Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Google Maps

(Temat utworzony: 08-06-2020 06:57 PM)
3488 Wyświetlenia
Madziak
Explorer
Opcje

Dzień dobry,

Po włączeniu map i chęci skorzystania z wyznaczenia trasy, trasa zostaje ustalona poprawnie. Niestety mam problem z wskaźnikiem bo w  trakcie jazdy mój punkt nie przemieszcza się. Wszystkie ustawienia są prawidłowo ustawione, lokalizacja jest z jak najwiekszą dokładnością włączona, pakiet danych uzupelniony. Po wejściu w ustawienia map pokazuje się informacja o slabej konfiguracji/kalibracji kompasu. Czy to może być przyczyną, a jeśli nie to gdzie może być problem i jak ewentualnie tą usterkę naprawić? Zrobiłam reset telefonu, wyczyszczona pamięć map, odinstalowana aplikacja i zainstalowana na nowo, Wipe catch partition... mój wskaźnik dalej się nie porusza.

0 Like
Madziak
Explorer
Opcje
Dobrze, w takim razie spróbuje, mam nadzieję że to rozwiaze problem, i nie jest to jakaś usterka fabryczna. Zwiększona dokładność lokalizacji jest włączona też na maksimum
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Madziak  Proszę pamiętać o zrobieniu kopii zapasowej najważniejszych plików przed resetem.

Megi1
Student
Opcje

Po aktualizacji oprogaramowania w kwietniu mam dokładnie tak samo. Klika osób z firmy też. Żadne resety nic nie zmieniły. Samsung musi zadziałać i wypuścić łatkę.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Megi1  Jaki model telefonu i wersja softu ? Też podaj wersję mapy Google ?

0 Like
Megi1
Student
Opcje

Telefon to SM-A600FN, wersja oprogramowania A600FNXXU5CTC6/A600FNPLS5CTC4/A600FNXXU5CTC4, poziom poprawki zabezpieczeń 1 marca 2020, wersja mapy 10.44.2, ale po cofaniu aktualizacji mapy czy ponownej aktualizacji efekt jest ten sam. Słyszę tylko komunikat początkowy czyli kieruj się na południe (czy zachód) a następnie skręć w lewo (lub prawo) i tyle. Zatrzymanie nawigacji i ponowne uruchomienie daje ten sam efekt. Działa minutę, może nawet mniej. Kusros pulsuje, ale nie rusza się. Jest jeszcze komunikat o utrzcie połączenia GPS i tyle. Po kolejnym uruchomieniu, jeśli droga jest prosta, czasem zdążę jeszcze usłyszeć, że połączenie GPS zostało wznowione i następuje przeliczenie trasy a tuż po tej informacji znów wszytki "wisi".

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Megi1  Czy po tak dużej aktualizacji był telefon resetowany do ustawień fabrycznych ? Jak widać, masz, brand od plusa jak wiadomo, Google Maps otrzymają dodatek Android Auto.

https://doc.samsungmobile.com/SM-A600FN/PLS/doc.html

Megi1
Student
Opcje
Telefon nie był był resetowany do ustawień fabrycznych. Brand jest z plusa, ale to dual sim. Druga karta jest z T-mobile i ona jest ustawiona jako pierwsza do połączeń, sms i danych komórkowych. Infolinia samsunga podała reset do ustawień fabrycznych jako 3 pomysł na naprawę, ale motywując to źle zrobioną aktualizacją, że zdarzają się błędy podczas aktualizacji tzn, że coś się nie dogra do końca. Mam ten Android Auto. Odinstalować czy zmienić jakieś wstawienia?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Megi1, spróbuj na początek wykonać wipe cache partition. Zabieg ten nie usuwa żadnych danych z telefonu. Do kompletu wykonaj czyszczenie danych aplikacji Mapy (Ustawienia > Aplikacje > Mapy > Domyślna pamięć > Wyczyść dane).

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Megi1  Karta SIM nie mam nic wspólnego, ale po tak dużej aktualizacji powinno się zrobić Hard reset. Mam ten sam telefon, ale bez brandu i działa mapa.

konto_usunięte
Voyager
Opcje

@Megi1 sprawdź działanie aplikacji mapy Google w trybie bezpiecznym.