Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

upscaling do 4K

(Temat utworzony: 20-01-2024 08:58 AM)
497 Wyświetlenia
jacekben76
First Poster
Opcje

Witam,

Jak działa upscaling w telewizorach Samsung, np. UE65MU6102?

Czy to działa "z automatu"? Czy trzeba ręcznie uruchomić?

Jak w ogóle sprawdzić w jakiej rozdzielczości w danej chwili wyświetla?

Kiedy włączam np. TVN HD - po nacisnieciu "info" - pokazuje 1920x1080;

Netflix pokazuje 2160p, ale nie jestem pewny czy ta wartość dotyczy strumienia czy wyświetalcza?

Jacek.

0 Like
11 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Wszystko działa z automatu. Obraz wyświetlany jest w takiej rozdzielczości jak podana jest w sygnale. Wyświetlana informacja dotyczy rozdzielczości podawanej w sygnale. Ale jak wiadomo, rozdzielczość nie koniecznie idzie w parze z jakością. Jeżeli masz jakieś urządzenie wideo, które umożliwia w trakcie odtwarzania zmianę rozdziałki, może sprawdzić jak to wygląda, jak spada jakość obrazu, gdy zmniejszasz rozdzielczość. Na taką zabawę pozwalają np. dekodery satelitarne.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
jacekben76
First Poster
Opcje

Tak, zgadza się, upscaling działa z automatu. Jednak nie jest tak, że informacja dotyczy rozdzielczości podanej w sygnale. Upscaling automatycznie działa o jeden poziom w górę, dlatego oglądając np. TVN HD - po nacisnięciu "info" pokazuje FHD. Kiedy z kolei leci film z odtwarzacza w FHD - po nacisnięciu "info" pokazuje UHD.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Niestety na Q7F przy sygnale z zewnętrznego źródła nie uzyskam info o rozdziałce. 😞 Pilot pod tym samym przyciskiem podpina funkcje z obsługi dekodera 😞

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Michal_P
Voyager
Opcje

@Szewcu72 za dodatki w poście już masz like :smiling-face:

Szewcu72
MegaStar
Opcje
Rozwijam się :face-with-tears-of-joy:

0 Like
Michal_P
Voyager
Opcje
Absolutnie taaaaaaaaaaaaakkk :smiling-face:
0 Like
wojt71
First Poster
Opcje
Witam. Chciałbym zrezygnować z dekodera vectry ponieważ są problemy z synchronizacja z tv. Ale mam obawy ponieważ wiem że po hdmi następuje upscaling do 4k a chciałbym wykorzystać karte zamiast dekodera. Tu rodzi się pytanie czy z karty też następuje upscaling. Mam doświadczenie z sony i wiem że obraz jest gorszy niż z dekodera. Pozdrawiam 
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Na module CAM/CI zawsze będzie Pan miał gorszy obraz, niż z dekodera i to jest u kazdego operatora.
wojt71
First Poster
Opcje
Hmm właśnie zmieniłem umowę. A różnice są znaczne ?
0 Like