Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Suszarka Samsung DV90M6200CW - głośna praca, alarm filtra wymiennika ciepła, czyszczenie

(Temat utworzony: 28-05-2019 12:00 AM)
10781 Wyświetlenia
adamkk
Apprentice
Opcje

Witam, od kliku miesięcy użytkuję suszarkę model:

DV90M6200CW

pojawiły się następujące problemy:

1) kilka dni temu zaświeciła się na wyświetlaczu ikonka ALARM FILTRA WYMIENNIKA CIEPŁA - producent nie pokwapił się wyjaśnić w instrukcji co oznacza ten alarm i co zrobić jeśli się pojawi. Suszarka użytkowna jest zgodnie z instrukcją. Filtr wyłapujacy włókna czyszczony jest regularnie, po każdym suszeniu. Co kilka cykli suszenia czyszczony jest również wymiennik.  W chwili obecnej kontrolka "alarmu" nie świeci się za każdym razem - wyświetla się losowo, co jakiś czas. Co z tym fantem zrobić ?

2) Od czasu jak zaświeciła się w/w ikonka ALARM FILTRA WYMIENNIKA CIEPŁA , suszarka zaczęła pracować wyraźnie głośniej. Na samym początku suszenia jest OK, ale po kilkunastu minutach, jak temp. wzrośnie zaczyna głośno buczeć - odgłos wydobywa się z prawej części suszarki, po przeciwnej stronie wymiennika - czy to czasem nie miejsce gdzie jest silnik inwerterowy ?? Buczenie to nie jest związane z w.w alarmem filtra - nawet jak nie świeci się ta kontrolka, to buczenie występuje. Jeśli w tym czasie włączę na chwilę pauzę i otworze drzwiczki suszarki, to po wznowieniu jej pracy przez ok 1 min cicho pracuje, a potem znowu narasta buczenie (charakterystyczne jest to, że to buczenie narasta w ciągu kilku sekund, nie jest to dźwięk który pojawia się skokowo, tylko jakby "rozpędza się" to buczenie). O co może chodzić ? Silnik ??

3) trzecia sprawa dot. tematu wielokrotnie poruszanego już na forum w innych wątkach - czyszczenie wymiennika. Koszmar chyba każdego użytkwnika tej serii suszarek. Podpowiem tylko, że faktycznie lepiej czyści się na mokro, najlepiej zaraz po suszeniu. Ja do tego używam ... szczoteczki do protez zębowych , w AUCHAN można kupić za ok. 4 zł. Ważny jest ten kształt, lekko wygięty i twarde, długie włosie. Najpierw ściągam brud z wymiennika ruchami z góry do dołu (nigdy na boki, bo można zniszczyć delikatne lamele wymiennika), potem odkurzacz albo gąbeczka.

Potwierdzam, że osoba odpowiedzialna za konstrukcję tego wymiennika, powinna wylecieć na ... zbitą twarz. Albo za karę jeździć do wszystkich użytkowników tego urządzenia i sama czyścić wymienniki. Dramat... Producent aby zochować swoją twarz, powinien opracować jakiś KIT lub dodatkowy filtr, który ratuje to rozwiązanie i zrobić akcję serwisową w ramach której bezpłatnie naprawi ten ewidentny bubel konsktrukcyjny. Nie można było zrobić wyjmowanego wymiennika ??? jak na przykład tutaj ??? Rozumiem, że chodziu o to, żeby serwis mógł zarobić, a także o to żeby za długo nie cieszyć się zakupionym urządzeniem, skoro można kupić kolejny nowy model, ale w ten sposób nie przywiązuje się Klientów do swojej marki, raczej  kieruje ich do konkurencji ....

0 Like
Marcin_S
Apprentice
Opcje

Witam, chciałbym podpiąć się do tematu, gdyż mam identyczny problem jak autor posta.

Moja suszarka ma obecnie 13 m-cy i dokładnie w sobotę odmówiła współpracy i na tą chwile nie obraca bębnem. słychać głośniejszą prace silnika, tak jakby chciał wystartować, ale po chwili milknie i na nowo próbuje wystartować. Próba odbyła się na pustej suszarce.

