Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

[Poradnik] Czat RCS w aplikacji Wiadomości Samsung

(Temat utworzony: 30-03-2021 07:25 PM)
117501 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czat-RCS-Wiadomosci-Samsung.png

Aplikacja Wiadomości Samsung posiada obsługę funkcji czatu RCS (Rich Communication Services). Niestety opcja nie jest dostępna dla wszystkich posiadaczy telefonów Galaxy. Z moich obserwacji wynika, że konieczne jest spełnienie następujących warunków:

• usługa musi być aktywna po stronie operatora,
  • w telefonie musi znajdować się odpowiednia wersja Wiadomości Samsung (niestety nie jestem w stanie podać wersji ponieważ dla różnych telefonów to mogą być różne wersje),
  • w telefonie musi znajdować się najnowsze oprogramowanie układowe.

Pomimo spełnienia powyższych funkcja może być w dalszym ciągu nieaktywna. Nie ma możliwości ręcznego włączenia tej opcji. Jeżeli funkcja RCS pojawi się dla naszego telefonu to pojawi się odpowiedni komunikat po uruchomieniu aplikacji Wiadomości. W kolejnym kroku musimy podać nasz numer telefonu i ewentualnie aktywować opcję w ustawieniach:

Ekran powitalny RCSEkran powitalny RCSDodawanie numeruDodawanie numeruWłączanie funkcji RCSWłączanie funkcji RCS

Jak rozpoznać, że prowadzę rozmowę za pomocą czatu RCS?

Po poprawnej konfiguracji możemy zacząć korzystanie z funkcji czatu RCS. Na początek upewnij się, że druga osoba również posiada włączoną opcję czatu RCS. Jeżeli tak to zauważysz następujące zmiany w konwersacji:

• W oknie wprowadzania tekstu widoczny jest komunikat "Wprowadź wiadomość czatu".
  • Chmurki z tekstem są w kolorze niebieskim. W normalnej konwersacji SMS chmurki są zielone.
  • Widać kropki w momencie jak osoba pisze wiadomość.
  • Widoczne potwierdzenia doręczenia oraz przeczytania wiadomości.

Czat RCSCzat RCSKonwersacja SMSKonwersacja SMS

Czy wspierana jest wyłącznie aplikacja Wiadomości Samsung?

Nie jest wymagana aplikacja Wiadomości Samsung. Osoby mogą prowadzić czat RCS korzystając z dwóch różnych aplikacji jak np. Wiadomości Samsung oraz Wiadomości Google. Podejrzewam, że wspierane są również aplikacje Wiadomości od innych producentów.

Funkcja RCS nie jest dostępna na moim urządzeniu. Co zrobić?

Niestety nie ma możliwości ręcznego włączenia opcji. W takim wypadku pewnym wyjściem z sytuacji jest instalacja aplikacji Wiadomości Google, w której można aktywować funkcję czatu. Upewnij się również, że Twój operator oferuje taką usługę.

Czy mogę zmieniać opcje czatu RCS lub całkowicie wyłączyć usługę?

Opcje czatu znajdują się w ustawieniach aplikacji Wiadomości. Poniżej wklejam zrzut ekranowy z dostępnymi opcjami. W tym samym miejscu można wyłączyć usługę.

Screenshot_20210330-103137_Messages.jpg

Jaką posiadasz wersję aplikacji oraz jaki telefon?

Wątek powstał na bazie aplikacji Wiadomości Samsung w wersji 12.1.20.9 na telefonie Galaxy S21 Ultra z oprogramowaniem G998BXXU2AUC8.

Przydatne odnośniki

Jeżeli macie jakiekolwiek pytania lub wątpliwości to piszcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania.

Przejdź do rozwiązania
1 339 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
ALIENX21
Helping Hand
Opcje
Witam ostatnio mam problem po włożeniu drugiej karty SIM (pierwsza Play druga Nowa Orange Flex) w wiadomościach ciągle Mi się pokazuje w ustawieniach ikonka Ze jest coś nowego (wykrzyknik jak na zrzutach)lecz problem w tym że już to wcześniej było i mając Tylko kartę Play wszystko jest ok nie wyskakuje to i normalnie jest czat. Po włożeniu 2 Karty Orange Flex ciągle to wyskakuje i po wybraniu tego wyskakuje błąd rejestracji. Co można z tym zrobić ktoś ma podobny problem lub Miał?

image

image

image

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sporo osób ma problem z działaniem funkcji czat RCS w aplikacji Wiadomości Samsung. Możesz spróbować wykonać wskazówki podane przez użytkowników w komentarzach w poniższym wątku. Niestety nie wiadomo czy to pomoże.

