28-05-2019 12:00 AM
Witam, od kliku miesięcy użytkuję suszarkę model:
pojawiły się następujące problemy:
1) kilka dni temu zaświeciła się na wyświetlaczu ikonka ALARM FILTRA WYMIENNIKA CIEPŁA - producent nie pokwapił się wyjaśnić w instrukcji co oznacza ten alarm i co zrobić jeśli się pojawi. Suszarka użytkowna jest zgodnie z instrukcją. Filtr wyłapujacy włókna czyszczony jest regularnie, po każdym suszeniu. Co kilka cykli suszenia czyszczony jest również wymiennik. W chwili obecnej kontrolka "alarmu" nie świeci się za każdym razem - wyświetla się losowo, co jakiś czas. Co z tym fantem zrobić ?
2) Od czasu jak zaświeciła się w/w ikonka ALARM FILTRA WYMIENNIKA CIEPŁA , suszarka zaczęła pracować wyraźnie głośniej. Na samym początku suszenia jest OK, ale po kilkunastu minutach, jak temp. wzrośnie zaczyna głośno buczeć - odgłos wydobywa się z prawej części suszarki, po przeciwnej stronie wymiennika - czy to czasem nie miejsce gdzie jest silnik inwerterowy ?? Buczenie to nie jest związane z w.w alarmem filtra - nawet jak nie świeci się ta kontrolka, to buczenie występuje. Jeśli w tym czasie włączę na chwilę pauzę i otworze drzwiczki suszarki, to po wznowieniu jej pracy przez ok 1 min cicho pracuje, a potem znowu narasta buczenie (charakterystyczne jest to, że to buczenie narasta w ciągu kilku sekund, nie jest to dźwięk który pojawia się skokowo, tylko jakby "rozpędza się" to buczenie). O co może chodzić ? Silnik ??
3) trzecia sprawa dot. tematu wielokrotnie poruszanego już na forum w innych wątkach - czyszczenie wymiennika. Koszmar chyba każdego użytkwnika tej serii suszarek. Podpowiem tylko, że faktycznie lepiej czyści się na mokro, najlepiej zaraz po suszeniu. Ja do tego używam ... szczoteczki do protez zębowych , w AUCHAN można kupić za ok. 4 zł. Ważny jest ten kształt, lekko wygięty i twarde, długie włosie. Najpierw ściągam brud z wymiennika ruchami z góry do dołu (nigdy na boki, bo można zniszczyć delikatne lamele wymiennika), potem odkurzacz albo gąbeczka.
Potwierdzam, że osoba odpowiedzialna za konstrukcję tego wymiennika, powinna wylecieć na ... zbitą twarz. Albo za karę jeździć do wszystkich użytkowników tego urządzenia i sama czyścić wymienniki. Dramat... Producent aby zochować swoją twarz, powinien opracować jakiś KIT lub dodatkowy filtr, który ratuje to rozwiązanie i zrobić akcję serwisową w ramach której bezpłatnie naprawi ten ewidentny bubel konsktrukcyjny. Nie można było zrobić wyjmowanego wymiennika ??? jak na przykład tutaj ??? Rozumiem, że chodziu o to, żeby serwis mógł zarobić, a także o to żeby za długo nie cieszyć się zakupionym urządzeniem, skoro można kupić kolejny nowy model, ale w ten sposób nie przywiązuje się Klientów do swojej marki, raczej kieruje ich do konkurencji ....
28-05-2019 12:45 PM
Cześć @adamkk ,
Czy alarm świeci się stale, czy tylko miga przed rozpocząciem cyklu suszenia? Jeśli tylko miga to jest to normalne sprawdzenie filtra i nie jest to powód do niepokoju.
Zerknij do posta, gdzie o tym rozmawialiśmy:
Dźwięki pojawiają się bez względu na załaduek? Czy urządzenie jest w jakiś sposób obudowane? Stoi na pralce?
I dziękuję za porady dotyczące czyszczenia wymiennika. Na pewno będa przydatne dla innych użytkowników.
