Poster
Options
Mam dokładnie to samo. Sprzęt ma pòł roku....
0 Likes
JolaŁ
Expert
Options

Cześć @MimiSzał 

Sprawdź czystość filtra i odpływu, przygotuj dane sprzętu (model, numer seryjny i datę zakupu) i skontaktuj się z infolinią: 801-172-678 lub +48 22 607-93-33.

Na pewno pomogą😊