28-08-2024 12:48 AM
Dzień dobry ,
stałem się posiadaczem - dostałem w "spadku" - podczas zakupu mieszkania ogromną "szafę" 2 drzwiową ( side - by side ) , i ... już się jej boje , bo czy nie spadną na mnie same kłopoty ( używana kilka lat ) , po pierwsze : zużycie prądu , na tabliczce znamionowej jest że : ( zdjęcie )
czy to oznacza że lodówka zużywa 600 W ? ( plus kostkarka 90 , to będzie 700 ? !!! ( ? ) , jeśli to prawda, to przy obecnych cenach prądu , roczne będzie mnie to kosztowało około 6 tyś zł ( lodówka ze względu na swoją specyfikę , pracuje " na okrągło 24 h , ( nie wyłącza się aby "odpocząć" - że niby jakiś "no frost" itp ) , więc, nic tylko wywalić to na "złom" i zakupić nową ( po kilku miesiącach koszt się zwróci ) - czy faktycznie tak jest ?
po drugie : nie chcę żądnej kostarki / nie chce żadnego dozownika na wodę , więc czy mogę te moduły jakoś wyeliminować z życia ? ( aby mi nic "nie kapało" / "nic nie chrobotało" itd )
przy okazji : lodówka obecnie nie pracuje , w mieszkaniu jest remont dlatego została wyłączona ( dzienne zyżycie prądu to jakieś 16 zł , wg założeń tablicznki znamionowej ) ale.. zauważyłem / wyczułem że właśnie z owej kostarki strasznie śmierdzi... siarką ( ? ) - przypomna to taki zapach ( bardziej smród ) - przypomnę lodówka jest nieużywana od wielu tygodni , jest sucha / drzwi są otwarte przez czały czas, ów brzydki zapach najbardziej jest wyczuwalny z miejsca zaznaczonego na zdjęciu ( czuć to zawsze kiedy przchodzę obok lodówki - dzrwi sa otwarte / urządzenie odłączone - nie trzeba wkładać głowy / nosa do komory zamrażalnika
( tak jakby się z tamtąd coś wydzielało - gaz ? : w podsumowaniu , czy powinienem się bać tego brzydkiego zapachu ? , no i po trzecie : hałas, naczytałem sie opinii , że okropnie hałasuje, że trzeba pogłaszać TV bo nie słychać , itd ( więc skoro tak , to po co SAMSUNG produkuje tak głośne urządzenia które pacują "na okrągło" i... tym samym , skutecznie uprzykrzają życie swoim klientom , coś tu ewidencie się nie zgadza : albo ja MOCNO PRZESADZAM ( wolabym żeby tak było ) , albo... ( sam już nie wiem
podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami / albo doradzcie mi co ewentualnie mam zrobic : ( chodzi mi po głowie aby pozbyć się tego "prądożerngo / hałaśliwego potwora i zakupić "zwykłą - czyli nie sprawiająca żadnych problemów oraz NIE BUDZĄCĄ żadnych wątpliwości lodówką ( chłodziarką ... nie wiem jak prawdiłowo określać )
albo... rozwiejcie moje wątpliwosci 😀
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Michał
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
28-08-2024 10:08 AM — edytowano 30-08-2024 11:27 AM
02-09-2024 12:37 PM
Dzień dobry , aktualizacja : ( miałem okazję już ją trochę poużywać )
potwierdzam , lodówka nie pracuje w trybie "non stop" - ma takie chwile że delikatnie "szemrze" ale raczej ewidentnie wtedy sobie "odpoczywa" , owszem, kiedy sie ochładzała po 1-szym uruchumieniu, faktycznie - wentylatory hałasowały , ale potem ( w końcu ucichły ) już było o wiele przyjemniej - czyli do zaakceptiowania. ale.... czy owe wentylatory się bedą ponownie uruchamiały ( jak długo / jak często ) to już muszę poobserwować , ( także w kwestii zużycia energii , ale chyba też to nie jest tak , jak pierwotnie szacowałem - niestety nie mogę miernika wpiąć aby zmierzyć to bezpośrednio - brak swobodnego dostepu ) - a ów "zapach siarki" , to chyba taka albo "oczywista oczywistość". Był odczuwalny ( chodziarce / zamrażarce ) w miejscach gdzie jest nawiew zchłodzoenego powietrza, i chyba ma to związek z obiegien tego zimnego trumienia powietrza , w podsumowaniu : już się "nie boję" tej maszyny 🙂 , i raczej nie należy się bać.
