Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Jak dbać o pralkę na co dzień i w przypadku pojawiania się komunikatów błędów?

(Temat utworzony: 28-05-2024 02:52 PM)
610 Wyświetlenia
JulaP
Expert
Opcje

Cześć Wam!

W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania bez pralki. Wrzucasz ciuchy, włączasz i sterta prania z głowy. Aby cieszyć się jak najdłuższym i jak najefektywniejszym działaniem pralki, musimy pamiętać o kilku czynnościach, które należy regularnie wykonywać. A więc - rękawy do góry i bierzemy się do pracy!

Pierwszą rzeczą, od jakiej możemy zacząć, jest dokładne wyczyszczenie szuflady na detergenty. Jeśli mamy tradycyjną szufladę, wyciągamy ją całkowicie i czyścimy pod ciepłą lub gorącą wodą. Do czyszczenia zakamarków możemy użyć szczoteczki lub gąbki. Oprócz szuflady należy też wyczyścić otwór na nią - trzeba go dokładnie wymyć z ewentualnych pozostałości detergentów, najważniejszym jednak miejscem jest góra otworu - znajdują się tam deszczownice, czyli podajniki, które dozują wodę do szuflad. Mogą być one zabrudzone w detergentach lub kamieniu, dlatego warto je dokładnie wyczyścić szczoteczką.

JulaP_0-1716899878642.jpeg

JulaP_1-1716899878646.jpeg

Jeśli macie szufladę z autodozowaniem, to tutaj kwestia jest prostsza - wystarczy wyczyścić bolce na końcu szuflady, z których podawane są detergenty. 😊

JulaP_2-1716899878654.jpeg

JulaP_3-1716899878670.jpeg

Kolejnym krokiem jest wyczyszczenie filtra, który znajduje się na dole frontu pralki, pod klapką. Przed wykręceniem filtra warto odprowadzić wodę wężykiem obok niego – jeśli tego nie zrobicie, woda wyleje się filtrem, częściowo pod pralkę. Filtr należy wyjąć i wyczyścić go dokładnie pod bieżącą wodą. Nie zapominajcie też o wyczyszczeniu otworu na filtr w pralce - zalegające tam nieczystości mogą powodować wyciek oraz nieprzyjemny zapach z pralki.

Picture3.png

Warto też zajrzeć od czasu do czasu do węża odprowadzającego wodę z tyłu pralki. Pamiętajcie, że nie da się go odłączyć od strony pralki. Należy go odłączyć od strony odpływu, wyczyścić sam odpływ i jeśli jest - wyczyścić syfon. Mogą się w nim zbierać zanieczyszczenia, które z czasem mogą doprowadzić do wycieku lub całkowitego braku odprowadzania wody.

Na sam koniec pozostaje generalne czyszczenie pralki, właściwie to jej samoczyszczenie. Po zamontowaniu ponownie filtra, szuflady oraz przymocowaniu węża, należy włączyć program Czyszczenia Bębna. Jeśli wasza pralka nie ma tej funkcji, możecie włączyć zamiennie program Bawełna na najwyższą temperaturę. Program samoczyszczenia należy włączyć bez żadnych detergentów i ubrań w środku. Jego celem jest dokładne wyczyszczenie przestrzeni, do których nie mamy dostępu, takich jak kolanko między szufladą na detergenty a bębnem, przestrzenie wokół bębna, a także przewód odprowadzający wodę z pralki.

Powyższe czynności warto wykonywać regularnie, ale będą też one pomocne w przypadku błędów 5C4CLC, SUD oraz w każdej sytuacji, gdy dojdzie do wycieku z pralki, głośnej pracy podczas odprowadzania wody, braku odprowadzania wody.
Jeśli pojawi się któryś z powyższych błędów, warto też sprawdzić montaż węża odprowadzającego i doprowadzającego wodę oraz poziomowanie samej pralki.

Mam nadzieję, że powyższe wskazówki ułatwią wam „współpracę” z waszymi pralkami i uratują was w niejednej awarii urządzenia. Jeśli macie dodatkowe pytania lub sugestie, śmiało piszcie w komentarzach!

6 Odpowiedzi
Góra_G
First Poster
Opcje

Moja zmywarka Samsung ma pół roku. Dobrze działała do wczoraj.

Od kilku dni po włączeniu zmywania słychać było dziwny dźwięk (tak jakby przy próbie odprowadzenia resztki wody). Wczoraj podczas mycia zapaliła się kontrolka 4C. Po otworzeniu w zmywarce na dole było pełno wody. Dopływ wody jest - sprawdziłem. Szklanką usunąłem większość wody i zmywarka zaczęła chodzić lecz tylko do momentu ponownego zapełnienia. Przy próbie restatu (przez 3 sek naciskam start) nic się nie dzieje. Podejrzewam problem z odpływem wody. Co to może być? 

0 Like
Opcje

Cześć @Góra_G ,

Z pewnością jest problem z odpływem :smiling-face:

Zerknij do poniższego artykułu i wykonaj wszystkie czynności dla komunikatu 4C oraz 5E.

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-gospodarstwa-domowego/Jak-rozszyfrowa%C4%87-komunika...

Zeratul
First Poster
Opcje

Cześć,

Mam problem z błędem 4c.

Sprawdziłem filtr siatkowy, dopływ wody, pojemnik na płyn do płukania. 

Błąd pojawia się zawsze poza płukaniem i wirowaniem ale szczegóły poniżej:

Można włączyć płukanie i błąd pojawi się dopiero na koniec (!) pierwszego płukania (Stosunkowo szybko bo po 6-7 minutach). Podejrzewam że wtedy musi dolać trochę wody do głównego zbiornika innym wężem niż tym który leci przez pojemnik na płyn i dlatego pojawia się błąd ale nie bardzo wiem czy mogę sprawdzić te wężę bo są na nich jakieś metalowe zaciski których chyba sam nie założę. Czy mogę je zdjąć? sprawdzić wąż bez ściagania ich?

Jakieś inne rozwiązanie? :smiling-face:

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Zeratul  Dzień dobry 

Pod tym linkiem znajduje się wyjaśnienie tego błedu:

https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-agd/komunikaty-w-pralkach-4e-4c/m-p/496419 

Karol31
First Poster
Opcje

Witam serdecznie jakim powodem w mojej pralce może być błąd 4c na programie płukanie wirowanie i krótkim praniu 15min pralka chodzi bez zarzutów na reszcie programów po 3min wyskakuje błąd 4c proszę o pomoc wszystko wyczyszczone jak by jedna cewka na elektrozawże wogle nie reagowała po sprawdzeniu na krótko czy to mogła by być przyczyną ?

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@Karol31 kod 4C w pralce informuje, że urządzenie nie może pobrać wody z jakiejś przyczyny. Nie musi się to wiązać jedynie z elektrozaworem bądź filtrem sitkowym — każda pralka przed rozpoczęciem cyklu odprowadza resztę wody, która się w niej znajduje po wcześniejszym cyklu. Czy weryfikowałeś zatem ewentualnie jeszcze kwestię drożności filtra odpływowego, węża odprowadzającego wodę oraz odpływu?

Najlepiej byłoby wezwać serwis, żeby zdiagnozował, co dokładnie się stało

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/