Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Komunikaty w pralkach - SUD

(Topic created on: 03-03-2018 11:03 AM)
101938 Views

I have this problem too (1)

Options

Cześć Userzy,

Dzisiejszy temat to komunikat błedu w pralce. Komunikat  SUD.

Co znacza?

Otóż jest to informacja o zbyt dużym zapienieniu w pralce. Co ważne, nie jest to błąd a komunikat informacyjny. W większości przypadków będzie oznaczać że użyliśmy zbyt dużej ilości proszku/płynu i pralka wytworzyła zbyt dużo piany. Przy kolejnym praniu wystarczy zmniejszyć ilość detergentu.

Jeśli już pojawi się ten komunikat i pralka zatrzyma swoją pracę to co dalej? Pralka zatrzymuje się do momentu aż poziom piany opadnie i wznawia program automatycznie. Więc nic nie trzeba robić, wystarczy chwilkę zaczekać.

Gdyby sytuacja się powtarzała należy sprawdzić :

- czy używasz odpowiedniego, zalecanego rodzaju detergentu. Chodzi tu głównie o ilość detergentu dodawanego do prania. Jeśli stosujecie się do dawkowania detergentu podanego na opakowaniu to ten komunikat nie powinien się zdarzać.

- użyj detergentu o wysokiej wydajności, aby uniknąć nadmiernej ilości piany. Nie zaleca się stosowania detergentów o niskiej wydajności.

- pamiętaj o zmniejszeniu ilości detergentu w przypadku miękkiej wody oraz małych lub lekko zabrudzonych załadunków. Czyli dostosowujemy ilość detergentu do aktualnego wsadu i zaleceń producenta.

Dodatkowo, jeśli sytuacja powtarza się często, a zapienienia nie widać gołym okiem, może to oznaczać że detergent z poprzednich prań zgromadził się w niewidocznych częściach urządzenia. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie eco czyszczenia bębna.

W zależności od urządzenia wybieramy taki program albo, jeśli programu takiego pralka nie posiada - ustawiamy normalny program na 95 stopni. Bez załadunku i bez detergentu oczywiście. Ma to na celu wyczyszczenie urządzenia wewnątrz, czyli tam gdzie resztki detergentu mogą się gromadzić.

Uwaga! Jeśli użytkujemy sprzęt długi czas a nigdy nie było wykonywane takie czyszczenie jeden raz może nie pomóc - wtedy powtórzcie czynność kilkakrotnie.

Zdarzył wam się taki komunikat kiedykolwiek? Powtórzył się kiedykolwiek? Gdybyście mieli jakieś pytania dotyczące SUD-a lub jakiekolwiek inne piszcie śmiało.

11 REPLIES 11
nalldavid751
Journeyman
Options
U mnie jest identyczny błąd. Mój model jest z 2013 roku. Dokonałem tego płukania w 95 stopniach i bez efektu. Co teraz?
0 Likes
Joa_
First Poster
Options

Wyczyść filtr, wyczyść kołnierz, sprawdź, czy nic tam nie utknęło np. skarpetka - u mnie często pralka wciągała chusteczki przeciw farbowaniu, których używam i to one w filtrze albo w kołnierzu powodowały przytkanie i ten komunikat w pralce o zbyt dużym zapienieniu.

0 Likes