Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Lód w zamrażalniku lodówka no Frost

(Temat utworzony: 30-03-2018 05:55 AM)
162320 Wyświetlenia
Tolkien12
First Poster
Opcje

Witam mam problem lodówka no Frost a w zamrażalniku na tylnej ściance szron plus szuflady pod tzn zamarznięta wodą tak jakby skroplona wodą zamarzła czy to normalne  

0 Like
Przejdź do rozwiązania
76 Odpowiedzi
Sidspeed
Apprentice
Opcje

To pytanie jest raczej nieprecyzyjne. Cały czas tematem do rozwiązania jest, NAGLE zbierający się lód i woda w zamrażarce. Wieksość pytań - jak mozna zauważyć - dotyczy nie "nówek" sztuk dopiero uruchomionych, tylko chłodziarko zamrażarek pracujących juz długo, czasami jeszcze na gwarancji ale wieszość jak widać, jet już dawno po gwarancji i  już mających po kilka lat po gwarancji. Więc, czy ma ktoś grzejnik koło lodówki albo .....no to chyba, że ja przestawił / zmienił jej lokalizację, ale raczej to rzadkość. A jak widze, jednoznacznie nikt nie dał tu produktywnej logicznej odpowiedzi.

0 Like
Opcje

Cześć @Sidspeed ,

Z informacji od innych użytkowników mogę wnioskować, że często rozmrożenie urządzenia pomaga. Jeśli w Twoim przypadku tak nie było, najlepiej będzie skontaktować się z serwisantem. Technik znajdzie przyczynę gromadzenia się lodu/wody i przedstawi możliwe rozwiązania. 

0 Like
Sidspeed
Apprentice
Opcje

Dzień dobry. Nie jest tak różowo, z reguły nie kończy się na pierwszej wizycie serwisanta z serwisu tylko wręcz zaczyna się gehenna z kolejnymi i kolejnymi usterką / kami. A tu jak widzę wcześniej / "wyżej" napisane / opisane zostało działanie podjęte przez jednego z użytkowników no i tylko chciałbym dowiedzieć się efekcie końcowym. Ale domniemam, po konkretnym, rzeczowym opisie podjętych działań i dostrzeżonych jasnych niedoróbek, analitycznym zadziałaniu, że powinny być efekty - no właśnie tego chciałem się odwiedzić konkretnie, a nie tworzyć tutaj kolejnego monologu/objaśnień niejasności. Poza tym jednym opisem, nikt tu nie podał konkretnego,konstruktywnego rozwiązania - telefon do serwisu to jest ostateczna ostateczność krytyczna :):).

elcia123
First Poster
Opcje
witam w lodówce no frost przymraża mi produkty tj. obsada się na nich lód co robić. lodówka nie jest na gwarancji
0 Like
RadekP
Pathfinder
Opcje

Cześć @elcia123
Przede wszystkim sprawdź szczelność komory, obejrzyj uszczelki pod kątem odkształceń i uszkodzeń. Jeśli lód osadza się, bo np. zatkane są kanaliki odprowadzające wilgoć, to rozmrożenie urządzenia też może pomóc. :smiling-face: 

Monika37
First Poster
Opcje

Dzień dobry mam lodówkę Samsung i dokładnie dzieję się to samo, nie jest ona już na gwarancji. Więc muszę wezwać serwis i tu rozpiętość cen ogromna od 190-300 zł. Czy mogę zatem próbować dojść do tego sama. Lód zbiera się pod dolną szufladą zamrażalnika, cieknie potem z boku woda z niej.

RL58GPEMH

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

Cześć!

Możesz spróbować rozmrozić lodówkę na 24h. Jeśli problem się powtórzy, sprawę problemów z kanałami skroplin najlepiej skonsultować z serwisem. Zdalnie nic innego nie wymyślimy. Wyszukiwarka serwisów tutaj -> https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

kemoiz
Apprentice
Opcje

Dzień dobry.

Czy mógłbym uzyskać informację, gdzie w modelu Samsung RS7768FHCBC znajduje się odpływ skroplin.

Zbiera się lód na dole zamrażalnika i czasem Woda wypływa na zewnątrz. Do tego nie działa dozownik wody.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kemoiz  Dzień dobry 

odpływ skroplin znajduje się z tyłu w okolicach kompresora.

Members_0TliXq2
First Poster
Opcje

Miałem ta sama sytuację co opisywana. Rozwiązanie jest proste, trzeba wyjąć szuflady z zamrażalki, odkręcić 3 śrubki krzyżakowe mocujące plastikowa płytę z nawiewami, odpiąć 2 wtyczki z wentylatora, odstawić płytę i zając się zebranym tam lodem. Oczywiście lodowka musi być wyłączona z prądu bo wciąż będzie mrozić.  Teraz zajmujemy się szybkim odmrożeniem zamrażalnika:

Ukladamy na dnie recznik,najlepiej frotte bo bedzie duzo wody. Wkładamy garnek do środka z wrzatkiem i zamykamy na chwilke. Powinno już się nieco odmrozić i można usunąć lód z metalowego korytka. Teraz bierzemy suszarkę i nagrzewamy miejsce spływu wody aby lód znajdujący się w spływie całkiem się rozpuścił. U mnie wpadł listek z natki pietruszki i zatkał cały odpływ i wszystko zamarzło, czego wynikiem był brak możliwości odprowadzenia wody do pojemnika nad sprężarka. Ja odsunąłem lodówkę i jeszcze pomagałem drucikiem od dołu od tego splywu zrobić dziurkę. Jak zaczęła troszkę lecieć wodą z odpływu, przelewałem wrzątek przez kanalik spływowy do całkowitego usunięcia lodu.

Po zakończeniu całej operacji lekko podziałem metalowa rynienkę aby woda spływająca z funkcji no Frost nie dostała się na dno szuflady.

Problem jak na razie zniknął.