28-05-2019 11:58 PM
Witaj Aleksandra_S_W
dziękuję za odpowiedź - kontrolka alarmu na razie nie pojawiła się na wyświetlaczu. Przeczyściłem raz jeszcze całą "drogę", którą lecą "paprochy" na wymiennik i podczas czyszczenia zauważyłem w kanale pod filtrem najprawdopodobniej czujnik temparatury - coś takiego
Był dość konkretnie oblepiony brudem, więc porządnie go wyczyściłem - może właśnie to było powodem pojawienia się kontrolki alarmu na wyświetlaczu ? Jeśli tak, to kolejne niedopatrzenie producenta i brak wyjaśnienia tej kwestii w instrukcji i informacji o konieczności czyszczenia tego czujnika - wyczyszczenie nie jest trudne, ale żeby zobaczyć ten czujnik trzeba głowę włożyć do bębna suszarki Raczej chyba nie wielu użytkowników o tym pomyśli
Jeśli zaś chodzi o ustawienie suszarki, to stoi w osobnym pomieszczeniui (pralnia), nie jest niczym obudowana, ma swobodny przepływ powietrza, obok stoi pralka SAMSUNGA (ta, póki co działa bez zarzutu). Suszarka jest wypoziomowana i stoi równo. Mimo, że suszarka ma niby 9kg ładowności, to chyba tylko jeden program dopuszcza max ładunek, ale nigdy jej nie przeładowuje - jak suszę pranie (np: pościel, ręczniki) to już przetestowałem, że lepiej podzielić ładunek np: na dwie części i każdą suszyć np: 2 x 1,5h niż jeden większy ładunek przez 2,5-3h. Pranie jest lepiej dosuszone i nie jest tak wymięte. Poza tym prześcieradła (te z gumką jersey lub frotte) suszę po kilka (max 4) i osobno, nigdy z ręcznikami czy poszwami, bo poszwy/ręczniki wpadały do prześciardeł i robił się taki tobołek :), wewnątrz którego było niedosuszone pranie.
Tak więc wydaje mi się, że wszystko robię zgodnie ze "sztuką" i mam jedynie obawy teraz, że coś ten silnik inverterowy nie jest taki super jak zachwalają - niby 10 lat gwarancji, a już po kilku miesiącach "warczy" 😞 Głośna praca nie zależy od wielkości załadunku, natomiat pojawia się po tym jak suszarka chwilę popracuje i nagrzeje się - tak po ok 20-30 min.
ps. wątek, który wskazałaś czytałem chyba cały, ale tam głównie było o tej czerwonej kontrolce filtra (z nią nie mam problemu) i o tym nieszczęsnym wymienniku, który jest piętą achillesową tej w sumie fajnej suszarki. Natomiast nie znalazłem nic o kontrolce alarmu filtra ( o tą chodzi ). Ale może z nią nie będzie już problemu, jeśli oczywiście to była kwestia tego zabrudzone czujnika temp ?
29-05-2019 12:58 PM
Cześć @adamkk ,
Kontrolka wymienika może pojawić się w dwóch przypadkach. Albo filtr na wymienniku nie jest włożony poprawnie, albo wymaga czyszczenia. Jeśli po wyczyszczeniu się nie pojawia to wszystko jest ok.
Co do głośniejszej pracy - masz to może nagrane? Zweryfikowałabym ten dzwięk I podpowiedziałabym co dalej.
22-10-2019 09:16 PM
Dzień dobry,
chciałem się podpiąć do tematu w kwestii głośnego/dziwnego dźwięku ww. suszarki. od wczoraj suszarka zaczęła wydawać dźwięk podobny do traktora. Nie zauważyłem go wcześniej. Dzieje sie to po jakimś czasie pracy, jakby wrzucała inny bieg. Suszarka jest ustawiona na pralce, odległości do scianek i sasiadującyh półek zgodnie z instrukcją. Suszarka jest wypoziomowana, filtr czyszczony po każdym praniu. Instalacja łącznika zgodnie z instrukcją. Dźwięk pojawia się przy różnej wielkosci wkładu. Zmiana dźwięku następuje ok 45 sekundy: Nagranie suszarki.
Pozdrawiam,
Kuba Jaromin.
23-10-2019 08:16 AM — edytowano 23-10-2019 08:17 AM
Cześć @kjaromin,
skontaktuj się z naszym działem technicznym, wyślij proszę ten link tutaj: https://www.samsung.com/pl/support/erms1 . Warto przedstawić go do odsłuchu technikom. Pamiętaj też o konieczności czyszczenia wymiennika, na pewno dostaniesz takie pytanie!
