Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung QN91AA problem z HDR

(Temat utworzony: 11-11-2022 11:15 PM)
1145 Wyświetlenia
depcik94
First Poster
Opcje

Witam posiadam Samsunga QN91AA i mam problem z HDR ? Podczas grania na konsoli na PS5 obraz czasami ciemnieje i jaśnieje i nie wiem czy to wina telewizora czy konsoli ?

0 Like
30 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Czy opisywany problem z HDR też występuje na innyvh źródłach jak YT?
depcik94
First Poster
Opcje

Nie , Netflix , YT czy inne tego typu aplikacje jest wszystko ok 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@depcik94 Sprawdź od sprawdzenie czy masz najnowszy firmware wersji 2101?

https://www.samsung.com/pl/support/model/QE50QN91AATXXH/#downloads

Spróbuj wymienić kabel HDMI na inny.

0 Like
depcik94
First Poster
Opcje

Tak mam najnowszy firmware. Kable też sprawdzałem i jest to samo. Dodam że obraz ciemnieje jak na przykład wcześniej oglądałem Canal Plus i przełączam na konsole a jak wcześniej używałem konsoli i włączam konsole to jest wszystko ok.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Możesz jeszcze przywrócić do ustawień fabrycznych TV.

0 Like
Abisai78
Helping Hand
Opcje

@depcik94 A sprawdzałeś jaki jest status Trybu Gry (Game Mode)? Może się włącza i wyłącza, spróbuj ustawić ręcznie na ON dla PS5 i OFF na pozostała źródła. Włączony tryb gry na ogół rozjaśnia ekran, a przełączenie na inne źródła może go przyciemnić; chociaż to co opisujesz jest odwrotnie, więc głowy nie dam :winking-face:

0 Like
Members_rbKmKZZ
First Poster
Opcje

Mam następujący problem, który już kiedyś udało mi się rozwiązać, ale niestety nie mogę znaleźć na nowo tego rozwiązania.

Posiadam telewizor Samsung Q77AA 55 cali z trybem gry oraz HDRem.

Problem polega na tym,  że kiedy próbuję uruchomić grę w 120Hz z HDRem automatycznym w Windowsie, to gra ma całkowicie wyprute kolory. Żółty jest czerwony i wszystko wygląda totalnie beznadziejnie.

Kiedyś ten problem już u mnie wystąpił i z tego co pamiętam to problemem było to, że HDR konfiguruje się przy rozdzielczości 3840x2160 i z tym trybem powinien się jakby skonfigurować tryb gry i wtedy można było obniżyć do 2560x1440. Aktualnie HDR psuje jakość zarówno przy 3840x2160 jak i 2560x1440. 

Próbowałem różnych konfiguracji z wyższymi i niższymi klatkami, ale to nic nie pomogło. 
Pamiętam też, że zmieniałem coś w telewizorze właśnie z trybem gry. 
Wydaje mi się, że problem jest znajomy. W każdym razie udało mi się to poprzednio skonfigurować tak, że działało w 2560x1440 120Hz + HDR + Tryb Gry. 

obraz2.jpgobraz1.jpg

0 Like
hadolf
Apprentice
Opcje
Sprobuj zmienic nasycenie
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
A jakie masz ustawienia karty graficznej?