Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Android Auto - Galaxy Note10+

(Temat utworzony: 30-04-2020 09:59 PM)
3362 Wyświetlenia
Gumobalonowy
Apprentice
Opcje

Witam wszystkich,

Od kilku dni mecze się z aplikacja Android Auto... a raczej z jej brakiem. Juz spiesze z wytłumaczeniem od początku...

Posiadam Samsunga Galaxy Note10+ - z aktualnym oprogramowaniem (ostatnia aktualizacje systemu przeprowadzałem dzisiaj rano). Mam aktualne aktualizacje wszystkich aplikacji (regularnie je aktualizuje) oraz czyszczona pamięć. Z racji tego, że zakupiłem nowy samochód,  który ma możliwość połączenia z telefonem postanowiłem pobrać Android Auto. Niestety aplikacji nie mogłem znaleźć w sklepie Google Play. Udałem się na stronę apkmirror odszukałem wersje odpowiednia dla mojego telefonu. Pobrałem, zainstalowałem... i komunikat pozwalał mi tylko zamknąć instalator (opcja otwórz,  była niekatywna/wyszarzona).

Postanowiłem się nie poddawać i poszperałem trochę w necie, co mogę zrobić. Wykonałem zalecenia niektórych kolegów z tego forum:

- wyczyściłem pamięć aplikacji Android Auto

- wyczyściłem pamięć aplikacji Samsung DEX (oraz pozostałych aplikacji z tej rodziny)

- zrobiłem wipe cache partition 

- zainstalowalem aplikacje Car Mode

... wszystkie z wyżej wymienionych opcji nie pomogła. Oprócz jednej, której nie mogę wykonać. Mianowicie odinstalowanie aplikacji Android Auto. Nie mogę tego zrobić, gdyż w Ustawienia>Aplikacje>Android Auto mam tylko dwie opcje:

- wylacz

- wymus zatrzymanie

Tutaj zgłupiałem. Aplikacja zainstalowala się wgl w Aplikacjach Systemowych. Spróbowałem się poratować aplikacjami z Google Play do odinstalowania tej apk. Na darmo były moje starania. Jedynie pozwoliło mi to na odszukanie aplikacji w sklpeie Google Play. Tam była możliwość odinstalowania Android Auto... ale jedynie jej aktualizacji. Jeżeli je odinstaluje, mogę jedynie ponownie zaktualizować aplikacje do najnowszej wersji.

Czuje się już totalnie bezradny. Nie uśmiecha mi się przywracać telefon do ustawień fabrycznych, bo mam tutaj za dużo ustawień i aplikacji, które używam na codzień w pracy i instalowanie/ustawianie tego ponownie... na sama mysl robi mi się słabo.

Koledzy... mam nadzieje, ze ktoś z Was poratuje. Człowiek kupuje telefon z wyższej półki i oczekuje, że wszystko tutaj będzie działało jak należy. Tak, tak... zdaje sobie sprawę, że to apk nie z Google Play i ma prawo nie działać poprawnie, no ale widziałem i czytalem, ze posiadaczom innych telefonów działa to bez zarzutu. 

PS. Załączam screeny, które potwierdzają przypadłości w Ustawieniach i w sklepie Google Play:

Screenshot_20200430-183826_Settings.jpg

Screenshot_20200429-044901_Google Play Store.jpg

Screenshot_20200430-190705_Package installer.jpg

0 Like
19 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Gumobalonowy, w telefonach Galaxy aplikacja Android Auto nie jest widoczna na liście aplikacji. Powinna się automatycznie włączyć po połączeniu z zestawem samochodowym. Czy próbowałeś połączyć telefon z autem?

Gumobalonowy
Apprentice
Opcje

@nismo Przepraszam, z tego wszyskitego zapomniałem dodać. Dzisiaj właśnie pierwszy raz podpiałem telefon do samochodu (poprzez kabel). Telefon zapytał oczywiście o to, czy zezwalam na dostęp do porządanych przez niego funckji. Zezwoliłem i na tym praktycznie temat się uciął. Komputer pokładowy samochodu pokazał, że jest połączony z Samsungiem, ale w telefonie nadal się nic nie wydarzyło. Aplikacja nie pojawiła się na liście i dalej nie mogłem jej uruchomić, a tym bardzie odinstalować.