25-10-2019 11:08 PM
Wracam do tematy, który rozpocząłem - buczenie wciąż występuje, mimo, że suszarka wydaje się suszyć prawidłowo. Nie mniej jednak odgłosy dochodzące z silnika (chyba) są niepokojące - zgodnie z sugestią również nagrałem ten dźwięk ale na filmiku, żeby pokazać jak jest ustawiona szuszarka: tutaj film . Buczenie słychać na samym początku filmu (do ok 17 sekundy). Potem zatrzymuję suszarkę (PAUZA) i otwieram drzwiczki żeby pokazać ilość ładunku. Po ponownym włączeniu suszarka pracuje normalnie, aż do ok. piątej minuty filmu (dokładnie 5:30) - po tym czasie znowu zaczyna buczeć. Gdyby nie to, że suszarka z pralką stoją w pralni, a nie np: w łazience to już dawno bym to reklamował - teraz przeważnie tego nie słyszę, bo pralnia jest na parterze domu, a mieszkamy na piętrze. Co nie znaczy że wszystko jest w porządku. Proszę Expertów o podpowiedź co dalej z tym zrobić, bo za chwilę z suszarki zrobi się traktor 😞
26-10-2019 12:35 PM — edytowano 26-10-2019 12:35 PM
Cześć @adamkk ,
Czy zgłosiłeś to zgodnie z radą @PrzemysławK do wsparcia technicznego? Dostałeś jakąś decyzję?
02-09-2020 10:36 PM
Cześć
Mam pytanie odnośnie tego wymiennika ciepła. Czy jak go czyścicie z "paprochów" które się od czasu do czasu na nim zbierają to mam wrażenie że zbiera się tam czasami wilgoć, woda. Też tak macie czy to normalne?
03-09-2020 12:42 AM
Tak, no normalne - natomiast trzeba wiedzieć o jednej ważnej rzeczy - czyszczenie lamelek trzeba robić baaardzo delikatnie, żeby ich nie pokrzywić. Ja to robiłem szczoteczką do protez, ale lepiej sprawdza się płaski pędzel do kaloryferów. Najlepiej przyciąć nieco długość włosia, żeby było bardziej sztywne i wymiatać paprochy tylko i wyłącznie ruchami góra-dół (w żadnym wypadku na boki bo pokrzywisz delikatne lamelki). Później paprochy usunąć mocnym odkurzaczem nie dotykając lamelek.
Jest jeszcze jedna istotna rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę - jak bardzo byś nie dbał o tą suszarkę i jej nie czyścił, przyjdzie taki czas, że cały układ chłodzący po prostu się zapcha (u mnie trwało to ok 1,5 roku, suszenie średnio 3x w tygodniu). Do tego dochodzi możliwość rozszczelnienia się miedzianych rurek, w których krąży czynnik, a tego praktycznie się da naprawić - objawy były takie, że pranie było niedosuszone, na drzwiczkach od wewnętrznej strony gromadziła się wilgoć mimo długiego suszenia. Dodatkowo zaczęło być słyszalne charakterystyczne świszczenie - układ był nie drożny i powietrze wydmuchiwane było innymi drogami, nawet było czuć "dmuchanie" wokół drzwiczek - serwisant je uszczelnił" przez skrócenie plastikowych tulejek śrub mocujących front - nie wiele to dało. Jak już po każdym cyklu suszenia wyświetlacz był zaparowany od środka, a spod klapki wymiennika lała się po podłodze strużka skroplonej wody (tak jakby coś przeciekało), to już jednoznaczny sygnał, że trzeba wymienić praktycznie całe "serce" suszarki, czyli cały dół (układ wymiennika). Na szczęście wymianę miałem na gwarancji dzięki ogarniętemu serwisantowi - o kosztach naprawy pogwarancyjnej nawet nie myślę, bo to praktycznie koszt nowej suszarki. Ten model tak ma po prostu (jak większość suszarek z pompą ciepła czyli układem zamkniętym), tak więc jeśli jeszcze masz na gwarancji to opłać jej przedłużenie na 5 lat - koszt ok. 400-500 zł, ale przez ten czas masz spokój. U mnie po wymianie układu wymiennika chodzi jak nowa. Ciekawe jak długo...