@adamkk czy Twój problem został rozwiązany? Znasz może przyczynę.

Jak najlepiej zareklamować sprzęt zakupiony w sklepie internetowym?

0 Like
RadekP
Pathfinder
Opcje

Cześć @Marcin_S,
Jeśli wykluczysz ewentualne ciala obce, uszkodzenia mechaniczne lub brak zasilania (Warto spróbować podłączenia do innego gniazda. Jeśli jest przedłużacz, to należy się go pozbyć), to możesz sprzęt zgłosić u sprzedawcy, korzystając z tytułu rękojmi, albo u producenta na gwarancji. Tutaj masz link do wszystkich ścieżek kontaktu z producentem: KLIK.

Marcin_S
Apprentice
Opcje

Cześć, dzięki za odpowiedź. Nie wiem gdzie miałbym szukać ciała obcego? Zasilanie jest. Gniazdko jest cały czas to samo, nie jest to przedłużacz. 

0 Like
adamkk
Apprentice
Opcje

@Marcin_S - mój problem związany z okresowo głośniejszą pracą nie został rozwiązany, bo ... ten typ tak ma :smiling-face: Tzn. ten dźwięk, który pojawia się w trakcie pracy ("buczenie") to praca pompy ciepła, załącza się podobnie jak kompresor w lodówce, żeby wytworzyć różnicę temperatur i skroplić wilgoć.  Natomiast podczas kolejnych wizyt serwisu postępowały inne objawy np: nieszczelność drzwiczek (słyszalny świt powietrza, który ustępował jak dociskałem drzwiczki - pomogła łopatologiczna sprawa, czyli skrócenie nożykiem do tapet tulejek w które wkręcany są wkręty mocujące front suszarki - podobno fabryczne niedopatrzenie), niedosuszanie prania, zaparowany wyświetlacz, aż w końcu wyciek wody spod drzwiczek wymiennika ... Skończyło się wymianą całego zespołu wymiennika (cały spód suszarki, gdzie jest wymiennik, rurki z czynnikiem, pojemnik skraplacza itp) - czyli generalnie "serce" całej suszarki. Teraz chodzi jak nowa, co nie zmienia faktu, że jak z biegiem czasu zapcha się obieg powietrza (te delikatne aluminiowe lamelki wymiennika) to nie ma ratunku, trzeba wymieniać cały "dół" suszarki. Zapycha się mimo regularnego filtrów, uszczelek, wymiennika, nie ma to siły 😞 O kosztach nawet nie myślę, od razu najlepiej przedłużyć gwarancję na możliwie najdłuższy czas (5 lat chyba max).

Natomiast to o czym Ty napisałeś - że silnik  w ogóle nie ruszy bębnem to tak nie miałem, ale wygląda na jakiś problem z silnikiem. Na wyłączonej suszarce sprawdź czy jesteś w stanie obrócić bęben ręcznie - będzie szło ciężko, ale powinno dać się obrócić i wówczas sprawdź, czy w trakcie obrotu opór jest cały czas taki sam, czy może w trakcie obracania są momenty że coś go blokuje - powinien stawiać taki sam opór w trakcie pełnego obrotu. Możesz też spróbować odkręcić 3 śrubki mocujące górny blat suszarki (z tyłu obudowy) , zdjąć blat i wówczas zobaczysz bęben od góry, który powinien być opasany gumowym paskiem napędowym o szerokości ok 1 cm - ten pasek powinien mocno przylegać do bębna, nie powinno dać się go przesunąć ani podnieść - możesz też pokręcić ręcznie bębnem i sprawdzić czy na całej długości pasek jest OK, czy coś pod niego nie wlazło (w sumie nie wiadomo skąd, ale sprawdzić można). Jeśli wszystko wygląda OK, a silnik nie daje rady, to najpewniej jego wina albo sterowania. Nie ma co się zastanawiać - jak sprzęt na gwarancji to złóż zlecenie serwisowe na stronie https://www.samsung.com/pl/support/your-service/main/  i opisz problem (wymagane logowanie i rejestracja produktu ). WAŻNE: żeby zaoszczędzić czas na wymianę informacji od razu napisz w zleceniu, że: 1) suszarka jest podłączona do gniazdka z uziemieniem bezpośrednio bez żadnych przedłużaczy, 2) suszarka jest wypoziomowana, 3) są zachowane odległości dookoła suszarki (np: nie jest "przyklejona" do ściany), ani nic na niej nie stoi, 3) filtry i wymiennik są regularnie czyszczona 4) suszarka nie jest "przeładowana" tzn nie dajesz za dużo prania. Potem otrzymasz potwierdzenie przyjęcia zlecenia serwisowego, a serwis najbliżej Twojego miejsca zamieszkania, sam do Ciebie zadzwoni. To akurat działa dość sprawnie. Przygotuj dowód zakupu na wizytę serwisanta.

