Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

AR12JSPFBWKNEU - wsparcie dla Smart Home

(Temat utworzony: 08-08-2021 09:38 PM)
741 Wyświetlenia

Też mam ten problem

PC022WWA
First Poster
Opcje

Witam, mój problem wygląda w sposób następujący.
Mianowicie od kilku lat mam wspomniane w temacie wątku klimatyzatory  (x2)  AR12JSPFBWKNEU. Do tej pory nie miałem potrzeby ich wykorzystywania (w sensie znajdują się w mieszkaniu w którym relatywnie rzadko bywałem). Wczoraj próbując po dłuższym czasie zalogować poprzez Smart Thing/Smart Home zauważyłem, że system/aplikacja ich nie widzi.
Postanowiłem więc dodać je do wspomnianej aplikacji ponownie.
Efekt jest taki o ile jedna jednostka wewnętrzna działa (ciężko powiedzieć w jaki sposób gdyż wczoraj jeszcze nie byłem w stanie ją sterować dziś aplikacją już ją widzi) z drugą - tą którą usunąłem i postanowiłem ponownie reinstalować sytuacja wygląda w sposób następujący.

W Smart Thing rozpoczynam dodawanie nowego sprzętu -> w momencie łączenia się klimatyzatorem pojawia się błąd 04-100  . Co więcej  "sieć" mojego AC to DIRECT-SAMSUNGAIRCON, a nie sugerowana [room a/c]

Natomiast z Smart Home wyglądało by, że jest lepiej - przechodzę poszczególne etapy konfiguracji, które kończą się na niemożności połączenia z serwerem (po uprzednim sparowaniu AC z routerem)
Jeden z komunikatów które się pojawiają to - "Wystąpił błąd podczas rejestracji urządzenia KUCHENKA na serwerze Samsung Smart Home. Spróbuj ponownie."
Także reasumując nie mam możliwości z użytkowania z istotnej dla mnie funkcji Klimatyzacji.
Brak wsparcia dla mojego klimatyzatora w Smart Things (czy tam problemy z integracją Smart Home) jest dla mnie kompletnie nie zrozumiały (tym bardziej, że jedna z jednostek wewnętrznych może być sterowana z poziomu tej aplikacji)
A i jest jeszcze kolejna wspaniała aplikacja dedykowana klimatyzacji "SmartAirConditioner" która co mnie akurat nie dziwi nie działa (w każdym razie w przypadku moich jednostek)

0 Like
4 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Łączysz się po wifi z klimatyzacją? Spróbuj zresetować moduł wifi klimatyzacji. Jest pewnie kombinacja przycisków na pilocie. Nie mam klimatyzacji Samsung, a innej firmy i też zdarzało się że nie aplikacja nie widziała klimatyzacji. Poprawiono to z kolejną aktualizacją aplikacji ale niekiedy zdarza się że będąc poza mieszkaniem i chcę zdalnie uruchomić klimatyzację nie po wifi a przez sieć komórkową to wyrzuca komunikat że przekroczono limit czasu odp sieci czy jakoś tak.
Spróbuj od resetu modułu wifi klimatyzacji. Przeloguj się w aplikacji na telefonie, a najlepiej odinstaluj aktualizacje i zaktualizuj na nowo wcześniej resetując telefon.
Jeśli jest dedykowana apka do klimatyzacji to zainstaluj ją. Smart things jest ogólnikowa.
Smart Air Conditioner wychodzi że ta apka jest dedykowana. Ma niby tylko 3 gwiazdki jeśli chodzi o opinie. Słabo ale moja ma podobnie i więcej działa niż nie działa. Spróbuj tą obsłużyć klimatyzację.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PC022WWA  Witam

Czy wcześniejsze wskazówki pomogły?

Members_JiDIDdX
First Poster
Opcje

Witam, ten sam problem ale u mnie to niekończąca się historia modułu WiFi i sterowania klimatyzatorem z poziomu telefonu/aplikacji.

Praktycznie to problemy ze sterowaniem pojawiły się zaraz po zakupie. Potem wymiana całej płytki sterującej, modułu WiFi i problem dalej jak był tak jest.

Dziwie się że w dobie wszechobecnego WiFi Samsung tak olewa temat i tak nie dopracował klimatyzatorów.

Problem ten sam moduł wysyła nazwę sieci DIRECT-SAMSUNGAIRCON a aplikacja Smart things chce aby połączy się z sieciami: 

[room a/c]
[room a/c]_E3
Samsung Room A/C_E5

Można jeszcze dokupić moduł który pozwoli tym sterować?

Choć uważam to za żenadę żeby w tych czasach tak zlewać temat i sprzedawać takie coś jak inni producenci mają to dopracowane na prawdę dobrze.

0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @Members_JiDIDdX!

Klimatyzatorami zajmuje się Autoryzowany Serwis Samsung:

Dom Serwis, tel.:  51 000 8888. Niżej link do ich strony:

https://www.domserwis.pl/

Spróbuj do nich zadzwonić, może coś więcej podpowiedzą odnośnie modułów.