Edit. Chyba, że coś wykonałem źle. W sumie to mam taką nadzieję, bo wolałbym swoją "głupotę" niż, żeby problem okazał się bardziej skomplikowany. :shocked-face-with-exploding-head:

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Gumobalonowy, musisz poczekać na użytkowników Android Auto w telefonach Galaxy. Niestety nigdy nie korzystałem z tej aplikacji więc nie podpowiem jak powinien przebiegać proces uruchamiania. Nie jestem również pewny czy aplikacja Android Auto uruchomi się na telefonie czy po prostu system multimedialny w samochodzie przełączy się w ten tryb. Zaczekaj na podpowiedzi użytkowników tej aplikacji.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Gumobalonowy @mirudo24 napisałem już o tym w innym wątku. Google potwierdziło błędy po stronie usługi AndroidAuto dla telefonów Samsunga. Ma zostać wydana aktualizacja. Niestety brak informacji, czy aktualizacja zostanie udostępniona przez sklep google, czy wraz z aktualizacją systemu.

Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72, zgadzam się co do tego, że błąd w aplikacji występował jakiś czas temu. Od tamtego momentu minęło już trochę czasu i pojawiły się już co najmniej dwie aktualizacje więc podejrzewam, że błąd został już usunięty. Ostatnia aktualizacja Android Auto do wersji 5.2.501054 pojawiła się dzisiaj.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Ok, ale nie wiemy kto ją miał udostepnić.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Gumobalonowy
Apprentice
Opcje

@nismo @Szewcu72 Cale szczęście udało mi się rozwiązać problem. Przyznam, że zarazem jest oczywisty, ale z drugiej nie do końca.

Idąc Twoim tropem @nismo, jeszcze raz podpiąłem telefon do samochodu (tutaj nadmienię, że robiłem to tylko z kluczykiem przekręconym tak, ze komputer pokładowy chodzi i cała elektronika, ale bez uruchomionego silnika, co jest w ważne w dalszej części rozwiązania problemu). Drugim etapem, było nie kliknięcie w ikonę android auto na komputerze pokładowym, a na ikonę mirrorlink (dopiero wtedy telefon rozpoczął pobieranie specjalnego certyfikatu). Dopiero później, podjąłem próbę włączenia android auto przez ikone i aplikacja się włączyła, ale z krytycznym błędem (error 8). Postanowilem się nie poddawac i włączyłem silnik... i bingo dopiero wtedy aplikacja zaskoczyła, rozpoczęła się synchronizacja i komputer pokładowy wyświetlił już aplikacje i mapy. Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste, żeby zrobić to na włączonym silniku. Więc jak ktoś ma Note10+ i miał podobny problem, to niech wykona wszystko według moich instrukcji. 

@nismo, mimo wszystko dziekuje za chęć pomocy i natchnienie mnie do poszperania. 

Gumobalonowy
Apprentice
Opcje

@nismo @Szewcu72 Cale szczęście udało mi się rozwiązać problem. Przyznam, że zarazem jest oczywisty, ale z drugiej nie do końca.

Idąc Twoim tropem @nismo, jeszcze raz podpiąłem telefon do samochodu (tutaj nadmienię, że robiłem to tylko z kluczykiem przekręconym tak, ze komputer pokładowy chodzi i cała elektronika, ale bez uruchomionego silnika, co jest w ważne w dalszej części rozwiązania problemu). Drugim etapem, było nie kliknięcie w ikonę android auto na komputerze pokładowym, a na ikonę mirrorlink (dopiero wtedy telefon rozpoczął pobieranie specjalnego certyfikatu. Dopiero później, podjąłem próbę włączenia android auto przez ikone i aplikacja się włączyła, ale z krytycznym błędem (error 8). Postanowilem się nie poddawac i włączyłem silnik... i bingo dopiero wtedy aplikacja zaskoczyła, rozpoczęła się synchronizacja i komputer pokładowy wyświetlił już aplikacje i mapy. Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste, żeby zrobić to na włączonym silniku. Więc jak ktoś ma Note10+ i miał podobny problem, to niech wykona wszystko według moich instrukcji. 

@nismo, mimo wszystko dziekuje za chęć pomocy i natchnienie mnie do poszperania. 

EDIT. nie wiem dlaczego, ale moja odpowiedź została oznaczona jako spam. Dodaje jeszcze raz, bo myślę że może być pomocna dla innych.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Gumobalonowy, cieszę się, że udało się znaleźć rozwiązanie. Twoje wskazówki z pewnością będą przydatne dla pozostałych osób z podobnym problemem.