[Poradnik] Czat RCS w aplikacji Wiadomości Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-czat-rcs-w-aplikacji-wiadomo%C...

ALIENX21
Helping Hand
Opcje
Czytałem To zanim Stworzyłem Post. Może To przez kartę Orange Flex (nie wiem czy ona posiada możliwość tego czatu) bo jak jej nie miałem lub ja wyciągnę czat na Karcie Play działa normalnie. Może powinno być to w ustawieniach rozdzielone na Dwie karty sim i do każdej osobno ?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Nie korzystam z dwóch kart SIM w telefonie więc nie jestem w stanie podpowiedzieć nic więcej. Ewentualne sugestie dotyczące działania funkcji czatu warto zgłosić za pomocą aplikacji Samsung Members.

Wskazówka - zgłaszanie sugestii do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...

D3SIX
Journeyman
Opcje

Miałem różne problemy z RCS podczas korzystania z esim Orange Flex oraz starej karty sim pamiętającej kilku operatorów wstecz. Wiadomości nie działały zarówno we wiadomościach Samsung jak i Google. 

Problem sam się rozwiązał po odpięciu esima i zamontowaniu nowej karty sim prosto od Orange. RCS działa w obydwu aplikacjach, jednak ja preferuję Google.

Spróbuj, może pomoże. Kartę sim flex dostaniesz za darmo w salonie Orange i aktywujesz w aplikacji.

0 Like
ALIENX21
Helping Hand
Opcje
Właśnie Tu dalej jest problem Bo posiadam Karte w telefonie od orange Flex I nadal problem występuje. A na wiadomość Google pokazuje to mimo że Play Udostępniania taka usługę która działa na Wiadomość Samsung Ale bez wkładania karty Sim orange.

Co do wiadomości Google Szybsza jest zmiana z której karty się chce wysłać sms i w sumie jest to wygodniejsze niż na wiadomości samsung.Screenshot_20210701-114841_Messages.png
0 Like
krrrr
Pioneer
Opcje
Czy wiadomo już coś na temat kolejnych aktualizacji Samsunga Galaxy A40 mogących dodać funkcję RCS? Dodam że mam wersję że sklepu bez operatora
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@krrrr  Nie długo będzie nowy soft A405FNXXU3CUF2.

• Ulepszono ogólną wydajność urządzenia.
• Poprawiono stopień zabezpieczenia urządzenia.

Majqel76
Voyager
Opcje

@krrrr 

Do Ciebie i do wszystkich użytkowników.

Czekać na Androida 12.  Całe to podejście od strony Samsunga jest całkowicie dziwne i nieefektywne. Dopiero Andr.12 ma wprowadzić znacznie lepszą obsługę wiadomości RCS. Standard ten zostanie w pełni zintegrowany z systemem operacyjnym.

Obecnie wiadomości RCS obsługiwane są z wykorzystaniem dodatkowej usługi, która nie jest zintegrowana z jądrem systemu operacyjnego. Brakuje również jednolitego środowiska API.

Andr.12 ma zaoferować zintegrowaną obsługę wiadomości RCS oraz API dla programistów. Standard RCS będzie również obsługiwany w aplikacjach firm trzecich.

Mój przykład: pacjent to Galaxy A71 / Operator NJU (prepaid)

- aplikacja Samsung otrzymała opcję do włączenia RCS w aplikacji Samsungowej, po włączeniu nic się nie dzieje lub błąd rejestracji.

- aplikacja Wiadomości Google działa tylko i wyłącznie na WiFi, na danych komórkowych nie.

- usługa RCS tylko dla wybranych, zależne od modelu (więcej można poczytać na blogu Jibe Mobile)

Można pokusić się jeszcze o (obecnie):

- zmiana karty SIM na nową

- przejście z prepaid na abonament.

Pozdrawiam :smiling-face: