Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ładowanie zwykłe 5V - 2A czy 3A

(Temat utworzony: 04-06-2023 08:16 PM)
3312 Wyświetlenia
Dulson
Pioneer
Opcje
Witam, poniżej będę podawał różne akcesoria, każde z nich jest oryginalne. Posiadam ładowarkę 45W (https://www.samsung.com/pl/mobile-accessories/45w-power-adapter-black-t4510-ep-t4510xbegeu/ ) do w/w telefonie oraz kabel USB 5A, który to był w zestawie z ładowarką. Ładowarka parametry ładujące przy normalnym ładowaniu ma między innymi prąd ładowania o napięciu 5V i natężeniu do 3A, zauważyłem że telefon korzysta z ładowania 5V 2A, na pomiarze aplikacja AccuBaterry oraz watomierzem zewnętrznym. Sprawdziłem również poprzednia ładowarkę QC po wcześniejszym telefonie Note 4 o oznaczeniu EP-TA20EBE i wyniki pomiarowe były takie same, różnica to błąd pomiarowy.

Pytanie moje jest takie przy normalnym ładowaniu telefon obsługuje 5V i do 2A czy do 3A?

Dlaczego takie pytanie zadaje, u mnie zużycie kabli jest duże przez mój styl uzytkowania i taki kabel MICRO USB typ B w Note 4 starczał mi na około 3 miesiące użytkowania, a teraz ten kabel USB-C z ładowarki 45W ma 6-7 miesiąc i kończy żywot, a kabel EP-DG930MBE, który w połączeniu z ładowarką z Note 4 daje mi te 5V 2A ładowania.
S22 Ultra 512 GB Black (SM-S908BZKHEUE)
0 Like

3 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Przy normalnym ładowaniu telefon ładuje 5V i 2A a dokładnie na naszych urządzeniach serwisowych 5V 1.89A

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Dulson, jeżeli piszemy o ładowarce EP-T4510 to ładowarka obsługuje wyłącznie wolne ładowanie (10W), superszybkie ładowanie (25W) oraz superszybkie ładowanie 2.0 (45W). Nie posiada obsługi szybkiego ładowania (15W).

Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Dulson, jeżeli nie korzystasz z szybkiego oraz superszybkiego ładowania to jest tak jak napisałeś. Można korzystać z ładowarki o mocy 10W.

12 Odpowiedzi
Rozwiązanie
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Przy normalnym ładowaniu telefon ładuje 5V i 2A a dokładnie na naszych urządzeniach serwisowych 5V 1.89A
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Dulson, 5V i 3A to będzie już szybkie ładowanie 15W.

Dulson
Pioneer
Opcje
Tylko to ładowanie jest opisane na ładowarce jako normalne wolne ładowanie. Biorę pod uwagę iż telefon może tego parametru nie obsługiwać, ale natomiast inne urządzenie podłączone do tej ładowarki mogą z tego skorzystać. To jest luźne moje myślenie.
0 Like
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Dulson, jeżeli piszemy o ładowarce EP-T4510 to ładowarka obsługuje wyłącznie wolne ładowanie (10W), superszybkie ładowanie (25W) oraz superszybkie ładowanie 2.0 (45W). Nie posiada obsługi szybkiego ładowania (15W).

Dulson
Pioneer
Opcje
Wynik finałowy wychodzi taki sam jak u mnie. Nie ma się co więcej zastanawiać, tylko do pełnego działania wraca ładowarka od Note 4 o oznaczeniu EP-TA20EBE i kabel USB-C o odznaczeniu EP-DG930MBE.
0 Like
Dulson
Pioneer
Opcje
Dobra, czyli specyfikacja jakby trochę w błąd wprowadzała, mniejsza z tym, czyli jeżeli ładowanie normalne to 2A 5V to spokojnie mogę wrócić do starej ładowarki z kablem USB-C tańszym.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Dulson, 5V i 3A to są maksymalne wartości przy normalnym ładowaniu. Myślę, że nie powinno być problemu ze starszą ładowarką.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Przy szybkim ładowaniu jest już 9V
Dulson
Pioneer
Opcje
Nie korzystam z niego, więc nie wnikam w niego, chodziło mi tylko czy jeżeli telefon ładuje się przy normalnym ładowaniu 2A 5V to nie potrzebna była mi w ogóle nowsza ładowarka specjalnie kupowana, skoro i tak z opcji szybkich ładowań nie korzystam 🙂
0 Like