Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Przegrzewanie urządzenia i lokalizacja uciekająca do Brazylii

(Temat utworzony: 28-01-2024 11:24 AM)
995 Wyświetlenia
Alczikova
Apprentice
Opcje

Witam, przychodzę tu po raz pierwszy z dość zawiłą sprawą. Nie mam pojęcia, co robić, więc opiszę mój problem tutaj. Od 2021 roku jestem posiadaczką Samsunga Galaxy M21 i był spokój, aż do teraz. Od 2 miesięcy smartfon powiadamia mnie o przegrzewaniu urządzenia, pomimo że fizycznie w dłoniach jest zimne. Robiłam mu przywracanie ustawień fabrycznych, dostałam nawet jakąś aktualizację i problem znikł na krótką chwilę. 24 stycznia tego roku na smartfonie zauważyłam, że ten pokazuje na widżecie pogodowym 24 stopnie (mamy zimę) oraz prognozę burz na cały tydzień. Okazało się, że przyszła mi pogoda z Brazylii. Szybko weszłam na Mapy Google, okazało się, że w ogóle moja lokalizacja nie znajduje się w Polsce, ale właśnie w Brazylii! Przeraziło mnie to, bo Snapchat pokazywał to samo miejsce (jakieś miasto o nazwie Paraiso do Tocantins). Postanowiłam zakupić nowy telefon (Motorola g72). Kiedy już miałam go skonfigurowanego i pomyślałam, że problem z głowy, ten problem dopiero się zaczął. Motorola po kilku godzinach odleciała w najlepsze do Brazylii z lokalizacją, zaś Samsung pozostawiony bez karty SIM wrócił na swoje miejsce, do Polski. Szybko wyjęłam ta kartę z Motoroli i jak najszybciej zrobiłam przywracanie do ustawień fabrycznych, zaś karta sim wróciła do rzeczonego Samsunga. Po 3 godzinach użytkowania jego lokalizacja znów wróciła w dokładnie to samo miejsce z Brazylii. Samsung całą noc leżał kompletnie wyłączony, dziś nad ranem lokalizacja wróciła znów do Polski. Nie wiem, czy za jakiś czas znów mnie nie przeniesie. Okej, mieszkam może i przy granicy z Czechami, ale nigdy w życiu mi nie pokazało pogody z jakiejś czeskiej wsi czy miasta. Nie mam pojęcia, co się dzieje. 

Czy ktoś z Was miał już podobny problem? Czy jest się o co martwić, czy to tylko jakiś błąd? 

Poniżej zamieszczam zrzuty ekranu. 

Screenshot_20240124-104042_Weather.pngScreenshot_20240124-104200_Maps.pngScreenshot_20240125-210052_One UI Home.png

3 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
T0NYS0PR4N0
Explorer
Opcje
W ustawieniach lokalizacji masz ustawioną większą dokładność?

Ostatnio są problemy z zakłócaniem sygnału GPS na terenie Polski i to może nie wystarczyć do ustalenia prawidłowej lokalizacji. System pewnie ustala to na podstawie adresu IP urządzenia, co z kolei może być przekłamane jeśli korzystasz się z serwerów VPN.1706438210046.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Coś to wygląda na problem u operatora. Tam gdzie ulokowałaś kartę SIM, miałaś problemy z lokalizacją. Przedzwoń na BOK operatora i przedstaw tam ten problem.
A jeśli chodzi o monit z przegrzewaniem to już chyba tylko serwis 🫤

Rozwiązanie
Alczikova
Apprentice
Opcje

Byłam z problemem u operatora, najpierw w punkcie, a potem zostałam skierowana aby zadzwonić do biura obsługi. Pani, z którą rozmawiałam próbowała mi usilnie wmówić, że to wina moich urządzeń, że oni z tym problemem nie mają nic wspólnego, nie są nic w stanie zrobić, a także żeby dzwonić na infolinię Samsunga lub (nowo zakupionej) Motoroli, bo to zapewne od nich jest problem (tu mi już ręce opadły). Byłam również u swojego dostawcy internetu. Tam zalecono mi, aby w każdym swoim koncie Google w ustawieniach usunąć historię swojej lokalizacji i to dopiero pomogło rozwiązać problem. Od tygodnia mam święty spokój. Dziękuję za pomoc wszystkim! 💖

0 Like
8 Odpowiedzi
Rozwiązanie
T0NYS0PR4N0
Explorer
Opcje
W ustawieniach lokalizacji masz ustawioną większą dokładność?

Ostatnio są problemy z zakłócaniem sygnału GPS na terenie Polski i to może nie wystarczyć do ustalenia prawidłowej lokalizacji. System pewnie ustala to na podstawie adresu IP urządzenia, co z kolei może być przekłamane jeśli korzystasz się z serwerów VPN.1706438210046.jpg
Alczikova
Apprentice
Opcje

Nie miałam włączonej tej dokładności, właśnie ją przestawiłam. Dodatkowo chyba warto wspomnieć, że nie posiadam usługi VPN

0 Like
Rozwiązanie
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Coś to wygląda na problem u operatora. Tam gdzie ulokowałaś kartę SIM, miałaś problemy z lokalizacją. Przedzwoń na BOK operatora i przedstaw tam ten problem.
A jeśli chodzi o monit z przegrzewaniem to już chyba tylko serwis 🫤
Madka
Journeyman
Opcje
W iphonach bywa ten sam problem więc to raczej problem satelit niż telefonu. Czasami są takie całe dni że pokazuje telefon w dziwnej lokalizacji.
TenTaki
Troubleshooter
Opcje
Od połowy grudnia 2023 zakłócany jest sygnał GPS z terytorium Rosji.(Kaliningrad)1706464483836.jpg
Rozwiązanie
Alczikova
Apprentice
Opcje

Byłam z problemem u operatora, najpierw w punkcie, a potem zostałam skierowana aby zadzwonić do biura obsługi. Pani, z którą rozmawiałam próbowała mi usilnie wmówić, że to wina moich urządzeń, że oni z tym problemem nie mają nic wspólnego, nie są nic w stanie zrobić, a także żeby dzwonić na infolinię Samsunga lub (nowo zakupionej) Motoroli, bo to zapewne od nich jest problem (tu mi już ręce opadły). Byłam również u swojego dostawcy internetu. Tam zalecono mi, aby w każdym swoim koncie Google w ustawieniach usunąć historię swojej lokalizacji i to dopiero pomogło rozwiązać problem. Od tygodnia mam święty spokój. Dziękuję za pomoc wszystkim! 💖

0 Like
Łukasz5112
First Poster
Opcje
Cześć, mam problem z samoczynną zmianą Lokalizacji i czasu w swoim S24 Ultra.
Najczęściej dzieję się to w nocy, o losowych godzinach.. Sprawa jest dość ciężka już 2x zaspałem do pracy 🤭 Ponieważ zmienia się również czas w Telefonie, co za tym idzie również czas ustawiony w Alarmie.. Dla przykładu, poniżej screen.. Była już godzina 8 rano, alarm miał dzwonić o 7 ale niestety nie dzwonił, ponieważ znajduję się aktualnie w Rio Pequeno w Brazylii i jest tam 2:22..🙄 Gdzie mogę szukać przyczyny?
Pozdrawiam😊

image

0 Like
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
Zapewne w którymś z tych ustawień. Jeśli masz datę od operatora to operator może być problemem. Jeśli używasz daty z lokalizacji to problemem może być Twój dostawca domowego internetu (czasem geolokalizacja potrafi być dziwna). Jeśli obie opcje odpadają to ustaw sobie na sztywno sam data i godzinę 1720867822942.jpg