06-12-2021 11:24 AM
Zmywarka wyskakuje błąd Lc. Serwisant raz byl i stwierdzil ze wszystko ok ponownie sie to stało jak mozna zresetować ? Z prądu odłączona juz była ?
14-12-2022 11:47 AM
Miałem ten sam problem i po wpisach na tym forum doszedłem do wniosku że biorę sprawy w swoje ręce nie licząc na pseudo serwisantów. A więc zacznijmy od zasady działania czujnika wykrywającego wyciek wody - na spodzie zmywarki znajduje się plastikowa obudowa wpinana na zatrzaski która pełni funkcję misy na środku której w wytłoczeniu znajduje się prosty mechanizm pływakowy czyli styropianowy krążek pracujący na pionowym sworzniu, który w momencie wycieku i napełniania się wytłoczenia wodą wypływa do góry i uruchamia krańcówkę, która to wyłącza cały cykl mycia i wyrzuca błąd LC. Dopóki woda unosi pływak styropianowy błąd nie zniknie. Stanie się to dopiero jak wyparuje a że paruje raz szybciej a raz wolniej to błąd znika po różnych czasookresach. A teraz przyczyna wycieku: w moim przypadku sprawa okazała się banalna co nie oznacza że zdiagnozowanie było łatwe bo musiałem poodkręcać boczne obudowy i obserwować co się dzieje w czasie pracy. Na lewej bocznej ściance zmywarki są dwa otwory odpowiedzialne za suszenie połączone na zewnątrz z plastikowymi zbiornikami odbierającymi wodę dostającą się tam w czasie procesu mycia, które uszczelnione są na zasadzie gumowej uszczelki dociskanej od zewnątrz do komory myjącej plastikową nakrętką wkręcaną od wewnątrz (widoczne na załączonym foto). Wystarczyło porządnie ręką je dokręcić i przeciek zlikwidowany. Wiem jaki to frustrujący problem więc mam nadzieję że choć trochę pomogłem.
14-12-2022 03:58 PM
Witam Panie Przemku,
Zgodnie z rozmową piszę jak temat został rozwiązany:
Przed kolejną wizytą serwisanta dzwoniłem do firmy od której kupiłem zmywarkę, powiedzieli że serwisant powinien wypisać dokument o braku możliwości naprawy, bo dzwonili do serwisu i tak podobno ustalili.
Przyjechał serwisant nie wiedząc nic o tym, powiedział że jedyne co może, to wpisać w raport że odmawiam naprawy, zadzwoniłem do firmy sprzedawcy, powiedzieli że odbiorą sprzęt i żeby odmówić kolejnej naprawy, a oni zwrócą pieniądze za zakup sprzętu.
Otrzymałem zwrot pieniędzy, ale musiałem załatwić transport i demontaż, za co już zwrotu nie dostanę. Niech każdy sam wyciągnie wnioski z powyższej sytuacji.
14-12-2022 04:14 PM
@sumsang2000 Dziękuję za informacje
29-01-2023 10:32 AM
30-01-2023 12:00 PM
@Michalskii Cześć! Jaki zbiornik masz na myśli i jaki model zmywarki posiadasz?
30-01-2023 12:07 PM
30-01-2023 02:06 PM
@Michalskii Dzięki za informacje. Sprawdź pozostałe elementy odpływu (syfon), może coś tam się zapchało i zmywarka nie może odprowadzić wody. Poza tym uszczelka w drzwiach jest czysta i nie odgięła się nigdzie? Żadnych zmian w ciśnieniu wody?
Jeśli to posprawdzasz i nie pomoże, to trzeba będzie wezwać serwis na dokładne sprawdzenie zmywarki oraz zlokalizowanie przyczyny wycieku. W tym celu skontaktuj się z obsługą klienta: https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo
30-01-2023
02:24 PM
– ostatnio edytowany
30-01-2023
02:35 PM
przez
OleksiiA
Nie musisz wyciągać żadnego zbiornika. Dokręć ręką dwie nakrętki które masz z lewej strony wewnątrz zmywarki będące jednocześnie wlotami powietrza (są na moim foto). Tam właśnie z reguły występuje wyciek wody. Jak coś pisz na priv to wszystko ci wytłumaczę.
07-04-2023 09:36 PM
11-04-2023 10:14 AM
Cześć @MimiSzał
Sprawdź czystość filtra i odpływu, przygotuj dane sprzętu (model, numer seryjny i datę zakupu) i skontaktuj się z infolinią: 801-172-678 lub +48 22 607-93-33.
Na pewno pomogą😊