Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z kompasem w telefonie samsung galaxy a55

(Temat utworzony: 06-06-2024 07:02 AM)
4180 Wyświetlenia
Wojciech1409
Apprentice
Opcje
Witam pisze z prośbą o pomoc, amianowicie mam problem z aplikacjami które uzwają kompasu. Podczas korzystania np: z google maps to mapa swiruje, pozakuje zły kierunek albo się gubi. Proszę o pomoc próbowałem już kalibracji i nic z tego... telefon był kupiony tydzień po premierze.

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
egird
Journeyman
Opcje

@mirudo24 aktualizacja do wersji 11.143.0305 rozwiązuje problem - nawigacja działa prawidłowo. Proszę moderatorów o oznaczenie rozwiązania wątku, aby kolejni użytkownicy nie zgłaszali/szukali.

Dzięki i pozdrawiam!

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

67 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Na początek wykonaj wipe cache partition. Zabieg usuwa pamięć podręczną, która może mieć wpływ na działanie telefonu. Czynność jest bezpieczna i nie usuwa żadnych danych użytkownika z telefonu. Poniżej znajdziesz instrukcję. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań pisz śmiało.

[Poradnik] Jak wykonać zabieg wipe cache partition?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

[YouTube] Instrukcja wideo wipe cache partition
https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM

LoliM4A1
Navigator
Opcje
Nie masz przypadkiem jakiegoś etui z magnesem?
0 Like
Wojciech1409
Apprentice
Opcje
Nie.. zwykły gumowy case
0 Like
Wojciech1409
Apprentice
Opcje
Jest problem (pisałem już z konsultantem) w tym telefonie samsung a55 nie udaje mi się wejsc do tego trybu nawet za pomocą przewodu wpiętego do komputera a w starszym samsungu a52s 5g już mi się udaje tą samą metoda
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje
0 Like
Wojciech1409
Apprentice
Opcje
Udało się uruchomić ale problemu to mojego nie naprawiło:<
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wykonaj hard reset bez przywracania kopii zapasowej. Jeżeli to nie pomoże to konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym.

[Poradnik] Jak wykonać hard reset?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Grzeg0n
Pioneer
Opcje
Zainstaluj aplikację OsmAnd (do pobrania z Google Play).
Nie wiem czy to pomoże, ale podobny problem miałem z telefonem innej marki - północ byla na południu, lub losowe pokazywanie kierunków etc. Po zainstalowaniu Osm problem zniknął, nagle orientacja stała się prawidłowa i to we wszystkich aplikacjach korzystających z kompasu.
Nie wiem co takiego aplikacja ta wniosła i naprawila, nie wnikałem, zadowolił mnie fakt że kompas działa poprawnie
kantek
Pathfinder
Opcje
Na przestrzeni lat miałem S2, S5, S7, S20U, S23U oraz tablet Tab4. Na wszystkich tych urządzeniach, bez wyjątku, był problem z kompasem. Szczególnie to było widać w mapach Google w trybie pieszym. Nie wiem co jest nie tak ale z reguły kompas źle wskazuje kierunek i zazwyczaj jest on obrócony o 180°. Dopiero po kalibracji kierunek jest poprawny ale tylko na jakiś czas
0 Like