BTW: jeśli jeszcze nie masz, to zaopatrz się w taką szczotkę do czyszczenia wymiennika: https://north.pl/promo/szczotka-czyszczaca-do-suszarki-samsung--dc6700957a-,3D5-VQ-CL26-HX7.html

ew. zapytaj serwisanta jak przyjedzie - mi sprezentował ten gadżet i chyba najlepsze do czyszczenia tego badziewnego wymiennika. Ja go czyszczę na mokro - spryskuję wodą ze spryskiwacza, czekam chwilkę i delikatnymi ruchami z góry na dół usuwam paprochy, następnie odkurzacz i tak kilka razy - ale delikatnie żeby lamelek nie pokrzywić.

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @Marcin_S @adamkk 

@adamkk  Twoje rady są super, poza samodzielną naprawą, czy rozkręcaniem sprzętu😉 Do napraw, nawet po gwarancji uprawnione są tylko nasze serwisy 💪

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
adamkk
Apprentice
Opcje

...Twoje rady są super, poza samodzielną naprawą ...
dlatego napisałem, że jak sprzęt na gwarancji to nie ma co się zastanawiać, tylko złożyć zlecenie serwisowe. 

Zawsze serwisantom "patrzę na ręce" :smiling-face: , ale bardziej z ciekawości - wiele czynności, które wykonują jak np: odkręcenie blatu to jeszcze nie naprawa, a suszarka to nie prom kosmiczny :smiling-face: Ja akurat lubię widzieć jak coś działa i sam wiele rzeczy naprawiam (śmiem twierdzić, że nie gorzej niż serwis :)) Ale są tacy ludzie, którzy i śrubkę potrafią zepsuć, więc fakt, lepiej wezwać serwis zwłaszcza kiedy jest gwarancja.

ps. sprzęt na prawdę ładny, ale wciąż twierdzę, że za projekt wymiennika w tej suszarce i ułomność konstrukcji (trwałość) to należy się "złota malina"...

0 Like
Marcin_S
Apprentice
Opcje

Dziękuję za wszelkie rady. 

W odpowiedzi na Twoje sugestie

1. Bęben pracuje z oporem na całym obrocie. 

2. Pokrywy nie chcę ściągać ze względu na gwarancję, boję się że jakiś serwisant może dopatrzyć się ingerencji i z miejsca odrzucą reklamację.

3. Pędzelek mam taki jak z linku, był na wyposażeniu suszarki 🙂

Pozostaje tylko zlecić naprawę serwisowi. 

Dzięki za wsparcie. 

Pozdrawiam 

0 Like
Marcin_S
Apprentice
Opcje

Witam po raz kolejny.

Utworzyłem zlecenie w serwisie, dostałem odpowiedz i prośbę o udzielenie kilku dodatkowych odpowiedzi. Wchodzę na status sprawy a tam widnieje monit o tym, że jest zamknięta i nie mam możliwości odpisania. Co w związku z tym, jak mam się kontaktować dalej?

0 Like
Opcje

Cześć @Marcin_S,

Jeśli to był Your Serwis możesz założyć nowe zlecenie, lub przesłać odpowiedzi przez formularz kontaktowy na stronie: https://tiny.pl/7d9tq .

0 Like
Marcin_S
Apprentice
Opcje

Temat rozwiązany na czacie z miłą Panią o imieniu Aleksandra 😉