Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ram Plus

(Temat utworzony: 26-10-2021 07:18 PM)
30857 Wyświetlenia
Matti13
Pioneer
Opcje
Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ma działać dodatkowa, wirtualna pamięć RAM Plus. Wczoraj zrobiłem aktualizację do Galaxy A52 i zauważyłem tą nowość. Z informacji w ustawieniach pamięci RAM jest informacja, że pamięć ta będzie korzystała z pamięci wewnętrznej. I tu zastanawia mnie, czy to spowoduje pomniejszenie dostępnej pamięci na pliki albo czy ta pamięć wewnętrzna będzie wykorzystywana w razie potrzeby. Pytanie też, czy ta wirtualna pamięć "już działa" czy uruchamiana jest po wykorzystaniu limitu fizycznego RAMu. Nie mam tu pewności.
Przejdź do rozwiązania
172 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Jasion05, moim zdaniem musisz zobaczyć na początek, czy podstawowej ilości RAMu Ci brakuje, czy też nie. Zobacz, czy często niedawno używane aplikacje zamykają się w tle, czy też dość wolno się otwierają, czy są zacinki w przeglądarce, kiedy otwierasz dużo kart, itd. Jeśli nic z tego, to nie ruszaj tej opcji, jeśli coś zauważyłeś i Ci to przeszkadza w codziennym użytkowaniu, to zaczynaj eksperymentować z RAM Plus i dopasuj pod swoje potrzeby. Jakiegoś określonego schematu, jak masz ustawić, nie ma.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Hubert93
Student
Opcje

Zauważył ktoś w s21fe po nowej aktualizacji 4.1 w opcji ramu czy jest różnica odczuwalna w zmianie z 4gb na 6gb? Lub z jakiej korzystacie?

Screenshot_20220323-183257_Device care.jpg

0 Like
Michał_S23Ultra
Helping Hand
Opcje
Podepne się do posta.
Czy w ogóle czuć różnicę w tej wirtualnej wersji ramu?
0 Like
AndrewCh
First Poster
Opcje
Przestawiłem na 6 GB i moom zdaniem jakoś bateria wolniej spada
0 Like
Hubert93
Student
Opcje

A ram ma jakieś znaczenie w spadku pracy baterii? Wydaje mi się,  że nie🤔

0 Like
AndrewCh
First Poster
Opcje
Nie wiem czy ma ale bateria wolniej spada po tej aktualizacji
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Hubert93  Również jestem ciekawy jak to wygląda :smiling-face:

0 Like
Adasiek74
Pioneer
Opcje
Wydaje mi się, że opcja ta możeee tylko w minimalnym stopniu poprawić działanie telefonu ale tylko średniopółkowego który ma 4GB RAM - teraz i tak 6GB robi się standardem gdzie przy takiej ilości zawsze mały bufor zostaje i nie potrzebny jest RAM Plus. Sam mam S20 Plus w wersji z 12GB RAM i ten dodatek jest dla mnie absurdalny bo prędzej spowolni telefon niż przyspieszy. Jeszcze nigdy nie miałem mniej jak ~4GB wolnej pamięci i to przy włączonych kilku grach gdzie normalnie nawet w nie nie gram - sprawdzane tylko dla testu. Pakowanie tej funkcji do telefonów 8GB + nie ma sensu bo i tak nigdy z tego nawet nie skorzystamy a tylko pamięć zajmuje niepotrzebnie. Czekam na OneUi 4.1 żeby te 4GB chociaż do 2GB zmniejszyć
0 Like
Pawel1605
Voyager
Opcje
Witam, czy w One Ui 4.1 na Galaxy S20 FE 5G, będzie dało się zwiększyć pamięć wirtualną?
0 Like
Adasiek74
Pioneer
Opcje
W jakim celu chcesz zwiększać pamięć? To nie daje kompletnie żadnej różnicy 6GB RAM + nie da się zapchać chyba że grasz jednocześnie w kilka gier (ale tak się przecież nie robi)
0 Like