19-03-2019 12:35 PM — edytowano 20-03-2019 12:03 PM
W telefonach Galaxy S10e, S10 oraz S10+ z ustawień zostały usunięte opcje dotyczące zmiany rozdzielczości wykonywanego zdjęcia. W poprzednich modelach po uruchomieniu aparatu i kliknięciu w ikonkę koła zębatego użytkownik mógł wybrać z listy rozdzielczość aparatu.
Ustawienia aparatu w S8+
Rozdzielczość tylnego aparatu
Rozdzielczość przedniego aparatu
W przypadku modeli S10 po wejściu do ustawień aparatu nie znajdziemy opcji dotyczących zmiany rozdzielczości. Poniżej wklejam zrzut z telefonu S10+.
Ustawienia zdjęć w S10+
Jak zauważyliście na zrzutach z telefonu S8+ rozdzielczość jest zależna od ustawionych proporcji obrazu. W modelach S10 zrezygnowano z dodatkowych ustawień, ale użytkownik może w dalszym ciągu zmieniać proporcje obrazu co przekłada się bezpośrednio na zmianę rozdzielczości. Jedyna różnica jest taka, że w telefonach S10 nie ma dokładnie rozpisanych informacji o rozdzielczości i ilości megapikseli w ustawieniach aparatu. Użytkownik w dalszym ciągu może zmieniać rozdzielczość za pomocą proporcji obrazu (4:3, 9:16, 1:1, Full)
Zmiana proporcji zdjęć w S10+
Mam nadzieję, że wskazówki przekazane w tym temacie okażą się dla Was pomocne.
21-02-2020 09:57 AM
@djkubek, wraz ze zmianą proporcji zmienia się rozdzielczość zdjęcia dokładnie tak samo jak w poprzednich modelach telefonów. Teraz jednak nie jest pokazywana informacja o tym ile MP występuje przy danej proporcji. Pewną wskazówką może być poniższy zrzut ekranu pochodzący z telefonu Galaxy S8+. Pamiętaj jednak, że ilość MP w modelach S10 będzie nieco inna.
Rozdzielczość tylnego aparatu
23-02-2020 03:41 AM
Tak na TV jest najnowszy firmware.
23-02-2020 09:09 AM — edytowano 23-02-2020 09:19 AM
@djkubek Sprawdziłem na TV serii 4 FULL HD i serii 6 4K
26-02-2020 05:13 PM — edytowano 26-02-2020 05:22 PM
No to seria 5 ma skopany firmaware na to wychodzi. Próba wysłania fotki na TV kończy się komunikatem, że plik za duży a na telefonie zaktualizuj oprogramowanie telewizora a nowszego nie ma.
TV UE40K5500AWXXH Zdjęcie na ułamek sekundy się pojawia na ekranie i znika, zostaje komunikat o błędzie i klawisze przewijania.
EDT OK widzę ktoś chyba to czyta, bo na stronie pojawił się firmware 1242, przez aktualizację w TV jej nie widz. Potem spróbuję zaktualizować przez USB i dam znać.
09-03-2020 06:48 PM
Znalazłem wreszcie chwilę by sprawdzić i niestety po aktualizacji zarówno TV jak i S10, bez zmian.
Potestowałem natomiast wszystkie opcje wysyłania z telefonu na TV i...:
Telefon daje się sparować z telewizorem w Wifi Direct, natomiast telefon nie widzi telewizora w pokładowej aplikacji Smart View oraz opcjach udostępniania zdjęć Wyślij na urządzenie itd.
Po zainstalowaniu aplikacji dodatkowej Smart View urządzenia się widzą, ale jedyny format zdjęć jaki udaje się na TV wysłać to proporcje 1:1, wszystkie pozostałe kończą się takimi cyrkami:
Po wielu próbach format 3:4 pion, który sobie obkręcił ale i tak z errorem
Wszystkie pozostałe proporcje=error
11-03-2020 02:05 PM
Obawiam się, że trzeba będzie poczekać na kolejną aktualizację.
Możesz pomóc inżynierom, przesyłając logi systemowe.
Samsung Members -> Pomoc -> Wyślij opinię -> Raporty o błędach -> [Wybór kategorii] -> Zaznacz opcję "Wyślij dane raportu systemu".
Zgłoszenie prześlij jak najszybciej po wywołaniu problemu, korzystając z sieci Wi-Fi.
10-05-2020 11:57 PM
11-05-2020 12:35 AM
25-06-2020 12:24 PM
Mam Samsunga Galaxy A71 i jego główny obiektyw ma 64 megapixele, a takie zdjęcie zajmuje aż 16 mb. Chciałabym zmienić rozdzielczość na mniejszą, ponieważ takie dobre zdjęcia są fajne, ale na codzień nie potrzebuję aż tak dobrych, a zajmują dużo miejsca. Moim zdaniem opcja na minus.
25-06-2020 12:34 PM
@Majaaa możesz skorzystać z zapisu zdjęć w formacie HEIF.
Na przyszłość mała podpowiedź. Modele A mają swój wyodrębniony dział: Seria Galaxy A.