Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Telefon laguje po dłuższym odtwarzaniu muzyki

(Temat utworzony: 05-06-2022 06:52 PM)
665 Wyświetlenia
Woititti2005
Pioneer
Opcje
Witam, jak jeden problem z wycięciem kamerki na screenech się rozwiązał, to narodził się drugi 😆

Jestem entuzjastą muzyki, często słucham sobie późnymi wieczorami na słuchawkach. Używam oczywiście dedykowanej aplikacji Samsung Music. 

Opis problemu:
Ostatnio podczas słuchania przysnęło mi się... Po przebudzeniu się po około godzinie, chciałem wyłączyć muzyke i pójść spać. Złapałem telefon, ale coś było nie tak. Muzyka o ile grała normalnie, telefon był skrajnie nieresponsywny. Dosłownie! Kiedy przeciągnąłem palcem, żeby otworzyć panel powiadomień i skrótów funkcyjnych, ten wysunął się dopiero po około 10 sekundach, klatkując przy tym niemiłosiernie. Tak samo było z innymi gestami. Ostatkami cierpliwości udało mi się go zresetować w normalny sposób (przycisk power i dotknięcie na ekranie, wszystko oczywiście z dużym opóźnieniem).

Telefon leżał wówczas na łóżku, nie był ani gorący ani nawet odrobinę ciepły, normalna temperatura pokojowa, więc przegrzanie jako przyczynę takiego działania odrzucam. 

Dodam jeszcze, że zdarzyło mi się tak już dwa razy i dalej nie wiem o co chodzi. Telefon staram się uruchamiać ponownie w miarę regularnie, średnio 2 razy na tydzień. 

Ma ktoś jakieś wskazówki, informacje, czemu tak się dzieje? Może ktoś ma podobny problem - proszę o udzielenie się w komentarzach.

Pozdrawiam, Wojtek T.

Inne informacje:
- Galaxy Note 10 Lite
- Android 12 (ost. aktualizacja 30 maj)
- One UI 4.1
- 128Gb ROM; 64Gb karta SD; 6Gb RAM 
- Wielkość folderu z muzyką: około 3Gb (na karcie pamięci)
- Podczas słuchania, była uruchomiona aplikacja Samsung Music i Messenger
- Połączenie z ineternetem po WiFi (nic się w tle nie pobierało)
- Tryb oszczędzania energii włączony
- Słuchawki przewodowe (wejście jack)
- Clear partition cache był całkiem niedawno robiony (przy problemie z wcięciem kamerki na screenach)
- Reset do ust. fabrycznych u mnie nie wchodzi w grę (na razie nie mam czasu by się z tym całym procesem kopii zapasowych "cackać" + potem logowanie się wszędzie na nowo, pół-pamiętając wszystkie hasła itp.)

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Woititti2005
Pioneer
Opcje
Po kilkunastu testach, stwierdzam, że problemem była opcja "sterowanie muzyką za pomocą ekranu blokady". Aktualnie po wyłączeniu tego problem nie pojawia się. Dziekuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

25 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, na początek wyczyściłbym dane aplikacji Samsung Music.
Gdyby to nie pomogło to jeszcze raz proszę wykonać wipe cache partition
Woititti2005
Pioneer
Opcje
Ok, dane wyczyszczę zaraz, a sprawdzę późnym wieczorem czy przyniosło rezultaty
0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Wyłączyłbym na próbę oszczędzanie energii.
0 Like
Woititti2005
Pioneer
Opcje
Niestety nie przyniosło to rezultatów. Problem chyba leży znowu po stronie aktualizacji, ponieważ przed chwilą posypały mi się inne, ważne aplikacje (screeny). Jak zwykle pozostaje przeczekać na aktualizacje poprawkową.....Screenshot_20220606-011627_Messenger.jpgScreenshot_20220606-011726_One UI Home.jpgScreenshot_20220606-011720_One UI Home.jpg
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Soróbujmy wyłączyć tryb oszczędzania energii
0 Like
Woititti2005
Pioneer
Opcje
Wyłączyłem razem z innymi rzeczami, było tak samo, a nawet posypały się inne systemowe aplikacje jak widać na załączonych screenach w komentarzu wyżej/niżej. Prawdopodobnie to znowu wina aktualizacji....
0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
Nawet One UI? Na Pana miejscu to bym zrobił skanowanie aplikacją Dr. Web Light. Zaraz po nim zabezpieczyłbym ewentualne dane z telefonu. Kiedyś miałem takie sytuacje od tak, okazało się, że przyczyną był wirus.
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
To pozostaje tylko reset bez kopii zapasowej.

Przy okazji taka rada. Radzę usunąć wszystkie antywirusy, ponieważ one nie pomagają a źle wpływają na pracę telefonu
Woititti2005
Pioneer
Opcje
Dziwne, bo mam dwa antywirusy. AVG i Malwarebytes. W ostatnim czasie nie pobierałem nic podejrzanego ani nic z tych rzeczy, a skanuje też w miarę regularnie. Pozatem jak wspomniałem, telefon po dłuższym czasie odtwarzania jest w normalnej temperaturze pokojowej, nawet powiedziałbym że nieco chłodniejszy, a wirusy raczej skonstruowane są tak, że podczas spoczynku telefonu "pozwalają" sobie na więcej mocy obliczeniowej. Ale jak najbardziej spróbuje przeskanować trzecim antywirusem
0 Like