Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Urzadzenia zigbee a wsparcie samsungthinks

(Topic created on: 11-03-2022 06:37 AM)
1611 Views

I have this problem too

Kristofer21
Explorer
Options
Witam czy urzadzenia zigbee  z protokołem tyua będą współpracować z aplikacja smartthings bez instalowania innej aplikacji typu tuya smart ?
0 Likes
9 REPLIES 9
OleksiiA
Moderator
Moderator
Options

@vdsl2, dobrze pamiętam, że na forum podobny temat już się pojawiał i odpowiedź była "nie"?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Kristofer21
Explorer
Options
Ok dzięki
0 Likes
OleksiiA
Moderator
Moderator
Options

@arapalski, a Ty coś wiesz na ten temat?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options
arapalski
Samsung Members Star ★
Options
Wiele zależy od urządzenia, tak naprawdę to loteria. Są sprzęty Zigbee Tuya, które da się podłączyć do centrali SmartThings Hub. Ewentualnie można spróbować podłączyć do centrali Tuya a ją poprzez integrację chmurową z aplikacją SmartThings. Testować będę zaraz pilota z Zigbee Tuya, dam znać czy się udało zintegrować 😉
Poznaj świat inteligentnego domu SmartThings.
Kristofer21
Explorer
Options
Jeszcze znalazłem urzadzenia marki sonoff które współpracują rzekomo że smartthings i pytanie czy do takiego gniazdka https://allegro.pl/oferta/sonoff-s26-typ-e-inteligentne-gniazdko-wifi-smart-8869514411 potrzebuje bramki czy tam huba? Bo jakoś nie uśmiecha mi się zapłacić 500 zł za smarthings hub 500 znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/zbbridge-sonoff-bramka-zigbee-wifi-9616767365 co myślicie o takim połączeniu czy ma to sens bo zielony w tym jestem a potrzebuje właśnie gniazdko żeby móc zdalnie włączyć sprzęt
0 Likes
arapalski
Samsung Members Star ★
Options
Niestety mam złe wieści. Urządzenie Scene Switch z czterema przyciskami Zigbee Tuya. Centrala SmartThings wykrywa urządzenie, ale przypisuje zły sterownik. Dodatkowo próbowałem zmienić sterownik ręcznie z listy dostępnych, niestety tutaj nawet po wybraniu "Zigbee Multi Button" czy "Zigbee Button" nie zmienia stanów w aplikacji. Całkowity brak komunikacji.
arapalski
Samsung Members Star ★
Options
Ta wtyczka komunikuje się po Wi-Fi, nie będzie działać w SmartThings. Jeśli posiadasz już centrale SmartThings Hub, polecam gniazdka IKEA Tradify TRÅDFRI komunikują się one po Zigbee i cena jest atrakcyjna. Jeśli nie posiadasz jeszcze centrali, możesz kupić gniazdka WiZ i połączyć je poprzez usługi chmurowe. Minusem tego rozwiązania jest że jeśli utracisz internet nie będzie możliwości sterowania. Integracja poprzez chmurę polega na np. tworzysz dom w aplikacji WiZ (konfigurujesz dodajesz urządzenia) następnie udostepniasz te urządzenia aby były widoczne w aplikacji SmartThings. Dodatkowym minusem jest czas reakcji, że względu na długą drogę przejścia sygnału. (Np. włączmy gniazdko, aplikacja SmartThings wysyła ta informacje na serwer on wysyła go na serwery Wiz, a one dają sygnał aby gniazdko zmieniło swój stan).
arapalski
Samsung Members Star ★
Options
Przejrzyj blog SmartThings Polska, jest tam wiele poradników dla początkujących. Dodatkowo masz recenzje urządzeń, tutaj dowiesz się jakie posiadają możliwość sterowania.
0 Likes