Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S22 Ultra nie przyjmuje kodu PIN do karty SIM w T-Mobile

(Temat utworzony: 01-04-2022 10:23 AM)
2518 Wyświetlenia
JAdams1982
Pioneer
Opcje

Wczoraj pojawiła się aktualizacja dla S22 Ultra. Po restarcie i wpisaniu kodu PIN do karty T-Mobile telefon zwrócił błędny kod PIN. Po trzeciej próbie zażądał PUK który także nie został rozpoznany. Przełożyłem kartę SIM do innego telefonu tam działa normalnie, odblokowałem kartę PUKiem, nadałem nowy PIN. Po włożeniu karty z powrotem do S22 znowu to samo. Wyłączyłem (na innym urządzeniu) blokadę PINem karty SIM i telefon zalogował się do sieci normalnie. Następnie ponownie, już na S22 włączyłem w ustawieniach żądanie kody PIN i wpisałem nadany na innym telefonie kod PIN. Telefon włączył żądanie PINu. Jednak po ponownym uruchomieniu telefonu, znów nie działa kod PIN. Sprawdzana też była inna karta SIM z T-Mobile - dokładnie taki sam problem.

Sprawdziłem też kartę innej sieci, mianowicie z Orange - wszystko działa normalnie.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

0 Like
19 Odpowiedzi
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Jeśli błąd powstał po aktualizacji to możemy wykluczyć uszkodzenie gniazda karty sim i samej karty skoro działa na innym urządzeniu poprawnie.

Proponuję na sam początek przeprowadzić zabieg czyszczenia pamięci podręcznej telefonu tzw. Wipe Cache Partition.

Opcja wipe cache partition nie usuwa żadnych danych z telefonu. Wszystkie dane użytkownika oraz ustawienia telefonu pozostaną bez zmian.

Instrukcja jak wykonać :

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wej%C5...

Gdy powyższa metoda nie zadziała to wykonaj kopie plików i przywróć telefon do ustawień fabrycznych.

Jeśli żadna z tych metod nie przyniesie pożądanego efektu sprawdź jeszcze jak się zachowa sieć Tmobile jako karta E-sim. By włączyć taką usługę na numerze musisz skontaktować się ze swoim operatorem sieci.

Daj znać jak poszło.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

JAdams1982
Pioneer
Opcje

Problem w tym że to tylko dla karty T-Mobile. Karta Orange działa bez zarzutu.

A druga śmieszna rzecz to że po włączeniu blokady telefon napisał że "Wprowadzono nieprawidłowy kod PIN karty SIM. Pozostało prób: 8." Przecież dla PINu do SIM są tylko 3 próby...

0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Dlatego zastosuj się do powyższych wskazówek.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@JAdams1982, a ja bym jeszcze zgłosił błąd do Samsunga w ten sposób: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b%C5%82%C...

I do T-Mobile, bo może coś się gryzie systemowo, skoro z Orange jest ok.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@JAdams1982 Witam.Z tego co mi wiadomo to dla T Mobile jak i Play wlaczamy sobie kod pin? Orange ma tylko przypisany od razu? Więc dziwne żeby telefon odrzucał jednego operatora a drugiego nie. Można zrobić duplikat karty sim i zobaczyć wtedy.
JAdams1982
Pioneer
Opcje

Sprawdzone było dla dwóch kart sim z różnymi numerami (są to karty korporacyjne) i na dwóch niezależnych kartach t-mobile jest tak samo. W Plusie też działa normalnie ale na esim.

0 Like
JAdams1982
Pioneer
Opcje

Nic nie dało niestety. Ale dziękuję za pomoc.

0 Like
JAdams1982
Pioneer
Opcje

Uzupełnienie.

Za wskazówkami Działu Technicznego Samsung, przeprowadziłem reset do ustawień fabrycznych.

Pierwszy efekt był pozytywny - miałem w SIM1 kartę T-Mobile (tą z problemami) a w SIM2 kartę Orange - obydwie z włączonymi kodami PIN. 

Problem niestety powrócił po dodaniu 3-ciej karty eSIM z sieci Plus. Nie miało znaczenia które karty SIM są włączone, czy SIM1+SIM2 czy SIM1+eSIM. Jeśli jest w zapamiętana karta eSIM to problem z PINem dla karty T-Mobile występuje.

Też nie ma znaczenia czy dla eSIM jest włączone żądanie kody PIN czy nie, problem z PINem dla karty T-Mobile i tak występuje.

Na ten moment zrobiłem drugi reset do ustawień fabrycznych i nie wgrywałem tej karty z Plusa na eSIM.

Zamieniłem ją na tradycyjny nanoSIM i włożyłem do kieszeni SIM2.

Poprosiłem Samsung aby zgłosili opisany przeze mnie problem do odpowiedniego działu. Odpisali żebym odpalił logi systemowe maks. 5 min. po wystąpieniu błędu i wyslał przez Samsung Members - tyle że przy zablokowanej karcie SIM nie da się uruchomić telefonu...

Po pierwsze problem nie występuje już jeśli nie mam eSIM wgranej a po drugie to nie moje zadanie naprawiać błędy w oprogramowaniu telefonu który kupiłem jako produkt pełnowartościowy.
0 Like
HubertP
Pathfinder
Opcje
Mam ten sam problem. Równiez tyczy się to sieci T-mobile i najnowszej aktualizacji tyle ze do Galaxy S20. Jak rozwiazac ten problem?
0 Like