mam jeszcze dodatkowe pytania, ale to już może w nowym wątku, dziękuje za zainteresowanie i za udzielone wskazówki / podpowiedzi
28-08-2024 06:44 AM — edytowano 28-08-2024 06:48 AM
28-08-2024 07:45 AM
Niestety atyfiety nie ma ( nie mogę znaleźć ) , ale sprzedawczy którzy opisywali swój przedmiot ( oczywiście to było kilka lat temu ) dawali klasyfikację "F" oraz tą samą informację że "roczne zużycie to okolo 400 kWh, no ale jak się to ma to owej tabliczki ? ( jak rozszyfrować owe zapsy : 280 / 320 , ja to traktuje jako "280 chłodziarka , 320 zamrażarka razem 600 W ) a to że łodówka pracuje "cały czas" to jest ponoć zasługa siników "inwerterowych" , ktoś gdzieś na furum pisał że wzywał serwis , ktory oznajmił że "lodówka mus tak pracować "
28-08-2024 07:49 AM
28-08-2024 09:21 AM
No dobrze... tak też oczywiście zrobie, a coś możemy ustalić w temacie tego zapachu "siarki" w module kostkarki ? czy mogę ją jakoś całkowicie wyłączyć aby aby całkowicie nie funkcjonowała w systemie ( pomoć mogę to zrobić jdynie z poziomu palela na drzwiach .. innymi słowy
za kilka dni się wprowadzam a więc potrzebuje urychomić lodówkę, ( po kilku tygodniowym całkowitym odpoczynku ) co i w jakiej kolejności powiniem zrobić aby ją uruchmić ( w aki spsoób aby wyeliminować kostarkę ) i żeby się do niej woda nie dostawała ( no i żeby coś sie nie uszkodziło / zatarło itd / itp _
28-08-2024 09:27 AM
28-08-2024 10:08 AM — edytowano 30-08-2024 11:27 AM
30-08-2024 10:38 AM
OK, dziękuje za wskazówki
01-09-2024 10:01 AM — edytowano 01-09-2024 10:03 AM
02-09-2024 12:37 PM
Dzień dobry , aktualizacja : ( miałem okazję już ją trochę poużywać )
potwierdzam , lodówka nie pracuje w trybie "non stop" - ma takie chwile że delikatnie "szemrze" ale raczej ewidentnie wtedy sobie "odpoczywa" , owszem, kiedy sie ochładzała po 1-szym uruchumieniu, faktycznie - wentylatory hałasowały , ale potem ( w końcu ucichły ) już było o wiele przyjemniej - czyli do zaakceptiowania. ale.... czy owe wentylatory się bedą ponownie uruchamiały ( jak długo / jak często ) to już muszę poobserwować , ( także w kwestii zużycia energii , ale chyba też to nie jest tak , jak pierwotnie szacowałem - niestety nie mogę miernika wpiąć aby zmierzyć to bezpośrednio - brak swobodnego dostepu ) - a ów "zapach siarki" , to chyba taka albo "oczywista oczywistość". Był odczuwalny ( chodziarce / zamrażarce ) w miejscach gdzie jest nawiew zchłodzoenego powietrza, i chyba ma to związek z obiegien tego zimnego trumienia powietrza , w podsumowaniu : już się "nie boję" tej maszyny 🙂 , i raczej nie należy się bać.
mam jeszcze dodatkowe pytania, ale to już może w nowym wątku, dziękuje za zainteresowanie i za udzielone wskazówki / podpowiedzi