Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak zmienić rozdzielczość zdjęcia w aparacie?

(Temat utworzony: 19-03-2019 12:35 PM)
59764 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W telefonach Galaxy S10e, S10 oraz S10+ z ustawień zostały usunięte opcje dotyczące zmiany rozdzielczości wykonywanego zdjęcia. W poprzednich modelach po uruchomieniu aparatu i kliknięciu w ikonkę koła zębatego użytkownik mógł wybrać z listy rozdzielczość aparatu.

Ustawienia aparatu w S8+Ustawienia aparatu w S8+Rozdzielczość tylnego aparatuRozdzielczość tylnego aparatuRozdzielczość przedniego aparatuRozdzielczość przedniego aparatu

W przypadku modeli S10 po wejściu do ustawień aparatu nie znajdziemy opcji dotyczących zmiany rozdzielczości. Poniżej wklejam zrzut z telefonu S10+.

Ustawienia zdjęć w S10+Ustawienia zdjęć w S10+

Jak zauważyliście na zrzutach z telefonu S8+ rozdzielczość jest zależna od ustawionych proporcji obrazu. W modelach S10 zrezygnowano z dodatkowych ustawień, ale użytkownik może w dalszym ciągu zmieniać proporcje obrazu co przekłada się bezpośrednio na zmianę rozdzielczości. Jedyna różnica jest taka, że w telefonach S10 nie ma dokładnie rozpisanych informacji o rozdzielczości i ilości megapikseli w ustawieniach aparatu. Użytkownik w dalszym ciągu może zmieniać rozdzielczość za pomocą proporcji obrazu (4:3, 9:16, 1:1, Full)

Zmiana proporcji zdjęć w S10+Zmiana proporcji zdjęć w S10+

Mam nadzieję, że wskazówki przekazane w tym temacie okażą się dla Was pomocne.

74 Odpowiedzi
Mefju4
First Poster
Opcje

Witam.

Ja mam pytanie a propo wagi zdjęć robionych przez s10+.

Wszystkie zdjęcia które robie ważą około 3-4mb, wydaje się to być bardzo mało. W starym s7 każde zdjęcie ważyło około 10mb.

Dodam że zerowałem ustawienia aparatu i nic to nie dało. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mefju4, sprawdziłem na telefonach S8+ oraz S10+ i rozmiar waha się od 2 do 5 MB więc nie masz się czym przejmować. Podejrzewam, że nowsze telefony posiadają lepsze algorytmy związane z kompresją zdjęć w formacie JPG.

Mefju4
First Poster
Opcje

Dzięki bardzo za odpowiedź 😉

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mefju4, nie ma sprawy. Życzę miłego i bezawaryjnego użytkowania telefonu!

0 Like
Krzysztof1959
Student
Opcje

To wtedy tracisz na jakości ,co za sens przycinania mniejszej rozdzielczości do jeszcze mniejszej.

0 Like
Michal_Wu
Pathfinder
Opcje
No właśnie nie do końca.
Lustrzanki i zaawansowane aparaty typu compact robią zdjęcia w proporcjach 3:2, to typowa proporcja dla matryc, lustrzanki właśnie takie mają. Odbitki też mamy w tych proporcjach, przecież najbardziej typowa odbitka albumowa to 10x15cm czy 2:3 własnie.
Z proporcji 4:3 wychodzi odbitka ok. 10x13.
Jeżeli robimy zdjęcia i dużo wywołujemy najlepiej robić w proporcjach 3:2, jeśli takiej nie ma dostępnej wtedy 4:3.
Wielu klientów przychodzi i chce odbitki do albumu 10x15 a mają porobione 16:9 i nie zawsze można coś obciąć, bo tu Janek na brzegu, tu babcia, tam biega piesek i wtedy trzeba robić odbitkę 10x19cm lub zblizona, a te do albumu nie wejdą, albo obcinac, choć szkoda, albo 10x15 z białymi paskami.
Trzeba świadomie wybierać proporcje robionych zdjęć.
Ja zawsze zachęcam do 3:4 bo to najbardziej zblizone do naturalnego formatu 3:3 i dziwi mnie, że producenci nie dają takich proporcji nigdy, naprawdę szkoda.
Szkoda też tej rozdzielczości, że nie da się ustawiać, na szczęście Samsung nie zaszalał i nie zrobił matrycy z pierdylionem pikseli i ta dostępna jest taka... optymalna.
0 Like
djkubek
Apprentice
Opcje

"cudowny pomysł" z ograniczeniem możliwości wyboru rozdzielczości. Przy próbie rzucenia zdjęcia z komórki na trochę starszym tv Samsunga serii 5 pokazuje, że zdjęcie za wielkie. "Dziękuję" za takie "ulepszenia" na siłę.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@djkubek, przeczytałeś pierwszą wiadomość w tym wątku? W dalszym ciągu można zmieniać rozdzielczość zdjęcia tylko teraz nie wybieramy konkretnej rozdzielczości tylko proporcje zdjęcia.

0 Like
djkubek
Apprentice
Opcje

Przeczytałem i widzę, że są właśnie jedynie nieznaczne różnice proporcji a nie wielkości plików. To nadal za dużo dla telewizorów Samsung i nie daje się wysłać zdjęcia z S10 na TV serii 5. Dla mnie to groteska, żeby telefon i TV tego samego producenta nie mogły się dogadać. Kompatybilność wsteczna powinna obowiązywać. Seria 5 nie była produkowana aż tak dawno.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@djkubek podpytam, czy na tv masz aktualną wersję softu? Nie chodzi mi oto co odpowie telewizor, tylko o porównanie z informacją na stronie wsparcia.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like